Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Chtel jsem se zeptat zda je moznost vykonavat denni studium na SŠ (s individualnim vzdelavacim planem) a zaroven navstevovat zamestnani na HPP. Je mi 19 let a studium mi bude zvysovat vzdelani v oboru ve kterem pracuji. Studium ani zamestnani se mi nebude casove vzajemne kryt. Predem diky za odpoved a preji prijemny den.
Proč ne, když to bude ve Vašem volném čase? Možná by nebylo také od věci se domluvit se zaměstnavatelem, jestli Vám neposkytne nějakou podporu, jestliže studium souvisí s Vaší prací.
Bobane, pokud se jedná o denní studium, je za Vás plátcem zdr. poj. stát a proto nem.žete být v pr. poměru, kde za Vás zaměstnavatel odvádí pojištění také.I když nebudete ve škole nic hlásit, tak pojišťovna Vás uvidí, jako evidovaného 2x a bude to venku. Do 26 let můžete být studentem denního studia, ale souběžně nemůžete být v pr. poměru, jak uvádíte. jistě doplní další. - stařenka
Podle školského zákona (č. 561/2004 Sb., § 18) lze individuální vzdělávací plán přiznat v případě, že jde o žáka s diagnostikovaným trvalým zdravotním či mentálním postižením nebo o žáka mimořádně nadaného. Ve zcela výjimečných případech lze žákům středních škol povolit individuální vzdělávací plán i z iiných závažných dlůvodů, například z důvodu dlouhodobého onemocnění nebo z důvodu extrémně obtížné rodinné situace (péče o těžce nemocného rodiče ap.). Bližší specifikaci pro žáky s postižením a žáky mimořádně nadané uvádí vyhláška č. 73/2005 Sb.
Pracovní poměr studenta (jinými slovy potřeba výdělku) rozhodně nemůže být důvodem pro přiznání individuálního vzdělávacího plánu. Za prvé to zákon neumožňuje a za druhé by to mělo absurdní důsledky: To by si pak mohl každý středoškolát sjednat brigádu (třeba jen formálně), nárokovat individuální vzdělávací plán a docházet jednou do školy, podruhé "do práce", jak se mu zlíbí. Hlavní účel denního studia - tedy kontinunální vzdělávání - by tak zcela ztratil smysl.
Ve vašem případě lze proto doporučit spíše distanční formu studia, tedy studium "večerní" nebo "dálkové". Pro drtivou většinu středoškolských oborů lze takové studium v nabídce nalézt, samozřejmě ne vždy v místě bydliště a ne vždy bezplatně.
Tak ja uz jsem z toho vcelku zmateny. Na skole mi rekly ze to problem je, v zamestnani nad tim krouti hlavou. Dnes jsem byl na Úradu prace (Plzen-mesto) v poradne pro volbu povolani a tam jsem se dozvedel ze v pripade ze se skolni vyuka neprekryva casove se zamestnanim nejsem povinnen skole nebo skolicimu stredisku tuto skutecnost hlasit. Hodne lidi pry tuto moznost vyuziva. Co se tyka placeni zdr,pojisteni tak tam nevim jake jsou moznosti. A individualni vzdelavaci plan me nabidla sama skola, ze to pry zadnym zpusobem nemusim resit. Jsem z toho hodne zmateny, zaroven i procitam ruzna fora na internetu a tam se nazory ruznych lidi taky lisi. Uz nevim kam se mam obratit.
Pokud se vám studium a zaměstnání nebudou nijak překrývat, není žádný problém. Škola nemá potřebu zjišťovat, zda někde pracujete, pokud bezezbytku plníte studijní povinnosti. Placení zdravotního a sociálního pojištění si určitě nějak vyřešíte (zvláště když nebudete chtít, aby ho za vás platil stát).
Vy jste ovšem hned v úvodním dotazu uvedl individuální vzdělávací plán - na ten však nárok nemáte. Stejně jako na jakékoliv jiné úlevy ze studia kvůli zaměstnání. Počítejte s tím, že standardní výuka může být i do pozdního odpoledne nebo od velmi časného rána, i s tím, že součástí výuky jsou různé dlouhodobé kurzy, exkurze a praxe konané i mimo pravidelný rozvrh.
Obraťte se především na ředitele příslušné střední školy. Ten jediný má pravomoc rozhodnout o vašem přijetí a jako jediný vám také může stanovit případné podmínky, budete-li žádat nějaké úlevy.
Diky, celou zalezitost uz jsem temer vyresil ted mam akorat problem ze mi rekly na krajskem uradu ze platcem socialniho azdrvotniho pojisteni bude stat a tuto skutecnost mam nahlasit zamestnavately aby nedoslo k dvoji platbe, ale z pojistovny (VZP) mi oznamily ze platce by mel mit zamestnavatel a nikoli stat.Citace z mailu:
za VZP:Zdravotní pojištění za vás bude odvádět pouze zaměstnavatel a to 13,5% příjmu. Při studiu na SŠ v kombinaci se zaměstnáním vás nelze zařadit do státní kategorie.
Boban12:Aha a jak muzu postupovat aby za me stat nic neplatil? Mam to nahlasit primo na SS?
za VZP: Je to dohoda mezi vámi a zaměstnavatelem, ten vám umožní studium. SŠ hlášení na VZP v tomto případě nepodává.
Je tu nekdo kdo tomu rozumy a je ochoten mi to lajcky prelozit? Predem diky za kladny pristup.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.