Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický proud, napětí, výkon

Od: michiko odpovědí: 2 změna:

Mám tady dva příklady z fyziky a nevím si nimi rady byl by někdo tak hodný a pomohl mi?

1. Ke zdroji o elektromotorickém napětí 6V a zanedbatelném vnitřním odporu připojíme sériově ampérmetr o odporu 3 a rezostor o neznámém odporu. Ampérmetrem změříme proud 270mA. Jaký proud by procházel obvodem, kdybychom ampérmetr vynechali? výsledek by měl být 310mA

2.Ze zdroje o elektromotorickém napětí 12V a vnitřním odporu 0,38 odebíráme proud 15A. a) Jaký je elektrocký výkon ve vnější části obvodu? b) kolik % energie spotřebuje na vnitřním odporu zdroje?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mrkva*
hodnocení

1x

1. Spočítaš odpor R rezistoru a pak I=U/R

2. Spočítáš, jaké napětí zbývá na zátěž U=12-0,38*15=6,3

takže výkon vnější části je U.I = 94,5W

ztrátový výkon na vnˇodporu je Pz=R*I*I= 85,5W takže na vň odporu se spotřebuje 85,5/(85,5+94,5) = 0,475 což je 47,5% pokud jsem se nesekl na kalkulačce

doplněno 30.05.11 15:29:

teď vidím, že 2. se dala počítaj trochu jednodušejc, ale to je fuk.

hodnocení

0x

Ohmův zákon: dopočítáme neznámé odpory a to by k dalšímu výpočtu mělo stačit. (Vztahy pro výkon, pokud je neznáš, najdeš například na cs.wikipedia.org/... V příkladu 2 je ovšem třeba brát do úvahy fakt, že při nezanedbatelném vnitřním odporu zdroje bude svorkévé napětí menší než těch 12 V, viz třeba fyzika.jreichl.com/....

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]