Nejste přihlášen/a.
Dobrý den / Ahoj
Na těchto stránkách se uvádí, že z Realschule lze pokračovat na gymnáziu a nebo na vyšších odborných školách, ale zároveň u vyšších odborných škol píší, že nejsou na stejné úrovni jako VOŠ v Čr, a lze tam získat akademický titul. Není to teda nějaké divné, že z Realschule můžu jít vlastně jak na gympl tak na VOŠ, která má v Německu podobnou váhu jako VŠ v Čr? To by si nikdo nemohl snad zvolit gympl, ale prestižnější VOŠ, ne? Děkuju za vysvětlení.
Tu Fachhochschule bych prirovnal k ceskemu bakalarskemu studiu bez moznosti pokracovat dale v magisterskem studiu. Je to proste prakticky zamerene studium. Ty Realschulen se maji ke Gymnaziu vyukove asi stejne jako nase stredni skoly k nasim gymnaziim.
Díky. Ale přijde mi, že v Německu po skončení v Realschule je v ten moment lepší jít na VOŠ, která má vyšší hodnotu než gymnázium, ze kterého bych (musel) ještě na Univerzitu aby se mi to vyplatilo.Nemám pravdu? Díky VOŠ bych skončil dříve a měl slušné vzdělání. Sice by nedosahovalo kvalit hotové Univerzity, ale nemusel bych se trápit na gymplu a pak ještě na Univerzitě. Díky moc...mám na to referát a chci to chápat dokonale :D
To je asi stejne rozhodovani jako u Cecha jestli jit na stredni skolu (prumyslovku) nebo na gymnazium. Po stredni skole uz ma hotove vzdelani, kdezto po gymplu "musi" jeste na tu vysokou, aby z nej neco bylo.
Co je lepsi? To zalezi, co chces. Chces zacit delat co nejdrive? Pak prumyslovka. Chces vice vedet a vydelavat vice? Pak musis mit ten obecny zaklad, aby jsi se dostal na vysokou, kterou take musis udelat.
Samozrejme ta rozhodovani zjednodusuji, ale snad chapes, o co tady jde. Stejne jako je uplne vysokoskolni vzdelani prestizni v CR, je prestizni i v Nemecku. S Fachhochschule te ceka delsi cesta do vrcholnejsich pozic nebo k vyssimu platu nez pro nekoho z Universitaet. Budes proste vniman jako prakticky zamereny clovek, dobry pracovnik, ne nezbytne "vizionar" a "vudci osobnost".
Děkuju mockrát
Mám tu snad už jen poslední tři nejasnosti. Omlouvám se za svoje delší vedení. :D
Hauptschule - Je zakončena hlavní zkouškou - " Abschlus Hauptschule" , nebo zkouškou "Kvalifikované ukončení hlavní školy" - " Qualifizierter Hauptschulabsluss". Případně lze po 10. ročníku dosáhnout tzv. středního stupně vzdělání ( mittlerer Schulabschluss), které potvrzují dosažení nadprůměrných výkonů a opravňují ke studiu na různých druzích odborných škol.
K tomuhle odstavečku mám dvě otázky.
1) Znamená to, že po absolvování pouze Abschlus Hauptschule nebo Qualifizierter Hauptschulabsluss, mě tyto zkoušky neopravňují pokračovat dále ve studiu- to umožňuje pouze mittlerer Schulabschluss?
2) Pouze u třetí zkoušky (mittlerer Schulabschluss) se píše, že po složení této zkoušky lze dosáhnout středního stupně vzdělání. Takže po složení některé z prvních dvou zkoušek nemám střední stupeň vzdělání, ale pouze doklad o dodělání Hauptschule?
P.S: VOŠ v Německu dávají akademický titul. Jaké konkrétně? Jenom Bc. nebo Mgr.? Či nějaké další? Nikde to přesně nemohu najít.
Ještě jednou strašně moc děkuji za pomoc.
Bildungssystem in Deutschland, Hauptschule, Fachhochschule, ...
Ty Fachhochschule davaly "Dipl.-Ing. (FH)", ale podle Wikipedie po 1999 se evropske zeme dohodly na nejakem sjednoceni hodnoceni vzdelani a ted nektere programy i na FH davaji Bc. a Mgr.
Chapu, ze te tituly zajimaji, ale co se v zivote pocita, jsou znalosti. Muzes byt otitulovany, jak chces a presto budes pro lidi blbec a nemusis mit titul zadny a lide te presto budou kvuli znalostem uznavat. Osobne bych rekl, ze vzdelani lide dnes spise od pouzivani titulu ustupuji a to castecne i z toho duvodu, ze vetsina lidi skonci vzdelani s nejakym tim titulem. Dostupnost ruznych titul-udelujicich skol a programu je nepomeritelna s dobou pred 30 lety.
I zde na poradne je velke mnozstvi odborniku, s nichz vetsina urcite nejake tituly ma, ale kdy jsi naposledy videl, ze by ho tady nekdo pouzil? Titul je dnes skoro jako maturita - kazdy ji ma a tak nema smysl se tim moc chlubit.
Poslední otázka a už si přelepím pusu!
Když jsem na nižším gymplu v Německu a chci pokračovat (navazovat) na vyšší tak musím skládat zkoušku. Musím složit nějakou vyrovnávací zkoušku i když jdu na gympl z Realschule nebo mi tam stačí složená závěrečná zkouška z Realschule? A už fakt mlčím. Díky!
Takhle dopodrobna to tady asi nikdo nevi a ani na nemecke Wikipedii jsem to pri letmem cteni v clancich o Realschule a Gymnasilele Oberstufe nenasel. Z clanku je ale jasne patrne, ze vzdelani se velice lisi mezi jednotlivymi spolkovymi zememi a jine je i v Rakousku a Svycarsku.
Jestli studujes v Nemecku, tak predpokladam, ze umis nemecky natolik dobre, aby jsi si informace platne pro danou spolkovou zemi dokazal najit na webu jejich ministerstva skolstvi nebo se primo podival na stranky daneho gymnazia, jake maji pozadavky na prijeti z Realschulen nebo se primo zeptal studijniho poradce/poradkyne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.