Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhel stoupání silnice

Od: lubos100* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, prosím vás mohli by jste mi poradit s příkladem? Silnice stoupá rovnoměrně o 12 m na 1000m. Vypočtěte úhel jejího stoupání. Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Načrtěte si to a uvidíte. Je to pravoúhlý trojúhelník, přičemž 12 a 1000 metrů jsou délky jeho základen. Takže si třeba dopočtěte délku přepony (pomocí Pythagorovy věty) a pomocí goniometrické funkce pak úhel. :)

naihonn*

Není na škodu si tyhle tři funkce zapamatovat. Sinus úhlu je protilehlá ku přeponě, cosinus je přilehlá ku přeponě a tangens je protilehlá ku přilehlé, což se využije v tomhle případě.

jirbar*

Snad taky známe tangens či cotangens.

hodnocení

0x

Zadané údaje jsou délky odvěsen pravoúhlého trojúhelníka. Délku přepony není nutné znát. Lze použít pouze jednu ze známých goniomerických funkcí, začíná na písmeno t (nebo taky c).

doplněno 09.06.11 17:33:

Pardon, tlapka mě spletla - těch 1000m bude přepona, takže použít goniometrickou funkci na písmeno s.

naihonn*

No jo, už jsme dva spletení. Ale mě omlouvá mírná podnapilost. *smich*

hodnocení

0x

Stoupani je 1,2%.*jasne*

lubos100*
09.06.11 23:37
hodnocení

Díky

To je sice pravda, ale velikost úhlu se udává ve stupních, nikoli v procentech.

Jasny. Taky nepisu o uhlu, ale o stoupani - jsem to tu nechtel primo vyresit, jen navest na spravnou cestu. Vyresit to musi zvladnout kazdy student sam.

doplněno 10.06.11 08:34:

p.s. Tech 1000m neni prepona, ale odvesna. Puvodne si to psal spravne.

Jinak při těchto velikostech stran je to skoro jedno. Když těch 1000 vezmu jako přeponu, odvěsna mi vyjde 1000.072; na výpočet úhlu to prakticky nemá vliv.

jirilepa

Nechci zbytečně rýpat, ale odkdy může být odvěsna delší než přepona?

Teď jsem si toho všiml,. Je to samozřejmě obrýceně, moc se omlouvám . Ale i tak je to zanedbatelný rozdíl.

buss

Na co se učit, že .. a zase ví kulové jak na to. Naše školství a chápající inteligentní žááci.

frantisekrak
hodnocení

0x

Je to tangenta úhlu a z tabulek odečti úhel.

tg alfa = 12/1000 = 0,012

Z tabulek např.strojnické tabulky z roku 1963 je nejbližší číslo 0,11983, čemuž odpovídá úhel 6 stupňů a 50 minut.

Pro absolutně přesný výsledek by se to muselo logaritmovat a v tabulkách provést interpolaci.

Tyto úlohy byly za nás - to je v roce 1963 v deváté třídě. Co se to dnes učíte? Co vlastně znáte?

Který blb dal sem ikonu Výběr speciálního znaku, kde nic není. Proč sem programátor nedal běžné symboly z Wordu?

výtka
Upozornění od sys hejkal 10. 06. 2011 10:14:14
františku, líbí se mi Vaše odpověď... měla by případně i pomoci...ovšem nelíbí se mi poslední řádek Vašeho příspěvku...Myslíte, že by jste mohl do rubriky Vzkazy, přání a stížnosti, podrubriky Přání na admina lépe formulovat svůj dotaz o blbovi speciálním znaku a návrh na případné vylepšení, o kterých píšete v poslední větě? teda bez toho blba...Děkuji za pochopení...

frantisekrak
hodnocení

0x

Oprava. To není poměr 0,12 ale 0,012 Už asi nevidím.

Tomu odpovídá nejbližší číslo 0,01164 a tomu úhel 40 minut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]