Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Jsem žákyně osmé třídy. Tudíž mou nejčastější otázkou v poslední době je: "Jakou střední školu si mám vybrat,dostanu se tam vůbec?".. V podstatě jsem si už vybrala,ale nejsem si jistá,jestli mě tam příjmou.Rozhodla jsem se pro jazykovou školu. Jelikož jsem se na internetu o tom,jaké musím mít známky,abych se na dannou školu dostala,dozvěděla opravdu minimum,obrátila bych se na Vás. Na internetových stránkách,jsem našla maximálně tak nějaké střední školy,jak se připravit na zkoušky,ale nikde nebylo nic o tom,jak si mám spočítat celkový průměr vysvědčení,které budu na SŠ potřebovat,abych si případně nedělala nějaké velké iluze,když na to třeba nebudu mít známky. Tudíž celou osmou třídu a první pololetí deváté třidy. Takže hlavní ztěžejí je "Jaký musím mít průměr,na střední jazkovou školu a jak ten průměr vlastně spočítat"? Můj průměr známek,za první pololetí osmé třídy je 1,10 a za druhé pololetí to bude 1,5...Doufám,že jste mě pochopili a dokážete mi poradit. Byla bych moc ráda. Předem děkuji za odpověď (odpovědět můžete na můj e-mail kavkovakr@seznam.cz)
PS.: Pokud máte s jazykovýma školama zkušenosti,mohli byste mi nějakou konkrétní doporučit? Existuje jazykovo-ekonomycká škola?
Za prvé: Žádná "střední jazyková škola neexistuje". Existují maximálně dvojjazyčná (bilingvní) gymnázia, ale ta jsou většinou šestiletá. Pak ještě existují soukromá cizojazyčná gymnázia, ale tam o přijetí většinou rozhoduje především ochota platit školné (zpravidla velmi mastné). Ujasněte si, o kterou střední školu vám vlastně jde. Gymnázium? Obchodní akademie? Hotelová škola? Tam všude můžete očekávat vyšší počet hodin jazyků.
A za druhé: Pokud školy berou bez přijímaček jen do určitého průměru, publikují to na svých webových stránkách. U každé školy může být kritérium různé. Některé počítají průměr ze všech předmětů, jiné jen z několika konkrétních předmětů (například je nezajímají známky z tělocviku, pracovních činností ap.). Maximální výška požadovaného průměru se samozřejmě také liší. Většina škol má v podmínkách také uvedeno, že pokud kritéria průměru splní více uchazečů, než je počet přijímaných studentů, konají přijímací zkoušky všichni bez rozdílu. Podívejte se na webové stránky zvolených škol, většinou tam ta kritéria ještě najdete, protože na většině z nich přijímací řízení ještě probíhá. V nejhorším případě si počkáte do ledna 2012, kdy nejpozději všechny střední školy musí zveřejnit přijímací kritéria pro následující školní rok. Do termínu odevzdání přihlášek (15. 3.) budete mít ještě dost času na rozmyšlení.
Na závěr jedna uklidňující poznámka: Váš ročník (letošní 8. třída na ZŠ) je nejméně početným populačním ročníkem v celé historii ČR. To znamená, že je vás méně než letošních deváťáků (a starších) i méně než letošních sedmáků (a všech mladších). Ze všech ročníků tedy máte nejvyšší šanci na přijetí na zvolenou střední školu. Ministerstvo a kraje sice občas vypouštějí zvěsti o tom, že by se některé střední školy (hlavně gymnázia) měly rušit, ale to jsou jen takové svalnaté řeči, které se určitě během pouhého roku nepodaří uskutečnit. Jednak proto, že proces zrušení školy tvrvá dlouhou řadu měsíců (není to jen otázka jednoho škrtu pera), ale hlavně proto, že v příštím roce se konají krajské volby a žádný krajský politik si něco tak nepopulárního netroufne těsně před volbami ani navrhnout, natož uskutečnit.
Děkuji,Vaše "odpověď " mi hodně pomohla.Ale zaskočilo mě ,že žádné,jak jste napsal " jazykové školy " nejsou (a přitom už mám jeden konkrétní typ a to Lingua centrum jazyková škola),ale jenom gymnázia,obchodní akademie...A teď je tu zase otázka,jaký je mezi tím vším rodíl,o co na té danné škole vůbec jde a jaké mají příjimací podmínky,v čem je soukromá škola jiná,ale toho by bylo strašně hodně a tím Vás nechci zatěžovat.Já sama mám v tom velký zmatek,co si vlastně vybrat a na co budu mít...Vím jen,že chci 100% školu,která se bude věnovat jazykům.
Lingua centrum a další jazykové školy sice mívají denní studium (většinou jednoleté, někdy i dvouleté), ale to je určeno jako studium pomaturitní. Takové školy nejačastěji využívají absolventi středních škol, kteří se nedostali na žádanou VŠ a rok do dalších přijímaček chtějí věnovat důkladnému vylepšení svých jazykových znalostí. Protože se jedná o školy soukromé, studium rozhodně není bezplatné.
Vy ovšem hledáte standardní čtyřletou střední školu, nejspíš zakonečnou maturitou. V takovém případě musíte vybírat z nabídek denního čtyřletého studia (kompletní seznamy škol a studijních oborů bývají publikovány někdy na podzim, příslušné brožury si žáci ZŠ většinou objednávají přímo ve škole (nabídku vám zřejmě zprostředkuje vaše výchovná poradkyně). Právě v té době také střední školy pořádají své dny otevřených dveří. Najděte si pár středních škol z okolí, na webových stránkách zpravidla najdete i jejich učební plány (kolik hodin týdně věnují kterým předmětům), podle nichž se můžete orientovat. Při dnu otevřených dveří můžete školu navštívit a dozvědět se další podrobnosti.
Jste-li z Prahy, můžete navštívit také přehlídku středních škol "Schola Pragensis", která se koná každým rokem v listopadu v Kongresovém centru, kde najdete stánky převážné většiny pražských SŠ na jednom místě.
Pokud mate takto nizky prumer, vezmou Vas leckde i bez prijimacek (predpokladam, ze cisty prumer Vam kazi cestina), na to se ovsem musite informovat na konkretni skole. Neni skola jako skola, na pajdak berou jinak nez na vyhlaseny gympl. At se rodice poptaji na skole, pripadne by se to dalo nalezt uz na konkretnich www strankach vybranych skol. Muzete si zvolit stredni skolu s rozsirenou vyukou jazyku, pripadne gympl a jazyky si dat nepovinne. Nebo vicejazycne gymnazium atd.
Nízký průměr? 1,10 jsem mela na prvni pololetí osmé třídy a to jsem mela sest dvojek a dve trojky.To bych za nizký průměr nepokládala :D. No jo,ale to je pouze jedno vysvědčení,ale celkový průměr všech známek na vysvědčení se potom nějak dohromady sečte ne?
Nizky nebo vysoky, zalezi, ze ktere strany to beres Celkovy prumer je tak, jak rikas, secist vsechny vysledne znamky a vydelit je poctem tech vyslednych znamek. Ale nejak se mi nezna, ze by prumer 1,10 byl u zaka, ktery ma trojky, to jsem jako ucitel jeste nevidela... dvojky samozrejme, ale je jich minimum, ale nikoli trojky.
Ja jsem mela z Čj-2 Aj- 2 D-2 Z-3 Obč-1 M-2 Fy-3 Ch-2 Př-1 Hv-1 Tv-1 Rj-2 Pč-1 Vp-1 ...takže 24 : 14 =1,10 ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.