Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chemie v kuchyni

Od: barcaaa* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den

Dělám do školy referát na téma "chemie v kuchyni". Na internetu a v encyklopedii sem toho našla hodně, ale ráda bych tam zařadila nějakou zajímavost. Neporadili byste mi nějakou? Od potravin, pití saponátů až po škodlivost třeba teflonu nebo čehokoliv, co se kuchyňské chemie týče...

Děkuji předem :))

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

raduz*
hodnocení

0x

Ja bych radeji udelal neaky chemicky "pokus". At uz odbarveni kecupu savem nebo neco podobneho.. Bude to zajimavější a Vy si můžete užít spoustu zábavy:)

 

nadne
hodnocení

0x

Tak chemií v kuchyni je např.: Kvašení kvásku z kvasnic cukru a mléka při zadělávání těsta na buchty. Kvašení domácího ovocného vína ze šípků, trnek, černého rybízu aj. Kvašení okurek rychlokvašek. Jedná se o biochemii tj. přeměnu cukrů na CO2 kvasinkami. Současně vznikají také různé organické kyseliny. Pokud něco připálíte, jedná se o zuhelnatění organických látek z potravin způsobené vysokou teplotou; je to tedy také nevratná změna chemického složení organických látek.

Co se týče čistících prostředků jako např. JAR, jsou to (domnívám se) převážně detergenty umožňující emulgovat zbytky tuku ve vodě a tím i snadné umytí tuků z nádobí. Vlastně i hoření hořáků na plynovém sporáku v kuchyni je chemickým procesem, při kterém dochází k okysličování plynu hořením za vzniku vysoké teploty potřebné pro přípravu jídel (polévky, brambor, masa, omáček).

Vařením vajíčka dochází k denaturaci bílkoviny v něm obsažené, která ztuhne. Podobně je tomu při pečení bábovky nebo piškotu: našlehaná vaječná bílkovina při pečení se denaturuje =ztuhne, a tím zůstane upečená bábovka nebo piškot krásně nadýchaný po vytažení z trouby.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]