Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrolýza v praxi

Od: fatalwir® odpovědí: 7 změna:

Zdravím, (dnes již podruhé) napadlo mě využít elektrolýzu v praxi a to na úpravu desek plošných spojů (DPS) před použitím. Vím, že elektrolýza se dá použít na čištění kovů (které jsou jako elektrody) či pokovování. Oboje se na úpravu DPS hodí. Nejprve očištění (abych to nemusel brousit úplně do mrtě, protže je z toho tuna bordelu) a pak pocínování (mám na to i cínovací lázeň, ale nechce se mi ji pořád kupovat). U toho čistění jsem si jistý že to půjde, jen nevím co použít jako elektrolyt. Stačil by roztok modré skalice? U pocínování mě taky nenapadá co by se dalo použít jako elektrolyt, ale navíc nevím kde seženu nějaký cín na druhou elektrodu. Musí to být čistý cín nebo může být s příměsemi jiných kovů? Mordovat cínové vojáčky opravdu nechci. *smich* Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Elektrolýza je redukčně oxidační proces,prováděný pomocí stejnosměrného proudu.Tímto způsobem lze z anody na katodu přenášet i ionty kovů,ale vždy v roztoku musí být přenášený prvek(kov) obsažen v elektrolytu disociován.Je tedy nutno použít disociovaný roztok soli použitého prvku.Bohužel asi u cínu by mohl být použit jen chlorid cínatý,ale ten přivádí další problémy,jako vylučování chloru.

Proto se konkrétně nepoužívá technologie elektrolýzy,ale pokovení taveninou s tavidlem.

JABRAKA

hodnocení

Zkráceně redoxní. :) (Alespoň nás to tak učili.)

hop®
hodnocení

0x

Každá pájka směs Sn a Pb (a dalších prvků) v určitém poměru, podle toho je daná teplota tání, pevnost a tím i praktické použití. Mám na chajdě několik kg staré klempířské pájky (takové ty asi půlmetrové tyče s trojúhelníkovým průřezem), třeba by to tím šlo. Ale obávám se, že je tam více % olova, než by pro tento účel bylo zdravé. Nicméně zkusit to můžeš, jen si na to příště vzpomeň... ;)

hm*
hodnocení

0x

Nevím, nevím, ... Když jsem někdy zkoušel elektrolýzu, vždycky se reakce vyhýbala znečištěným místům, resp byla tam slabší. Takže výsledek by asi vůbec nedopadl.

A pocínování - to předpokládám až po vyleptání. Tam by byl mj. veliký problém s přivedením energie do všech cestiček.

hodnocení

To s tím pocínováním mě nějak nenapadlo. *smich* Nicméně čištění bych si chtěl zkusit.

kamill*
hodnocení

0x

Myslím ,že pokovovanie -odkovovanie -čistenie v amater.podmienkach je vylúčené z týchto dovodov .Potrebná prúdova hustota je velká cca 20A/dm2 pri napatí 5-8V .Kovohute Pribram predávajú čistý cin 99,75 ,Kovohute Krompachy čístú med 99,9 -cena cinu 17 ,medi 50E/kg a kilo nepredajú. Názvy elektrolytov pre Sn a Cu viem iba obchodné ochranne názvy z čoho nie je jasné či sú tam 4 či 6 kyselín-balenie 25l. Postup je samozrejme iný ,ako myslí radca hm .Najprv sa cínuje a potom leptá! Takto: Na plnú plochu plošného spoja -vrstvu Cu je nanesený ochranný "fotorezist"v ktorom sú fotocestou odstránené budúce "cestičky" Fotoochrana zostáva iba na medzeriach medzi cestičkami.Teraz sa na plnú plochu Cu pripne regulovatelný zdroj 200A /8v a čo je odokryté sa pocínuje!Zostatok fotorezistu sa umyje a plošák sa vyleptá.Cín pri leptaní robí ochranu aj najtenšim spojom .

jabraka*
hodnocení

0x

Spíše než elektrolytické pokovení plošných spojů bych si dovedl prakticky představit napařování ve vákuu.Cínování se provádí i z praktických důvodů tavnou lázní pájecí vlnou,při zapájení součástek.Dnešní galvanoplastika-nanášení kovů a slitin - je velice rozvinuta a lze vylučovat i směsi kovů(slitiny)v přesném poměru složek.Je to záležitost složení lázní a proudových průběhů,programově řízených.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma galvanoplastika

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]