Nejste přihlášen/a.
Prosím, mohli byste mi někdo pomoct s tímto příkladem? výsledek by měl být 937500, ale já nevím, jak se to počítá.
Vzorek obsahuje 100 000 000jader radionuklidu s poločasem rozpadu 6 hodin. Kolik jader se přemění za 1 den?
Nebude v tom výsledku o 2 nuly víc?
doplněno 09.06.11 12:11:Poločas rozpadu je čas, kdy se rozpadne polovina jader ve vzorku. Po 6 hodinách se rozpadne 50 000 000, po dalších 6 hodinách polovina ze zbytku, tj. 25 000 000, za dalších 6 polovina ze zbytku, tj. 12 500 000 a nakonec opět polovina ze zbytku, tj. 6 250 000. Když to sečtu, dostanu 93 750 000.
Tak ono rovnice rozpadu je vlastně diferenciální rovnice, jejímž řešením je exponenciála, ale ze zadání za z výsledku soudím, že ne to jdete spíše přes geometrickou řadu. Co znamená těch 6 hodin? To je doba, za kterou se rozpadne polovina jeder. Takže za 6 hodin se rozpadne
50 000 000 jader a toliktéž jich zbude. Takže tu rozpadlou polovinu si poznamenám pro účely dalšího sčítání,m tu zbylou polovinu zase rozpůlím a jednu půlku přičtu k pedchozímu - stav po 12 hodinách, se zbylou půlkou proces opakuji tak douho, až zjistím stav po 4*6 = 24 hodinách. (Výsledek odpovídá.)
doplněno 09.06.11 12:19:Tedy až na řád, jak upozorňuje kovis. Já ho z kalkulačky odečetl jen globálně letmým pohledem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.