Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chybí kredity - jak dokončit školu?

Od: klotylda* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

prosím o radu co dál podniknout.

Moje dcera nebyla připuštěna k bakalářské zkoušce z důvodu nedostatečného počtu kreditů.důvodem je

neúspěch z jediného předmětu,kdy už nemá možnost opakování.Jak se tomto případě dá postupovat,aby školu dokončila?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

claire*
hodnocení

2x

Nejlépe by bylo, aby to řešila Vaše dcera sama, je dospělá a toto je týká zejména jí.

Je důležité vědět, jestli ten předmět byl povinný (A), povinně volitelný z bloku podobných předmětů (B) a nebo zcela dobrovolně volitelný (C). Pokud to byl céčkový předmět, ať si dcera v příštím roce studia (čtvrtý rok bc. studia je ještě zdarma) zapíše předmět stejné kreditové hodnoty a půjde ke státnicím příští rok. Pokud byl předmět béčkový, zapíše si z dotyčného bloku jiný předmět se stejným počtem kreditů. Pokud byl áčkový a možnost opakování neexistuje ani v případě neúspěchu a není zde jiná možnost (např. dohoda s vyučujícím o ještě jeden zkouškový termín), obávám se, že jde o nesplnění studijního plánu a tím pádem nelze přikročit ke státní zkoušce. Vaše dcera si v tomto případě může znovu udělat přijímací zkoušky a zažádat o uznání všech splněných předmětů. Na studijním oddělení jí pak poradí, zda lze nastoupit rovnou do třetího ročníku, nebo zda musí celé studium opakovat.

martinaa*
hodnocení

2x

Muze pozadat dekana skoly o vyjimku, ale udeluje se malokdy a musi byt podlozena dulezitym duvodem, proc nebyla schopna tuto zkousku zvladnout nadvakrat (predpokladam, ze pokud jiz nema moznost zkousku opakovat, jiz ji opakovala v dalsim roce). Ovsem nekdy dekan neprijima ani vyjimky podlozene lekarskym potvrzenim.

POkud dcera tento predmet jeste neopakovala, muze zazadat o prodlouzeni studia a rok a predmet si dokoncit, jinak souhlasim s vyse uvedenym - znovu prijimacky a dodelat ten rocnik. Me ceka za mesic tento samy pripad:) Jen kreditu mam dost, ale nevesli jsme se na zkousky. Rok budu nekde brigadnicit nebo delat, pak zase prijimacky, nechat si uznat vsechny splnene predmety a dokoncit ten bakalrsky rocnik. NIcmene - velky zadrhel nastava u tech kreditu, kdy za ten jeden rok, pokud si dcera necha uznat predmety jiz splnene, musi splnit kreditovou kvotu, coz je u nas nejakych 45 kreditu. Ty proste za rok nekde musime nabrat, je nase vec, kde.

hodnocení

2x

určitě doporučuji snažit se komunikovat se školou. Studijní je asi ta první možnost, ale pokud je nefunkční, tak zkusit děkana případně rektora. V každém případě najít argumenty, proč zkoušku neudělala, nestavit se do pozice vy musíte, škola nemusí a je ve většině případů na dobré vůli, jestli rektorský termín bude či nebude povolen.

Zvážit by se taky mělo, jestli zkoušku neudělala protože vyučující byl zaujatý, nebo proto, že předvedený výkon byl fakt nedostatečný. Zní to blbě, ale někomu ani deset pokusů prostě nepomůže (tím dceru ale nechci řadit do téhle skupinky).

Každopádně, pokud se nepodaří najít nějakou cestu po dobrém, tak z pozice síly to nejspíš nepovede k ničemu pozitivnímu - po případném připuštění ke státnicím si slečnu vychutná komise a pokud bude chtít, tak vždycky dokáže najít důvod, proč neuspěje u té závěrečné zkoušky.

Takže sečteno podtrženo, snažit se o dohodu. Na základě poskytnutých údajů se mi jeví, že škola má silnější pozici a z toho je potřeba vycházet.

martinaa*

Ono i s dekanem se spatne doumlouva... mam ted taky na krku vyhazov, protoze se nezvladam ucit na zkousky. Mam totiz dlouhodobe zdravotni problemy, caste kontroly a vsechno tohle dohromady s prejizdenim znemoznuje uceni... dekan mi ted neuznal odlozene ukonceni predmetu, a to ani s lekarskym potvrzenim. Budeme podavat odvolani, potvrzeni predlozim tolik, kolik se mi jich za pulrok nastradalo, pekna kupka:). Proto me dneska treba pomerne dost rozcililo, ze kamaradka sla na zkousku a udelala ji pouze proto, ze je v pokrocilem stupni tehotenstvi, coz na kazde zkouskce nezapomene pripomenout.

Kamarad pravnik mi sdelil, ze to neni az tak jejich vina, seshora na ne strasne tlaci, aby alespon 10% studentu vyhodili v bakalarskem tretim rocniku. Uzasne vyhlidky:)

lidus*
hodnocení

1x

Nikdy jsem něměla nejmenší problém se s profesory domluvit, dotazy na studijním vždy zodpovězeny. Chce to jen komunikovat oni ti profesoři jsou také jen lidé. Dcera dostudovala pajdák loni a měla i osobní telefonní čísla profesorek, bez problémů třeba v neděli večer zavolala a domluvila si jiný termín zkoušky. O počtu kreditů jistě dcera věděla, proč to dávno neřešila?

martinaa*

Jakou skolu dcera studovala?:) Celkem me prekvapuje tento pristup profesoru, u nas na MU se s timto setetkate, myslim se soukromymi cisly a tak.

lidus*

martinaa- studovala Mendelovu univerzitu. Omlouvám se, Masárnu mám za sebou , podle mě tam vždy byla ( a to i před 89) banda namyšlených pedagogů co si myslí, že nad ně není a že je MU je ta nejlepší z brněnských škol.

martinaa*

Bohuzel:( Mate pravdu, same klacky pod nohama, samy namachrovanec a aby toho nebylo malo, ted nam dosadili noveho prodekana, ktery je bohuzel uplny debil... radost, no. Ja mela jit blbec taky na mendelku:(

lidus*

Já když slyší Zlatuška tak se mi ještě dnes otevírá kudla v kapse.

horis*
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím kolik pokusů použila, ale na některých školách je možnost komisionálních přezkoušeních jako poslední možnost. Při těchto termínech je u zkoušky více zkoušejících. Jinak platí jak je uvedeno výše =o).

martinaa*

Jenze komisionalni prezkouseni musi byt opet necim podlozeno, jako vazna nemoc, kvuli ktere slecna nestihla bezne terminy zkousek, nebo kdyz ji treba profesor uskodil a zkousku ji schvalne nedal... nikoli proto, ze zkousku nezvladla v radnych i opravnych terminek. Da se jeste jit na dekansky termin (ktery nevim, zda je vyuzity a student ma k dispozici tolik dekanskych terminu, kolik ma roku studia), ale ten se domlouva vzdy s konkretnim profesorem.

klotylda*
hodnocení

díky za odpvěď,

znamená to tedy, že pokud má za sebou 3 roky,může využít děkanský termín3x za sebou z jednoho předmětu? To asi ne,že.

k2

Nejjistejsi odpoved Vam da studium studijniho a zkusebniho radu KONKRETNI skoly nebo konzultace na studijnim oddeleni.

horis*

Přijde mi vždy úsměvné někoho směřovat na studijní oddělení. Alespoň v Hradci Králové na něm nenajdete 60% informací, které byste potřebovali. Ale jistě to za pokus stojí. Čtením řádu je to taky jistější, pokud ho naleznete (opět v HK problém).

k2

Ono se tezko radi nejak konkretneji, kdyz clovek ani nevi, co je to za skolu. Co na jedne VS jde celkem bez problemu muze byt na 2. neresitelny problem...

Jinak i bez znalosti konkretni skoly souhlasim s tazatelkou, ze to asi mozne nebude, ale stale je to pouze moje domnenka.

Nakonec to tazatelka za svou dceru stejne nevyresi, tak je to asi jedno...

martinaa*

Vite, na PdF masarycky je studijni oddeleni k nicemu a zensky tam jsou az na vyjimky tak stupidni a hlavne neprijemne, ze jich maji plne zuby nejen vsichni studenti, ale i sami profesori. :D

atreus*

uhk.cz/...

toto je odkaz na znění Studijního a zkušebního řádu UHK

martinaa*

Nikoli, tento dekansky termin se vztahuje vseobecne ke vsem predmetum a ke konktretnimu predmetu ho lze vyuzit jednou, pokud je jiz pryc radny i opravny termin.

nadne
hodnocení

0x

Vážená paní,

netrapte se tím. V dnešní době je téměř jedno, zda někdo VŠ studium dokončí nebo ne, pokud potom nesežene práci a zůstane nezaměstnaný. Takže, dle mého názoru, ať jde Vaše dcera do práce (pokud nějakou sežene), ať přežije Zkušební Dobu, a pak se uvidí: může nějakou VŠ začít studovat dálkově při zaměstnání, je ještě jistě velmi mladá. A v nezaměstnanosti utíkají roky snad ještě dvakrát rychleji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]