Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis i/y v přísudku

Od: assdfg odpovědí: 4 změna:

Jsem sice v češtině dobrá, ale před nedávnem mě úplně zmátla jedna věc. Když chci napsat např. to, že jsme byly s holkami támhle a támhle, bude věta znít: Já, Lucka a Mirka jsme byly pryč (jakože u této věty vím, že jsme byly všechny tři holky), nebo: Já, Lucka a Mirka jsme byli pryč (jakože podmětem je slovo my)? Jde mi o ten pravopis i/y v přísudku.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Když jste všechny holky, tak "y".

mowla*
hodnocení

2x

"My" - pokud jde o děti či ženy (holky ;) ), byly... Pokud by tak byl aspoň jeden chlap, napsala bys byli...

ron*
hodnocení

2x

Pokud si můžeš říct "my všechny"...holky - píšeš tvrdé y,

pokud ale "my všichni" ..holky i kluci - píšeš měkké i.

hodnocení

2x

V tomto případě správný pravopis je nejen správný, ale nese ještě dodatečnou informaci, že mluvčí je holka. To taky nemusí být k zahození.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]