Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Redoxní rovnice

Od: kleinerhund odpovědí: 1 změna:

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak se vyčíslují redoxní rovnice.
Jestli by mi to tu nevysvětlil jako opravdu krok za krokem, jako kdyby to vysvětloval 5-tiletému dítěti (nebo ne, no :D). Protože já to vůbec totálně absolutně nechápu. Nevím kam mám dát ty čísla, ani proč. Nevím, co je to křížové pravidlo. Nevím nic! Náš skvělý učitel nám to vůbec nepíše do sešitu, takže ti, co na to ve škole chyběli, mají smůlu. A samozřejmě musím zítra psát písemku! Kvůli maturitám jsem za ním ani nemohl zajít s tím, jestli by mi to nemohl vysvětlit.
Pomozte mi, prosím.
Jak byste vyčísliliu třeba:
Cu + HNO3 -> Cu(NO3)2 + NO + H2O
?
Prosím, snažně vás prosím, pomozte mi. :(

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

0x

Teda, to už je let ... Možná budu psát úplně zcestně, ale když nikdo jiný ...

U té rovnice musí souhlasit (stručně řečeno) počet prvků vlevo a vpravo:

Cu + HNO3 -> Cu(NO3)2 + NO + H2O

Kyslíky: vlevo 3, vpravo 8 (tak, jak je to napsáno). To nejde.

Dusíky: vlevo 1, vpravo 3, to taky nejde.

Vodíky: vlevo 1, vpravo 2, to taky nejde.

Takže se musí přihodit takové počty jednotlivých molekul, aby to všechno vycházelo.

Můžem matematicky, označíme se počty molekul písmeny a, b, c, d, e:

aCu + bHNO3 -> cCu(NO3)2 + dNO + eH2O

Musí platit:

pro Cu: a=c, pro H: b=2e, pro N: b=2c+d, pro O: 3b=6c+d+e

tedy: 1) a=c, 2) b=2e, 3) b=2c+d, 4) 3b=6c+d+e

a dál jen tuto soustavu rovnic upravujeme:

z 2) a 4) vyplývá 5) 6e=6c+d+e

z 2) a 3) vyplývá 2e=2c+d a z toho d=2e-2c to dosadíme do 5) a máme

6e=6c+2e-2c+e, takže 3e=4c

Takže dáme e=4 a c=3, z toho (a předchozích vztahů) vychází d=2e-2c=2, b=2e=8, a=3

Výsledek: 3Cu + 8HNO3 -> 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O. Kontrola se provede spočítáním jednotlivých prvků vlevo a vpravo, počty mysí souhlasit.

Kdybychom zvolili např. e=8 a c=6, tak by rovnice taky vyšla, ale všeho by bylo dvakrát tolik, což je zbytečné, používají se co nejmenší koeficienty.

A teď jen na ukázku metoda "zkusmo" pro vodu:

H2 + O2 -> H2O

Vodíků je vpravo i vlevo stejně, to je dobře. Kyslíků je vlevo dvojnásobek, tak příhodíme doprava

H2 + O2 -> 2H2O, taď ale zase nesouhlasí vodíky, tak ty přihodíme doleva:

2H2 + O2 -> 2H2O a je to! Tahle metoda je jednodušší, chce trochu odhad, ale třeba pro tu rovnici ze zadání by byl tento postup dost těžkopádný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]