Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluží mi peníze kamarád

Od: blackwoolll odpovědí: 17 změna:

Ahoj, prodal jsem kamarádovi telefon, domluvili jsme se na částce 3600,-. Hned mi přinesl 2000,- a řekl mi že mi ty zbylé peníze přinese za čtrnáct dní. Ale nyní to jsou už tři mesíce a on stále jen slibuje a ono nic. Je mu 16 let. Když jsem mu řekl že to taky můžu řešit s policií tak mi začal vyhrožovat a strkal do mě. Tak jsem mu řerl že nyní na něho můžu podat tři trestní oznámení. Mě je 14 let a ty peníze docela dost potřebuju, ale už nevím jak to s ním mám řešit. On bude teďkon vycházet takže to chce podle mě sehrát na tohle...:/

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Na policii to není, tam není škoda ani za pět tisíc, maximálně by to byl nějaký přestupek. A pochybuji, že by se tím policie vůbec zabývala. Ta výchovná poradkyně už je lepší nápad, aspoň někdo by to ve škole věděl a muselo by se to začít řešit. Jenže pozor, on taky může tvrdit, že jste se dohodli na částce 2000 Kč za prodej mobilu a tu jsi dostal. V ruce nemáš žádný papír, vše bylo dohodnuto ústně, což samozřejmě v obchodním jednání je možné. Ještě mě napadá, že by třeba eventuálně mohli tvoji rodiče zajít za rodiči toho kluka. A samozřejmě - sebrat mobil a trvat na doplatku dluhu taky není špatný nápad. Jenže on by si mohl na tebe počkat, zmlátit tě a mobil si vzít zpět.

blackwoolll
hodnocení

At to zkusi a jde sedet na policii toho mas uz haldu..:P

krkovicka*
hodnocení

0x
Vykupte si je,vemte mu mobil a vraťte mu ho,až donese peníze.Jenže takhle by mohl Vás obvinit z krádeže.Peníze jistě potřebujete,ale znám plno chlápku,kteří si pár let počkali a potom bývalé spolužáky obrali v dospělosti.Na každého jednou dojde.Teď jste tak akorát ztratil důvěru někomu do příště půjčovat.
doplněno 17.05.11 07:06: Pujčovat-prodávat.
blackwoollll
hodnocení

Ahoj, brat mu ho nebudu. Premyslel jsem ze to zacnu resit s vychovnou poradkyni. Nevim jak na to bude reagovat, az to zjisti. Moji mamce se to uz nelibi a taky to chce zacit resit, ale jak..?...:/

krkovicka*
Vaše výchovná poradkyně ve škole?Co ona má toho do činění?Nemyslím si,že to zabere.To víte,mobilek už má,tak proč ještě dodávat zbylé peníze.Buď mu ho vemete,nebo to necháte plavat.Z něho to rozhodně nevytlučete.
blackwooll
hodnocení

A neslo by sepsal nejakou ponakupni smlouvu ve ktere by stalo ze pokud nebudou penize dodany do nekakecho data, tak ze telefon pripada do rukou predchoziho majitele, bez naroku na jiz zaplacene penize...

To by neslo?

krkovicka*
Ne.To opravdu ne.Takhle by se mohl zachovat každý.Žádná po nákupní smlouva neexistuje.Rozhodně s tím musí souhlasit i druhá strana i se spl.kalendářem.
blackwoolllll
hodnocení

Takze mu mam telefon sebrat? Nebude to kradez? Kdyz bude mit blbe keci a bude mi jednu chtit natahnout tak mu reknu ze se uvidime na policii...

krkovicka*
Vemte mu telefon,vytáhnete simku,a když bude mít kecy tak mu dejte 1000kč,když jste si bral 2tis,3.měsíce ho užívá tak 1000pujčovný,to je jedno,kolik mu dáte a nechte si ho.Prodejte ho někomu jinému,hezky z ručky do ručky.Pořádek dělá přátelé.
doplněno 17.05.11 07:42: Eualie to pěkně popsala...Takže zapoj do toho rodiče.

hodnocení

0x

Ahoj, myslím si, že bys to mohl zkusit s tou výchovnou poradkyní - třeba si s ním promluví a jí si lhát netroufne. Nevím jaká je, je trochu od rány? aby z ní měl respekt... Nebo bych to řešila přes rodiče.

hodnocení

0x

Doplňující otázka: na té ceně jste se domluvili v soukromí, nebo u toho někdo byl? To by totiž zásadně měnilo situaci, aspoň tedy z právního hlediska: beze svědků jde o slovo proti slovu, se svěfkedm by to bulo jinak.

Rozhodně Ti ale neradím, aby sis sehnal křivého svědka. I když odhlédneme od toho, že to není košer morálně a mohlo by to i zcela pragmaticky mít nepříjemné následky, tak on by si mohl sehnat falešného svědka, který byl u toho, když ti to doplatil.

buss
hodnocení

0x

Za blbost se platí, přines prachy a pěkně z ruky do ruky, popř. kupní smlouva.
Co s tím policije? Dokázal by se podvod a ještě přestupek ...? Takže občanskoprávní věc, ale není-li v ruce papír, nejsou svědci ...

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Rozhodně bych Ti neradil mu ten mobil odebrat. To by jednoduše byla krádež. To že ti to nezaplatil, tak značí, že to není kamarád, ale bývalý kamarád. Jak to z něho vydoluješ, nemám tušení, protože když to nedá dobrovolně, tak budeš asi těžko prokazovat, že jste se domluvili na nějaké ceně a on zaplatil méně. On bude tvrdit, že jste se domluvili na 2.000 Kč a jak se prokáže, že to není pravda? Stejně to je už bývalý kamarád, tak zajdi za jeho rodiči a řekni jim, že jejich syčák synáček Ti dluží peníze. Uvidíš, co se stane. Asi se dovíš, že je to jeho a tvůj problém a jsi zase na začátku. Zkus si od něho nechat podepsat, že Ti ty peníze vrátí do určitého data. Když se Ti to podaří, tak máš aspoň v ruce písemný důkaz, že Ti opravdu ty peníze dluží. Ale vidím to celkem černě. Drahé ponaučení na celý život. S pozdravem Laďa

no, nejsem si úplně jistý, ale ve 14 letech asi nemůže uzavírat smlouvy... tedy platné smlouvy.

doplněno 17.05.11 13:35:

občanský zákoník:

§ 8
(1) Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí.
(2) Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. Takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství za neplatné.

blackwoollll
hodnocení

Ahoj, jaky je rozdil mezi smlouvou a dohodou?

buss

Dohoda je smluvní ujednání (o provedení práce, o ukončení pracovního poměru ..., smlouva je dohoda o něčem (kupní, o pracovním poměru ...). Držet se konkrétního zákona, který řeší vztah, zda se to řeší dohodou, smlouvou. Dohoda se používá pro určité typy smluv. Projet si int, sebevzdělání!

blackwoolll
hodnocení

Ahoj, dneska jsme se domluvili ze mi v patek da 800,-, dneska mi mamka napise ten papir, jinak mi jsme se domlouvali pres FB, ty dva tisice po nekom poslal, takez talsi vec...vi o tom cela trida, on je hajzl a moc lidi se s nim nebavi takze to bude doufam v cajku..:))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]