Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad matematiky ze zajímavosti

Od: mt odpovědí: 7 změna:

Zdravím,čistě ze zajímavosti by mě zajímal tento příklad.

6:2(1+2)=?
je to

9,tedy první spočítám závorku 6:2 = 3 ,, 1+2 = 3 ,, 3x3=9
a nebo 1,že roznásobím závorku,jako mnohočlen .. tedy 2x1 = 2 + 2x2 = 4 = 2+4 = 6 : 6 = 1
děkuji,jde jen o zajímavost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

3

doplněno 04.05.11 14:42:

Sakra, co to píšu?! 9 samozřejmě.

plechacek*
hodnocení

0x

závorku si spočítáš jako první, ale necháš to tak jak to je a musíš pokračovat dělením a pak až násobíš s tou závorkou

mt
hodnocení

já vím!
Jen tahle otázka teď běží na fb,kolik to teda je,. Já jsem za 9,ale dost lidí jen i za 1,tak jsem se chtěl zeptat..

hodnocení

0x

Nejprve se počítají úkony v závorce - výsledek =3. A teď lze buď nejprve násobit 2x3=6 a tímto číslem dělit první cifru - 6:6=1 anebo nejprve dělit 6:2=3 a touto trojkou násobit výsledek v závorce - 3x3=9. Z toho vyplývá, že příklad je špatně zadán, chybí tam závorky. Buď by měl být zapsán takhle (6:2)x(1+2)=9 anebo takto 6:{2(1+2)}=1 Pokud budeš tento příklad počítat na různých kalkulačkách, vyjde ti buď 1 nebo 9, podle toho, s jakými algoritmy kalkulačka pracuje.

Priklad je zadan spravne a zcela jednoznacne, zavorek je presne tolik, kolik jich ma byt. Jedine mozne reseni je 9.

Bohuzel se zde (a zrejme i na onom FB) ukazuje, jak malo lidi ovlada pouhe zaklady matematiky.

Což ovšem neznamená, že přidání závorek podle Bruna je na závadu. Zápis 6:{2(1+2)} musí být takhle, ale ten druhý alespoň odstraní možné nedorozumění (pravda, trochu sníží přehlednost).

mt
hodnocení

Děkuji :) Já si to myslel,hlavně těch lidí na fb je asi 1 600 000

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]