Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jsem chtěla upozornit známého na pravopisnou chybu ve slově "kurs", ale pro jistotu jsem nahlédla do pravidel. V Pravidlech českého pravopisu jak, online, tak v knižní formě, se vyskytuje pouze slovo "kurz", ale na Google se k mému překvapení několikrát objevilo i "kurs". To tam píše tolik lidí chybu nebo je to další z již mnoha českých slov, kde se může použít obojí? Děkuji
Ja bych rekl, ze je ve spisovne cestine mozne oboji, at uz jde o kurz penez, o kurz skolni, nebo treba kurz lodi. Podobne jako u filosofie a filozofie.
Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice z r. 2004 (autor Vladimír Šaur) uvádějí kurz i kurs. Když zadáte slovo kurs do internetové jazykové příručky ujc.cas, vyjede kurz, ale v poznámce se připouští i dubleta kurs (viz přiložený obrázek), a když si rozkliknete ve výkladové části dublety, dostanete se nakonec prirucka.ujc.cas.cz/.... Takže stylově rovnocenné dublety, s preferencí -z (hlavně je ovšem důležité udržet tentýž tvar v celém textu, ne psát jednou kurs a podruhé kurz; samozřejmě pokud to není úmyslné v rámci pojednání o dubletách, například.
doplněno 19.05.11 10:48:Koukám, že ten odkaz stejně nerozliší pododkaz a otevře tu základní stránku, tak dál pak kliknout na dublety nebo přímo na
1.2 Dublety jsou stylově rovnocenné (typ kurz _ kurs)
Většinou, když si takto nejsem nějakým slovem jistá, nakonec zjistím, že se používá obojí. Tak fajn, díky.
doplněno 19.05.11 13:19:Záměrně jsem otázku nevkládala do rubriky "škola", protože to se školou nemá nic společného, ale už tam byla přesunuta.
To když běžela nějaká Superstar nebo co to bylo, tak v upoutávce byl vždy pod tím nápis "kdo s koho". No a nějaký pravopis příliš neovládající občan nelenil a místo toho, aby si to někde ověřil, rovnou napsal do TV Nova, že jsou tam všichni pitomci, co neumí pravopis, protože se to píše "kdo z koho". Určitě se doma pochlubil před celou vesnicí, jak je chytrej a že napsal do televize. Paní moderátorka ve Volejte Novu mu to pak pěkně před celým národem vysvětlila. Proto, než někomu vynadám, raději si to nejdřív ověřím
Jedině "kurs"! Koukal jsem do "Ottovy encyklopedie obecných vědomostí", a tam je "Kurz" pouze jako příjmení!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.