Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava a korektura publicistického textu

Od: anzioka odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

zdravím všechny dobré duše této poradny. Měla bych na vás prosbu, napsala takový textík a potřebovala bych v něm zkontrolovat překlepy, možná i pravopisné chyby (snad jich je málo) a hlavně čárky v souvětí. Nemusíte text přepisovat stačí zkopírovat do wordu a červěně vyznačit či opravit chyby. Již jsem to několikrát četla, ale znáte to, člověk vlastní chyby nevidí. Děkuji moc všem.

-

Píše se rok 1929 a v Chicagu právě vystupuje dívčí kapela vedená Sladkou Sue. Nenechte se však oklamat jejím milým a libozvučným jménem, poněvadž je to striktní, řád milující dáma, která chce pro své dívky jen to nejlepší. Jakmile perla kapely Sugar dozpívá svou poslední píseň, odjíždí kapela zase o kus dále, na Floridu. Mají drobný ač zásadní problém, chybí jim dvě hráčky basa a saxofon. Manažer kapely Bienstock je již značně zoufalý a nervy drásající křik Sue mu mnoho energie nepřidá. Když si myslí, že je vše ztraceno a v duchu se připravuje na další kázání své nadřízené, objeví se jako blesk z čistého nebe dva mladí muzikanti Joe a Jerry. Jaká náhoda, jsou bez práce, tudíž bez peněz a zrovna hrají basu a saxofon. Po počátečním nadšení jím Bienstock vysvětlí, že je vlastně manažer dívčí skupiny, a mladíci raději couvnou.

Naši dva muzikanti tedy vyrazí na úřad práce, ale kde nic tu nic, tak se rozhodnou vyzvednout noty z vozu pana Bienstocka, protože každý dolar je dobrý. V garážích se však stanou náhodnými svědky masakru tamní mafie. Jako zázrakem se jim podaří uniknout, avšak Psí dečka to nenechá jen tak. Nebude klidně spát dokud se svědkům nebudou v hrudi lesknout olověné kulky. Joe a Jerry tedy spěchají za kapelou, aby Bienstockovi oznámili, že jeho nabídku příjímají. Z Joea se tedy stane Josefína, pohledná černovlasá saxofonistka a z Jerryho Dafné, trochu nešikovná blondýnka hrající na basu. Všichni jim jejich převleky spolknou i s navijákem dokonce i Sue.

Ve vlaku mají Josefína a Dafné mnoho problémů, ať s podpatky, parukami nebo podprsenkami. Hlavně Dafné si pořád nemůže zvyknout, že musí chodit na dámy. A aby těch problémů nebylo málo, Joe se zamiluje do Sugar. Vidí však jen Josefínu, ale svěří se ji se svým osudem. Chce klidné manželství nejlépe s bohatým a brýlatým milionářem. Kapela dorazí na Floridu a sotva se stihne ubytovat, vyskytne se další problém. K Dafné zahořel láskou bohatý milionář Osgood Fielding, nic netušící o pravé tváří jeho milé. Jerry alias Dafné to chce celé vzdát, ale Joe ho přesvědčí a i nadále zůstávají v kapele.

Hned další den jdou dívky z kapely vystavit svá nádherná těla na pláž. Joe využije šance a opět zvolí převlek, tentokrát za plavčíka. Uchvátí Sugar natolik, že si dají schůzku na jachtě. Problém je však v tom, že Joe žádnou jachtu nevlastní. Jerry tedy coby Dafné celý večer zabaví Osgooda a Joe, vydávající Osgoodovu jachtu za svou, si užije romantickou večeři ve dvou. Jenže Osgood se do Dafné alias Jerryho zamiluje natolik, že se s ní zasnoubí. Jerrymu, který se do své role ženy natolik vžil, to ani moc nevadí. Na scénu však přichází stará známá mafie, která se náhodou objeví právě v hotelu, kde je kapela ubytovaná. Při společné cestě výtahem mafiáni převlek muzikantů odhalí a začne divoká honička. Naštěstí si Joe a Jerry najdou úkryt pod stolem, ale bohužel se stanou dalšími svědky. Zrovna na své narozeniny je zabit sám Psí dečka mafiánským bosem, který si říká Malý Bonaparte.

Muzikantům je jasné, že na Floridě zůstat nemohou. Joe však nechce Sugar opustit, proto ji odkryje svou pravou totožnost Sugar je nejprve překvapena, ale nabídku cesty jachtou do Jižní Ameriky přijme z radostí. Všichni čtyři, Joe, Sugar, Osgood a Jerry, který je pořád přestrojen za Dafné, se tedy vydají na cestu. Jerry alias Dafné se trápí výčitkami svědomí kvůli Osgoodovi, proto se rozhodne pro rázné řešení. Několikrát se mu snaží naznačit, že není pro něho ta pravá, ale nakonec si z hlavy strhne paruku s tím, že není žena, za kterou se vydával. Osgood Fielding však jen s úsměvem odvětí: "Nikdo není dokonalý."

Když se řekne Sugar! jistě si každý vybaví legendární film z roku 1959, kde září Marylin Monroe, Jack Lemmon a Tony Curtis. Do MdB přinesl tuto komiksovou komedii sám ředitel divadla Stanislav Moša, který hru režíroval již ve Slovinsku. A proč nese název komiksová komedie? Moša vychází z černobílé poetiky filmu, proto na jevišti najdete jen bílou a černou barvu, tedy kromě detailů jako rudá růže. Andrea Kučerová coby návrhářka se i s tímto hravě vyrovnala, její kostýmy jsou nápadité a hravé. Tentokrát nehýří barvami ale tvary.

Teď již k samotné scéně, kterou navrhl Jaroslav Milfajt. Spolu s kresbami Petra Hloučka by se za takouvou scénu nemuselo stydět kdejaké světové divadlo. Nutno vyzdvihnout např. garáže, kde působí gangsteři z kartonu opravdu jako živí. Nebo působivá lokomotiva, jejíž kouř lehce ofoukne spoře oděnou Sugar. Srdce pamětníků a nejen jich jistě zaplesá radostí. Hudební nastudování Ondřeje Tajovského je jen třešničkou na mnohapatrovém dortu. Živý orchestr je zkrátka živý orchestr.

Mária Lalková jako by Marylin Monroe z oka vypadla a nejen to, zvládla ji jak projevem tak zpěvem. Hlavní postavy jazzových muzikantů ztvárnili Petr Štěpán alias Josefína a Milan Němec alias Dafné. Skvěle se vžili do něžného pohlaví a kupodivu ani s podpodky "neměli" problémy. Trochu více energie sršelo z Milana Němce. Pokud byl na jevišti, nikdo nemohl udržet vážnou tvář. Na druhou stranu ani Petr Štěpán, kterého znám z mnoha odlišných rolí nezklamal a svoji Josefínu odzpíval o trošku lépe než jeho kolega. Těšila jsem se, že zase jednou uvidím Pavlu Vitázkovou, ale jako Sladkou Sue jsem zhlédla Lenku Janíkovou, která však má stejné kvality jako její alternantka. Nesmíme opomenout role stepujících gangsterů vedených Tomášem Sagherem, který se pro roli jejich vůdce snad narodil. Bránici nenechal oddechnout ani Jan Mazák, jehož Osgooda si dlouho vryjete do paměti.

Tato převleková komedie se povedla jak jinak než na výbornou. Téměř tříhodinová podívaná je promyšlena do každého detailu a sehranost orchestru s herci je až obdivuhodná. Jediný opravdu maličký zápor pro mě byl, že dívčí skupina nehrála "naživo". Ve stínu skvělých hereckých výkonů budiž jim odpuštěno. I když zrovna nejste fanoušky černobílých filmů, po tomto muzikálů si jistě budete chtít ověřit, že i film stojí za to. Zkrátka nekončící standig ovation mluví za vše.

-

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jedntlivosti: dplnil bych čárku ve větěTentokrát nehýří barvami, ale tvary.doplněno 21.05.11 12:45: Přechodníky jsou: připravuje, připravujíc, připravujíce. Pravda, říká se "tak říkajíc", třeba, ale tady se přechodník vztahuje k panu Bienstockovi, takže by zřejmě mělo být "v duchu se připravuje". Tady ovšem nikdo nepozná, že jde o přechodník; raději bych se bez něj obešel. (Vzpomínám na skvělou forbínu "Příchozí Vejda".)doplněno 21.05.11 12:59: Navíc se mi zdá že je zde přechodník nepatřičný; ten by měl význam ve vazbě typu: v duchu se přípravuje..., rval si vlasy, nebo tak nco.No a boss bych napsal se dvěma s
martinaa*

JJ, ta carka tam je:) Taky mi unikla:) Dekuji.

doplněno 21.05.11 13:46:

A ten prechodnik je v pohode, z hlediska cestiny naprosto adekvatne umisten:)

S přechodíkem: tady šlo o můj pocit, je pravda, že se zde jedná o dva současně probíhající jevy (myslí si a připravuje se). Na druhou stranu, když napíšu

Když si myslí, že je vše ztraceno, v duchu se připravuje na další kázání své nadřízené,...

kdo pozná, že je tam přechodník? Spíš se bude každý ptát po scházející spojce a (Když si myslí, že je vše ztraceno a v duchu se připravuje na další kázání své nadřízené,)

doplněno 21.05.11 14:35:

Ale nepatřičné to skutečně není, omlouvám se.

doplněno 21.05.11 14:37:

Jo a že ti ta čárka také unikla, to jen potvrzuje, že prosbatazatelky o korekturu jev pořádku a že jí nelze vytýkat něznalost češtiny. Stejně by mne nepřekvapilo, kdyby třetí pohled ještě něco odhalil.

doplněno 22.05.11 13:36:

Přinejmenším v téhle mé reakci je překlepů habakuk.

martinaa*

Prechodniky jsou vetsinou krasny orisek:) A ona se jeste nejaka chybka najde... hlavne, ze tazatelka ma test:)

martinaa*
hodnocení

2x

Snad jsem nic neprehledla:)

Píše se rok 1929 a v Chicagu právě vystupuje dívčí kapela vedená Sladkou Sue. Nenechte se však oklamat jejím milým a libozvučným jménem, poněvadž je to striktní, řád milující dáma, která chce pro své dívky jen to nejlepší. Jakmile perla kapely Sugar dozpívá svou poslední píseň, odjíždí kapela zase o kus dále, na Floridu. Mají drobný, ač zásadní problém - chybí jim dvě hráčky, basa a saxofon. Manažer kapely Bienstock je již značně zoufalý a nervy drásající křik Sue mu mnoho energie nepřidá. Když si myslí, že je vše ztraceno a v duchu se připravuje na další kázání své nadřízené, objeví se jako blesk z čistého nebe dva mladí muzikanti Joe a Jerry. Jaká náhoda, jsou bez práce, tudíž bez peněz a zrovna hrají basu a saxofon. Po počátečním nadšení jim Bienstock vysvětlí, že je vlastně manažer dívčí skupiny a mladíci raději couvnou.

Naši dva muzikanti tedy vyrazí na úřad práce, ale kde nic tu nic, tak se rozhodnou vyzvednout noty z vozu pana Bienstocka, protože každý dolar je dobrý. V garážích se však stanou náhodnými svědky masakru tamní mafie. Jako zázrakem se jim podaří uniknout, avšak Psí dečka to nenechá jen tak. Nebude klidně spát, dokud se svědkům nebudou v hrudi lesknout olověné kulky. Joe a Jerry tedy spěchají za kapelou, aby Bienstockovi oznámili, že jeho nabídku přijímají. Z Joea se tedy stane Josefína, pohledná černovlasá saxofonistka a z Jerryho Dafné, trochu nešikovná blondýnka hrající na basu. Všichni jim jejich převleky spolknou i s navijákem, dokonce i Sue.
Ve vlaku mají Josefína a Dafné mnoho problémů, ať s podpatky, parukami nebo podprsenkami. Hlavně Dafné si pořád nemůže zvyknout, že musí chodit na dámy. A aby těch problémů nebylo málo, Joe se zamiluje do Sugar. Ta však vidí jen Josefínu, tak se jí svěří se svým osudem. Chce klidné manželství nejlépe s bohatým a brýlatým milionářem. Kapela dorazí na Floridu a sotva se stihne ubytovat, vyskytne se další problém. K Dafné zahořel láskou bohatý milionář Osgood Fielding, nic netušící o pravé tváří jeho milé. Jerry alias Dafné to chce celé vzdát, ale Joe ho přesvědčí a i nadále zůstávají v kapele.
Hned další den jdou dívky z kapely vystavit svá nádherná těla na pláž. Joe využije šance a opět zvolí převlek, tentokrát za plavčíka. Uchvátí Sugar natolik, že si dají schůzku na jachtě. Problém je však v tom, že Joe žádnou jachtu nevlastní. Jerry tedy coby Dafné celý večer zabaví Osgooda a Joe, vydávající Osgoodovu jachtu za svou, si užije romantickou večeři ve dvou. Jenže Osgood se do Dafné alias Jerryho zamiluje natolik, že se s ní zasnoubí. Jerrymu, který se do své role ženy natolik vžil, to ani moc nevadí. Na scénu však přichází stará známá mafie, která se náhodou objeví právě v hotelu, kde je kapela ubytovaná. Při společné cestě výtahem mafiáni převlek muzikantů odhalí a začne divoká honička. Naštěstí si Joe a Jerry najdou úkryt pod stolem, ale bohužel se stanou dalšími svědky. Zrovna na své narozeniny je zabit sám Psí dečka mafiánským bosem, který si říká Malý Bonaparte.
Muzikantům je jasné, že na Floridě zůstat nemohou. Joe však nechce Sugar opustit, proto jí odkryje svou pravou totožnost. Sugar je nejprve překvapena, ale nabídku cesty jachtou do Jižní Ameriky přijme s radostí. Všichni čtyři, Joe, Sugar, Osgood a Jerry, který je pořád přestrojen za Dafné, se tedy vydají na cestu. Jerry alias Dafné se trápí výčitkami svědomí kvůli Osgoodovi, proto se rozhodne pro rázné řešení. Několikrát se mu snaží naznačit, že není pro něho ta pravá, ale nakonec si z hlavy strhne paruku s tím, že není žena, za kterou se vydával. Osgood Fielding však jen s úsměvem odvětí: "Nikdo není dokonalý."
Když se řekne Sugar!, jistě si každý vybaví legendární film z roku 1959, kde září Marylin Monroe, Jack Lemmon a Tony Curtis. Do MdB přinesl tuto komiksovou komedii sám ředitel divadla Stanislav Moša, který hru režíroval již ve Slovinsku. A proč nese název komiksová komedie? Moša vychází z černobílé poetiky filmu, proto na jevišti najdete jen bílou a černou barvu, tedy kromě detailů jako rudá růže. Andrea Kučerová coby návrhářka se i s tímto hravě vyrovnala, její kostýmy jsou nápadité a hravé. Tentokrát nehýří barvami ale tvary.
Teď již k samotné scéně, kterou navrhl Jaroslav Milfajt. Spolu s kresbami Petra Hloučka by se za takovou scénu nemuselo stydět kdejaké světové divadlo. Nutno vyzdvihnout např. garáže, kde působí gangsteři z kartonu opravdu jako živí. Nebo působivá lokomotiva, jejíž kouř lehce ofoukne spoře oděnou Sugar. Srdce pamětníků a nejen jich jistě zaplesá radostí. Hudební nastudování Ondřeje Tajovského je jen třešničkou na mnohapatrovém dortu. Živý orchestr je zkrátka živý orchestr.
Mária Lalková jako by Marylin Monroe z oka vypadla a nejen to - zvládla ji jak projevem, tak zpěvem. Hlavní postavy jazzových muzikantů ztvárnili Petr Štěpán alias Josefína a Milan Němec alias Dafné. Skvěle se vžili do něžného pohlaví a kupodivu ani s podpatky neměli problémy. Trochu více energie sršelo z Milana Němce. Pokud byl na jevišti, nikdo nemohl udržet vážnou tvář. Na druhou stranu ani Petr Štěpán, kterého znám z mnoha odlišných rolí, nezklamal a svoji Josefínu odzpíval o něco lépe, než jeho kolega. Těšila jsem se, že zase jednou uvidím Pavlu Vitázkovou, ale jako Sladkou Sue jsem zhlédla Lenku Janíkovou, která však má stejné kvality jako její alternantka. Nesmíme opomenout role stepujících gangsterů vedených Tomášem Sagherem, který se pro roli jejich vůdce snad narodil. Bránici nenechal oddechnout ani Jan Mazák, jehož Osgooda si nadlouho vryjete do paměti.
Tato převleková komedie se povedla jak jinak než na výbornou. Téměř tříhodinová podívaná je promyšlena do každého detailu a sehranost orchestru s herci je až obdivuhodná. Jediný opravdu maličký zápor pro mě byl, že dívčí skupina nehrála "naživo". Ve stínu skvělých hereckých výkonů budiž jim odpuštěno. I když zrovna nejste fanoušky černobílých filmů, po tomto muzikálů si jistě budete chtít ověřit, že i film stojí za to. Zkrátka nekončící standig ovation mluví za vše.
anzioka
hodnocení

Děkuji moc za opravu *slunce*Měla bych ještě pár dotazů, tak mi je snad zodpovíte (nebo někdo jiný):

1) standig ovation Ten mi vrtá v hlavě, může to tak být v českém textu, nebo snad v úvozovkách? Nemá být velké s?

2) Tato převleková komedie se povedla, jak jinak než na výbornou. Nemá zde být čárka?

3) Mária Lalková jako by Marylin Monroe z oka vypadla ... jako by či jakoby?

4) kdejaké dohromady?

5)... je zabit sám Psí dečka mafiánským bosem. Bos či Boss?

6) náhodou objeví právě v hotelu, kde je kapela ubytovaná. ubytována či ubytovaná.

7) Když si myslí, že je vše ztraceno, v duchu se připravujíc na další kázání své nadřízené, objeví se jako blesk z čistého nebe dva mladí muzikanti Joe a Jerry. Je možná a správná tato věta s přechodníkem?

8) Všichni jim jejich převleky spolknou i s navijákem dokonce i Sue. hodí se sem ten výraz?

9) Z Joea se tedy stane Josefína .. dá se jméno skloňovat?

Díky za odpovědi.

martinaa*

1) uvozovky v tomto pripade nejsou nutne, velke S se nepise

2) carka je za slovy jak jinak, nez na vybornou

3) pokud je slovo vlozeno do tohoto vyznamu, je zvlast

4) ano, kdejake dohoromady

5) boss:) To mi uniklo.

6) mohou byt obe varianty, ale zde lepe vypada ubytována

7) je mozna, prechodnik je prijemne oziveni textu

8) hodi:) jen pozor na tu carku

9) da, v tomto pripade je to nutne

:)

anzioka
hodnocení

Děkuji Ti moc (doufám, že mohu tykat) *slunce*Někdy se stane, že přemýšlím dokonce i nad úplně jasnou věci. Jinak ještě jednou moc děkuji za odpovědi *placni* Vždy když něco píšu, tak my jdou rychleji myšlenky, než prsty po klávesnici. A ty proklaté překlepy a čárky. Jinak, kdybych měla nějakou otázku ... Přeji pěkný víkend *jasne*

martinaa*

No jasne:) Vidis, taky jsem nevychytala vsechno, holt nikdo neni dokonaly:D Preji pekny konec vikendu i Tobe:)

hodnocení

0x

myslím, že divadelní kritik by v první řadě měl ovládat mateřský jazyk, slovem i písmem...

...jsem zvědavý, co do třetice dostaneme za úkol... dnes Sugar, předtím i Jean Valjean dostal nekončící standing ovation, a příště si raději dopředu prohlédnu, co nám Městské divadlo v Brně připravuje...

anzioka
hodnocení

Jen uvedu na pravou míru, žádný divadelní kritik nejsem, pouze studentka druhého ročníku gymnázia. Co je špatné na tom, když jsem napíšu slušnou žádost o kontrolu textu, který jsem sama napsala. Zdravím.

anzioka
hodnocení

Ještě jsem narazila na jednu větu, kde nevím zda čárku, nebo ne:

Jerry tedy coby Dafné celý večer zabaví Osgooda a Joe, vydávající ...

Jerry tedy, coby Dafné, celý večer zabaví Osgooda a Joe, vydávající ...

Jaká varianta je správná, já nevím, bez čárky mně to připadá tak trochu divné.

Takové věci nepatří k nejlehčím. Takhle: lze tu vloženou větu vynechat, aniž by to změnilo smysl sdělení? Pakliže ano, jde o přívlastek volný, který se odděluje čárkami, což by měl být náš případ. Podívej se též na cs.wikipedia.org/... a zkus si test zpravy.idnes.cz/...

doplněno 21.05.11 18:02:

Snad, právě tady trochu váhám.

anzioka
hodnocení

Prostudováno, test jsem dala na 9 bodů z 12 ...

No, čárky bych tam asi nedávala, protože to, že je Jerry převlečen za Dafné je v této větě dosti podstatná věc. Kdyby nebyl převlečen, asi by těžko Osgooda zabavil.

Jo, ještě díky za rafinované vysvětlení ;)

martinaa*

Ne asi urcite:) V tomto spojeni slov a vyznamu nemaji carky co delat:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]