Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Zoufale prosím někoho o radu, protože nevím co mám dělat. Synovi byla na konci školního roku udělena důtka ředitele školy a jsem si jista, že neoprávněně. Přibližně v květnu přinesl domů v žákovské knížce poznámku: "Dává pozor, jestli dávám pozor a když si myslí, že nedávám pozor, tak nedává pozor." Nejprve jsme ho vyslíchali, od koho poznámku dostal a za co, on nevěděl. Když jsem se zlobila, že přece když dostane poznámku, tak musí vědět od koho a za co, tak si vzpomněl, že jim ten den žák. knížku vybírala paní učitelka na hudební výchovu a mohla to tam tedy napsat ona. Pravda je, že znění poznámky nám přišlo poněkud divné, ale přesto jsme synovi domluvili a poznámku řádně podepsali. Za nějaký čas přišel domů s tím, že mu spolužačka řekla, že mu tu poznámku tam asi napsal nějaký žák z jiné třídy. Tehdy jsem synovi řekla, ať se paní učitelky zeptá jestli mu to psala ona nebo ne. Nechal to být, až byla třídní schůzka, kde nám třídní učitelka oznámila, že za čtyři poznámky bude důtka třídního učitele. V tu chvíli jsme si stále mysleli, že tu poznámku psal pedagog (byla napsaná červeně absolutně vypsaným písmem, jaké nemám ani já), náš syn měl i s touto poznámkou tři, tak jsem mu to doma oznámila, že jestli dostane ještě jednu poznámku, že bude mít důtku a pokud ta divná poznámka není psaná učitelem, že by ji měl neoprávněně, ať se tedy na ni zeptá, že za něho v životě problémy řešit nebudeme, aby se naučil hájit si pravdu sám ( je v primě a půjde do sekundy, je mu 13). Opět to nechal být, až do doby, kdy dostal poznámku, že nedává pozor při hodině a tedy mu hrozila důtka třídního učitele. Při hodině se šel zeptat paní učitelky, jestli mu napsala onu poznámku a jestli je to její podpis, odpověděla, že ne, syn se posadil a spolužákovi v lavici řekl, že se musí ještě zeptat paní učitelky na Vv. Paní učitelka ho viděla a řekla mu, ať je zticha, že jinak od ní poznámku dostane, aby viděl její podpis. Pak si ho zavolala třídní a zeptala se jestli ví od koho má poznámku. On řekl, že ne a že se ptal paní učitelky na Hv a že ona mu ji taky nepsala. To bylo celé, pan ředitel s ním o tom nemluvil, na pedagogické radě se usnesli a syn dostal důtku ředitele školy za nevhodné chování vůči učiteli, která nám přišla poštou. Do té doby jsme nic nevěděli, až z toho dopisu. Nevěděli jsme tedy za co důtka je. Hned jsem se zkontaktovala s třídní, bylo už po vysvědčení, ona mě moc nepustila ke slovu, abych jí vysvětlila, jak se věc má a chrlila na mě nějaké argumenty i s věcí nesouvisející a závěrem bylo, že syn měl výstup s paní učitelkou v kabinetě, rozhovor jsme pak ukončily. Myslela jsem, že byl syn na paní učitelku drzý nebo se nevhodně ptal, ten mi na to řekl, že u paní učitelky v kabinetě vůbec nebyl, že se ptal jen při té hodině. Tak jsem se následně spojila s ředitelem, abych se zeptala za co synovi udělil důtku a ten mi citoval zápis z rady: "Napsal si sám poznámku do žákovské knížky a podepsal paní učitelku." To mě dost překvapilo, když jsem mu vysvětlila, jak se věci mají, sice navrhl, že sejdeme, ale až poslední týden o prázdninách a z jeho tónu v hlase mi bylo jasné, že si myslí svoje. Chci se zeptat, jestli někdo neví zda je možné požádat o zrušení důtky nebo o přešetření a vymazání toho nepravdivého zápisu z jeho záznamu. Vzhledem k tomu, že tato událost není jedinou, tak jsem celkem ztratila k této škole důvěru a uvažuji o přeložení syna zpět na základní školu. Prosím poraďte.
Milá bezradná mámo.
Vychoval jsem svoje děti a ne bez problémů.Vychováváme i vnoučata a taky se problémy vyskytnou.Mám dojem z napsaného,že problém je v rodičích.Ne v žáčkovi.Už první poznámku může máma řešit.Tak proč čekat,až začne téct do bot?Také mě zaráží,že po čtyřech poznámkách hned ředitelská důtka.První na řadě je třídní důtka.A po ní se musí v rodině mnoho změnit.Když to necháte dojít až k důtce ředitelské,je to velký výchovný nedostatek.
JABRAKA
Vážně si myslíte, že je problém v rodičích? Nedávno jsem tady řešila problém se synem , který dostal ve čtvrté třídě dvojku z chování za to, že sebral spolužákovi časopis. Domů přinesl poznámku delší než mé slohové práce, s paní učitelkou jsem se snažila si vysvětlit, jak se to vlastně všechno seběhlo, protože v té krádeži jich jelo ze třídy asi 5, potrestán byl nejvíc syn, tak jsem chtěla vědět proč, na to jsem dostala odpověď, že se neustále dohaduje, například, když ho obvinila, že písemku opsal, tak vstal, řekl, že jí neopsal a že ji klidně vypočítá na tabuli znova. Vidíte tedy problém rodičů v tom, že jsem měla synovi říct, že i když ví, že má pravdu, tak má mlčet a nechat si dát pětku, jenom proto, aby nenaštval paní učitelku? Poraďte tedy, jak mají rodiče řešit problémy, aby to nezašlo tak daleko. A pro tu maminku mám jen jeden vzkaz. Pusťte to z hlavy, já jsem udělala totéž, i když mně to samozdřejmně trápí, ale opravdu člověk nemůže dát ruku do ohně za to, co mu řeknou děti, mají sklony si věci upravit tak, aby z toho vyšli co nejlépe, a to jim asi nemůžeme mít za zlé, nebyli jsme jiní.
Moc všem děkuji za názory, my se snažíme ze syna vychovat slušného a správného chlapa, a proto se snažíme k výchově přistupovat zodpovědně. Nikdy se ho v ničem nezastávám a vždycky jsme se snažili, aby za svoje činy nesl zodpovědnost. Stoprocentně souhlasím s tím, že si děti upraví věci tak, aby z toho vyšli co nejlépe. Nejvíc mě trápí ta skutečnost, že v tomto případě jsem si jista a dala bych za to ruku do ohně, že je ta věc tak, jak jsem ji popsala. Tady selhává ta skutečnost, že synovi vtloukáme do hlavy, že pravda vždy vyjde najevo a že nepravost je potrestaná. A tady jsme tedy krutě narazili, když jsme mu tvrdili, ať se ve škole zeptá a vše se vyřeší a vidíte co z toho měl. Jak má mít potom k učitelům důvěru a má v nich vidět autoritu, přitom, ten, kdo mu tu poznámku napsal se tomu někde v koutě směje a nic se mu nestane. Ale tak to v našem státě chodí asi běžně a bude si na to muset zvyknout, ale kde je potom ta výchova.
Ani nevíte, jak Vás chápu. k našemu problému jsem přistoupila tak, že syn udělal špatnou věc, což je bez diskuze, tak si musí nést následky. Problém vidím spíš v tom, že trest od paní učitelky není podle mého soudu ani tak za to co provedl, jako spíš za to, že si vůbec dovolil se jí postavit a bránit si svou pravdu. Synovi dál vtloukejte do hlavy to co doposud, určitě mu tím neuškodíte,spíš naopak,ale to je jen můj názor, nemusíte ho vůbec brát, jak vám taky mohu radit, když já sama nevím jak vysvětlit synovi, proč je potrestaný i za to, že se chtěl jen obhájit. Ale ještě jednou připomínám, že i když mu budu na 90 procent věřit, těch10procent nedůvěry si tam nechám. Lépe pak snáším případná zklamání.
Obraťte se na školní inspekci, pokud vám nezáleží na tom, aby syn dostudoval gympl. Nebo změňte gympl, syna zpátky na ZŠ nedoporučuju, budou si z něj dělat legraci. Případně to nechejte být - ředitelská důtka něco znamená? A poučeni se vrhněte do dalšího ročníku.
BTW když jste se na to vybodli a nechali to dojít takhle daleko - tak se na to vybodněte, problémy se řeší, dokud jsou řešitelné. Přerostou-li možnosti je pozdě. Poučení pro příště.
Hezký den.
BTW Líbí se vůbec synovi na té škole? A jste si OPRAVDU jisti, že v té "poznámce" nemá prsty?
Měla jste okamžitě reagovat na první varování, a to nejlépe písemnou formou a doporučeně. Dle zákona musí stížnost do třicet dnů vyřídit. Ta formulace té poznámky , co jste psala je dost srandovní a běhá po netu už dost dlouho. Na zrušení důtky už moc nespoléhejte. Jedeme dál, řešit takovéto věci se musí hned.
Před ředitelskou důtkou je důtka třídního učitele , jen pouze za velký přestupek proti kázni se může udělit řed. důtka rovnou. Takže to asi nebude tak nevinné Navíc ta důtka zůstane jen v jeho dokumentaci a nikam jinam se nepíše od nového školního roku začíná s čistým štítem.Zrušit se v žádném případě nedá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.