Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mají nevzdělaní rodiče hloupé děti?

Od: jackie* odpovědí: 21 změna:

Ahoj,

Dneska jsem jel tramvají a slyšel jsem dva lidi, jak se baví o vzdělávání atd. Bavili se i o jedné věci, kterou neslyším prvně - údajně když oba rodiče mají jen základní vzdělání, jejich dítě na tom bude stejně. Čili nemá šanci vystudovat ani učňák.

Docela by mě zajímalo, co si o tom myslíte vy. Je to pravda?

Díky za vaše komentáře.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

3x

Dobrý den, znám chytré rodiče otec lékař matka ing. a děti jedno udělalo učňák s odřenýma ušima druhé má pouze základní vzdělání.

Asi to není dané rodinnými předpoklady, jen píle a dobrá vůle k učení.

To je pouze můj názor.

patronka*
hodnocení

3x

Ono to vůbec není jednoznačné, hodně záleží na tom, o kterou generaci se jedná. Mladší o tom možná jen něco slyšeli, ale byla doba kdy děti z určitých rodin studovat prostě nemohly, ale o přirozenou inteligenci tím nepřišly. Některým se sice vystudovat podařilo, ale zas jim nebylo umožněno profesi vykonávat, takže nebyly výjimkou uklízečky, topiči, myči oken a podobně s vysokoškolským vzděláním. Na druhou stranu na místech podnikových ředitelů a v jiných významných funkcích byli pekaři, zedníci, pomocní prodavači i lidi jen se základním vzděláním, ale bohužel i s inteligencí tomu odpovídající. Odstranit tyto disproporce bude podle mého názoru ještě nějakou dobu trvat, snad se časem podaří vytvořit podmínky pro vzdělání podle schopností a ne podle původu, nebo materiálního zázemí. Patronka

michellin*
hodnocení

3x

Nesouhlasím. Moji rodiče mají oba základní vzdělání, přesto bych o nich nikdy neřekla, že jsou hloupí. To, že nestudovali/nevystudovali vyplynulo z jistých situací té doby. Ne vždy nevystudovaný rovná se hloupý a vystudovaný rovná se chytrý. Já sama jsem studovala VŠ, bohužel tedy pouze ukončeno titulem Bc.

gabriela*

já si naopak myslím, že něco pravdy na tom bude. tedy ne, že by dítě nebylo nadané, spíš jde o to, v jakém sociálním prostředí vyrůstá...já mám dvanáctiletého souseda, o jehož rodičích se raději nebudu vyjadřovat a čím je starší, tím více je u nás, jelikož doma nemá co dělat...u nás se něco, něčemu přiučí, ale u nich doma se dívaj jen na telku a kouří...

můj otec má vysokou, k němu se vyjadřovat nebudu, ale k mamince se vyjádřím...na ní jde vidět situace tehdejší doby...dědu chytli při emigraci-měla útrum s vysokou..krátce po maturitě otěhotněla a konec ;)

tady jde vidět ta doba..ale neříkejte mi, že byla doba, kdy lidem stačila základka

jabraka*
hodnocení

3x

Kdyby odpověď byla kladná,nemohlo by lidstvo konat tak rychlý vzestup znalostí a nových poznatků.Každá další generace ukládá nové znalosti a předává to generaci příští.Jen záleží na jednotlivcích,jak jsou schopni akumulovat v mozku tyto poznatky a využít je v praxi.Určitě to příliš neovlivňuje genetika,nebo spíše ta genetika je dána už od doby,kdy vzniknul Homo sapiens-sapiens.Protože mozek má kapacitu několikanásobně větší,než každý využívá,je cesta vstřebat vědomosti tím,jak se učit a jaké k tomu metody použít.A to musí nejprve zvládnout rodiče aby své děti dokázaly naučit vše nové.Líní a nesvědomití rodičové bez zájmu o děti nikdy nenaučí dítě to,co běžně znají jejich šťastnější vrstevníci.(viz romské populace)

Znám rodinu,kde rodiče mají jen základní vzdělání , ale ti svoje děti vychovávají k spolehlivosti,pracovitosti,spolehlivosti ana to není potřeba vysoká škola.Ale je to startovací můstek k určení smyslu a pochopení učícího procesu ve škole.A také k úspěchu dále v životě - tedy k chytrosti.

JABRAKA

hodnocení

2x

To je nesmysl...a mohl bych uvést dost příkladů že tomu tak není.

Pravdou snad může být to, že v případě rodičú kteří mají jen základní vzdělání, má dítě o něco zhoršenou situaci, rodiče mu s učením těžko mohou radit...zvláště ve vyšších třídách..a při větší obtížkosti. Rodina obecně má méně financí např. na doučování, kroužky...a další zájmy dítěte.

Nicméně pokud má dítě dostatečnou motivaci a je dostatečně pilné, pak i když jeho rodiče mají jen základní vzdělání, může studovat VŠ s červeným diplomem.

pu®
hodnocení

2x

Šanci určitě má, jen o něco horší podmínky. Jak už bylo řečeno - děti nejsou tolik motivované, doma mu asi nepomohou se základním učivem, nedokážou mu znovu vysvětlit, co ve škole nepochopilo atd. A samozřejmě střední škola je více než základní, tj. těžko čekat nějakou pomoc ještě tam. Lze také předpokládat, že rodiče se zš budou mít omezenější přehled, nebudou vědět (a tedy sdělit a doporučit dále), kde a jak hledat informace... Pravděpodobná je i absence knih v domácnosti, přízemnější nebo žádné zájmy... Jenže to je spíš takový stereotypní pohled. Ze svého okolí mám mnoho a mnoho příkladů, kde ani jeden z rodičů není VŠ, jeden je např. jen zš, druhý sš, a "dítě" (dneska už dospělí lidé) je vš a velmi úspěšné ve svém oboru. Jen tak namátkou mi letí hlavou čtyři spolužáci, dnes jsou to absolventi ekonomie, jazykových oborů, filosofie a historie. Ono dnes už je taky situace trochu jiná v tom, že není tak nedostupné mít počítač, dostat se pro info na internet, konzultovat ve škole, sbírat motivaci u spolužáků ve třídě... Nezapomínejme, že ne vždy je rodič zš proto, že byl líný či neschopný; mnoho lidí nemělo na výběr, rodiče si další vzdělávání nemohli dovolit... Atd.

hodnocení

2x

Hlavně je rozdíl mezi "hloupým" a "nevzdělaným". Podle mne děti rodičů s nižším vzděláním mají, statisticky vzato, nižší motivaci a trochu ztížené podmínky k dosažení vyššího vzdělání, ale s hloupostí či inteligencí to zas moc nesouvisí. A taky, co je to statistika? Jestliže soused měl v něděli k obědu kuře a já sušilhubu, statisticky jsme měli kažždý půl kuřete.

horis*
hodnocení

1x

Zdravím, záleží na genetické vybavenosti obou rodičů a předků. Genetika je mocná a i "hloupým rodičům" se můžou narodit chytré děti. Otázkou je, co jsou rodiče se zákaldním vzděláním - existují i tací, kteří přestože nedodělají žádnou školu, jsou na tom s vědomostmi, logikou a myšlením o mnoho lépe než my. Tudíž je to možné díky genetickým kombinacím a někdy i vlivem mutací. Dalším faktorem je pak výchova a přístup k výuce, to udělá taky hodně.

naihonn*
hodnocení

1x

Tak můj dodatek. Neříkám, že inteligence rodičů neovlivňuje potomka, ale výše vzdělání už podle mě roli hrát vůbec nemusí. Protože to někdy souvisí s dalšími vnějšími okolnostmi, takže na to se nedá spoléhat. Ale bude určitě hodně důležité, jaké základní principy rodiče svojemu dítěti vštěpí a taky to, jak hodně péče mu můžou a chtějí věnovat, obzvlášť v útlém dětství. A jasně, pokud mu půjdou vyloženě špatným příkladem, tak klidně dokážou zlikvidovat sebevětší potenciál se obávám.

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Je statisticky dokázáno, že procento vysokoškolsky vzdělaných blbů, je stějně velké, jako procento nevzdělaných blbů, a to je stejné s procentem středoškolsky vzdělaných blbů. Nebo si tam můžete dosadit místo blbů chytráky. To samé se dá říci i o procentu dosaženého vzdělání z různých sociálních skupin. Totéž platí i o procentu z jakých rodičů a jejich vzdělání potomek pochází. Z toho vyplývá, že vzdělání je něco, co není podmíněno ničím jiným, než tím, s čím se dotyčný narodí. A aby to bylo naprosto jasné, tak spousta vzdělaných lidí má IQ nižší jak spousty nevzdělaných. Takže do toho vstupují vnější vlivy, neboť ty předpoklady u téměř všech jsou stejné. A jeden ze zásadních vlivů, je rodina a nejbližší okolí. Když děcko permanentně slyší, že školy jsou na dvě věci atd. a pořád dokola slyší jen pohrdání vzděláním, tak je přesvědčeno, že je to opravdu na nic. A je jedno jaké má IQ. A bych to zkrátil - u nás je vzdělání v polovině případů prestižřní společenská záležitost. A je jedno jakou mám vysokou. Hlavně, že ji mám. A k té původní otázce, ano v hodně případech to tak dopadne a druhá, ta větší část jde dál a někteří skončí až mezi VIP na TOP pozicích. Takže je to takový celoživotní mix, něco je tak, něco jinak, atd. S pozdravem Laďa

martinaa*
hodnocení

0x

Tezko rici, ale nejaka pravda na tom urcite bude. Rodice, kteri maji zakladni vzdelani, podle me nejsou schopni pripravit sve dite na ucivo SS a VS ani jim nijak s ucivem pomoci tak jako clovek, ktery za sebou SS a VS ma. Ale nerekla bych, ze by zas dite nemelo sanci vystuodovat treba ucnak nebo SS, pokud se samo bude snazit a bude chtit. Jablko muze padnout daleko od stromu...

ivet*

Naprosto souhlasím. Většinou rodiče jen se základním vzděláním opravdu nemají peníze a vysoká škola není jednoduchá na utáhnutí, navíc když chce dítě studovat v jiném městě. Na druhou stranu pokud dítě doma vidí strhanou prodavačku a špinavého dělníka, může ho to velmi motivovat k dosažení vyšších cílů:)

qwertzuio
hodnocení

0x

souhasím, častop je to pravda. Má na to vliv jak genetika tak demotivující prostředí ve kterém potom vyrůstají.

jackie*
hodnocení

Ahoj všem. Děkuji za vaše komentáře.

Shodneme se na tom, že vzdělání rodičů na to nemá vliv. Pokud dokáží dítě finančně zajistit a motivovat k učení, může normálně vystudovat. Nechápu, jak si někteří mohou myslet opak. Asi vzdělaní blbové ...

eulalie*
hodnocení

0x

No toto je hloupé myšlení hloupých lidí. I nevzdělanci mohou počnout a mít dítě, které dosáhne vysokoškolského titulu a bude odborníkem třebas přes jadernou energii. Jenže je to značně obtížné, nikoliv ale nemyslitelné. Víte kolik lidí se vypracovalo z naprosto nevhodného rodinného prostřední, a naopak ti, co měli perfektní zázemí toho v životě moc nedokázali? Já bych tedy ty děti nevzdělaných rodičů vůbec nezatracovala. Kolikrát se stane, že otec je nadaný fyzik a matematik, pracuje jako vědec, ale dítko je na matiku naprosto tupé, ale jde mu např. krásně kreslení. Ale otec chce mermomocí mít ze syna astrofyzika, tak ho nutí studovat něco, k čemu nemá naprosto vůbec žádný poměr. Studium samozřejmě dítěti zhnusí, děcko školu fláká, je otrávené, drzé... Kdežto některé nadané dítě nevzdělanců se projevuje výborně ve škole, je snaživé, přirozeně ambiciozní s touhou to dotáhnout v životě dále než jeho rodiče. A tak na sobě maká... Je to prostě všechno v lidech. Toť můj názor.

hodnocení

0x
dite bud vidi priklad -takto ano, to mi nevadi, nebo -takto ne! Just ne. A pak, narazit na dobre ucitele. To je to NEJdulezitejsi. Zhumplovat muze pubertaka i parta kamaradu, ale, kdyz je dobry zaklad, casem se to da zas rozbehat.

buss
hodnocení

0x

Určitě tomu není tak, má-li IQ na úrovni a chce něco dosáhnout. Příkladů z minulosti i současnosti je dost, nakonec se podívejte na vlastní rodinu, příbuzné. I v minulosti byly poslány děti chudých do škol a sponzoři jim to hradili (jako dnes ten mladý golfista u nás). Postačí, když je rodiče nebudou srážet, omezovat, bránit v zájmech.

hodnocení

0x

Nemyslím si, že by to byla pravda. Nicméně prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, ovlivní jeho vývoj. Pokud jsou jeho rodiče lemplové bez vztahu ke vzdělávání se a vysedávájící celé dny u televize, určitě z těchto návyků něco pochytí a má velkou šanci, že bude částečně nebo zcela po nich. Ačkoliv každý z nás dostává něco do tělesné a duševní výbavy od rodičů při narození, spoustu věcí si osvojuje až během vývoje.

jerkie*
hodnocení

0x

Myslím,že děti,jejichž rodiče vystudovali vysokou školu,mají maturitu nebo aspoň učňák,jsou na to asi lépe,ale podle mě to nemusí být pravidlem.Asi bude více pravděpodobné,že dítě,které má rodiče jen se základním vzděláním asi neudělá vysokou školu s maturitou už by to asi taky bylo o uši,ale co se týče učňák,myslím,že kdyby ti rodiče to dítě k tomu vedli,a to dítě se snažilo,že by učňák zvládlo celkem bez problému..

nadne
hodnocení

0x

Dítě rodičů, majících základní vzdělání ,má určitě předpoklady vystudovat i střední školu i vysokou školu. Jiná věc je, zda to udělá, zda jeho rodiče mu poradí, aby studoval. Ono se to studium dnes nevyplatí. Lepší je být automechanikem, zedníkem, obkladačem, pokrývačem, protože takové řemeslníky potřebují boháči a řemeslníkům za práci zaplatí. Utratit milion za universitní studium a pak být nezaměstnaný je opravdu velmi neekonomické a pro mladého člověka frustrující. Prý se i stalo, že absolvent VŠ si během nezaměstnanosti udělal navíc doktorát, práci v České kotlině přesto nesehnal, tak odjel na Aljašku porcovat ryby. Takto stát "využívá vysokoškolské kvalifikace" českých občanů.

Vystudovat dnes cokoliv má šanci téměř každý, protože na každou "studující duši" dostávají školy od státu peníze. Proto dnes vlastně studenti nestudují kvůli sobě, nýbrž zásadně proto, aby se měli dobře učitelé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]