Nejste přihlášen/a.
Pokud je poměr objemů 2 koulí m:n, jaký je poměr Jejich obsahů? To je vše.Llidé prosím vás pomozte.Poměry jsem nikdy nevěděl. děkuji
No poměr, to je, kolikrát je jedna veličina větší než druhá. Jaké veličiny zde máme? Pokud jsem dokázal správně oddělit jednotliví slova ve větě, jedna z těch veličin, které studujeme, je objem koulí, druhá je obsah. Obsah čeho? Pravděpodobně obsah povrchů těch koulí. No a pak je tu implicitně ještě veličina třetí, totiž poloměr (případně průměr) těch koulí, o kterém sice nemluvíš, ale který ty ostatní veličiny určuje. Jak? Objem je 4/3 ¶ r³ (symbol ¶ používám jako Ludolfovo číslo pí, a r je _ logicky _poloměr), obsah povrchu je 4¶r². Je-li tedy poměr poloměrů roven k (poloměr té druhé koule se zvětší k-krát), poměr povrchů je k² (poměr je, jak je snad jasné, v podstadě podíl, takže to 4¶ se zkrátí) a poměr obsahů, což je naše zadané n, je k³ (slovy: obsah roste s druhou mocninou poloměru, objem se třetí.) A teď pozpátku: je-li poměr objemů n (= k³), je poměr poloměrů k, což je třetí odocnina z n, no a jaký je poměr povrchů?
doplněno 31.05.11 10:09:Takže jsem to špatně rozdělil. Místo toho, kde jsem napsal n, si mysil m:n. To k je nicméně v pořádku, můžeš si ho napsat jako k:1; snad si to ostatní upravíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.