Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vš- bakalář nebo magistr

Od: mariskam* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na váš názor, je podle vás lepší si na vejšku zvolit nejdřív bakaláře a pak navazující magisterské nebo rovnou magisterské? Jsem přijatá na obě a nevím, které si vybrat...Ráda si přečtu vaše názory a zkušenosti:) děkuji:)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

5x

bakalář

Musím zásadně nesouhlasit s předrádci. Rozhodně běžte na bakaláře! Trvá tři roky, navazjící magistr pak dva. "Celý" magistr trvá pět let - takže zde nic nevyřešíte, nula od nuly pojde. ALE zcela zásadní rozdíl tkví v tom, že když vás na magistru někdo vyrazí v devátém (předposledním) semestru, máte smůlu a nic v kapse. Jsem na sto procent přesvědčená, ač netuším, jakou školu ani obor budete studovat, že budete po třech letech i na "celém magisterském" oboru dělat tzv. postupové zkoušky (nevěřím, že je nějaká vysoká ještě nemá, je to dobrý způsob, jak vyrazit flákače). Když budete formálně na bakaláři, tj. programu 3+2, uděláte zkoušku, dostanete Bc., přihlásíte se na přijímačky na magistra (které, budete-li na stejné škole, na 95 % uděláte, pokud se nebudete jo flákat, protože tyhle přijímačky se hodně podobají oněm postupkám, jen jsou ještě zaměřené na budoucí diplomku, což není od věci) a čekají vás poslední dva roky. Když magistra neuděláte a před státnicí vás vyhodí, pořád jste alespoň Bc. a neztratila jste zbytečně pět let, ale jen dva. Dodávám, že součástí oněch postupek je vždy velká práce, tj. opět "jakoby bakalářka", jen nic z toho - "jen postup".

Já bych neriskovala. Co do obsahu učiva a požadavků to bude hodně hodně podobné (+- 5% odchylka, max 10 %, ale to je moc) a zároveň už po třech letech budete mít něco v kapse. A ještě něco - můžete se taky po těch 3 letech trošku odchýlit od původního oboru, vyprofilovat trochu jinam - a s Bc. můžete přestoupit hned na dvouletého magistra na kýženém oboru. Za mě stoprocentně nastoupit na 3+2. Kam a na co Vás přijali? A gratulujeme!

doplněno 15.05.11 01:55:

To 1jara: Ano, bakalář je na 3 roky, jenže slečna se ptá takto: Mám jít na celého magistra (5 let), NEBO na dvoustupňového magistra (3+2 roky)? Tedy studovat bude pět let, tak jako tak, chápu-li dobře. Jejím cílem je mít magiterský titul a jde jí o to, zda vyžít bakalářského mezistupně. Já říkám ano, protože požadavky se nebudou lišit oproti celomagisterskému programu a má po třech letech něco v kapse.

doplněno 16.05.11 21:04:

Re Martina 16.5. v 18:04: Přesně tak. Ještě k tazatelce: Nedělejte si iluze, na Bc.+Mgr. nebudete dělat něco navíc. Kde není studium rozfázované (tedy je "celomagisterské"), stejně, jak jsem už řekla, děláte po 3 letech postupky a velkou práci. Neváhejte, dvoufázovým studiem nemůžete naprosto nic ztratit, kdežto jednofázovým fakt ano (v nejhorším případě třeba 4,5 roku...).

1jara*

Bakalářské studium je tříleté.

mariskam*
hodnocení

Přijali mě na Masaryčku-ekonomicko správní fakulta, obor Podnikové hospodářství:) Vážně nevím kam jít...

lidus*
hodnocení

0x

Pokud to ještě někde jde tak rozhodně Mgr. Ušetříte čas, jednu diplomku a státnice.

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, opravdu dejte přednost magisterskému studiu. Jak píše předemnou Liduš, ušetříte několik let.

freebird*
hodnocení

0x

..souhlasím s Pu..na jistotu postupka Bc > Mgr ..bratranec jel tuto postupku a od loňska je Ing, bratr letos obhajuje Bc a pokračuje na Mgr..hodně štěstí!

eulalie*
hodnocení

0x

No, pokud se přihlásíte rovnou na magisterské studium, budete muset studovat asi těch pět let v kusu, než budete hotová. U toho druho případu máte možnost po 3 letech skončit s bakalářským titulem v kapse a jít do praxe. Asi je dobrá ta druhá volba. Ale počítejte s tím, že budete psát dvě diplomové práce - bakalářskou a magisterskou.

antynka*
hodnocení

0x

Také bych volila nejdříve bakalářské. Jak zde bylo již psáno, po třech letech budete mít alespoň něco. Sice navíc státnice a bakalářka, ale to se dá zvládnout. A jedná se o naprosto identické obory?

A musím tedy říci, že jsem se domnívala, že je všude nejdřív bakalář a pak navazující magisterské, to že je ještě někde jenom rovnou magisterské jsem nevěděla.

buss
hodnocení

0x

bakalář

Bc jsou nedovařenci, mají na víc?

martinaa*

Pokud si zvolite obor, ktery Vas bavi a chcete jej delat, a otevira se pouze v kombinaci nejdrive Bc, pak navazujici mfr, nemate moc na vyber:)

mariskam*
hodnocení

Ale mně se otvírají oba a ano, jsou absolutně totožné

martinaa*

Osobne doporucuji drive Bc. Tam mate jistotu, ze mate alespon nejaky titul, ktery uz Vam nikdo nevezme. Neni pravdou, ze bakalri jsou odpad a neni o ne zajem...:) A magistra si muzete dodelat pozdeji, klidne uz pri praci. Mam byvale spoluzacky, ktere vyhodily ze skoly na konci ctvrtaku - ctyri roky v haji a zacinaji zase od nuly.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]