Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ve škole bereme lineární rovnice a dostali jsme za DÚ slovní úlohu ale nevím si s ní vůbec rady - Turista ušel během tří dnů 47 km. Druhý den ušel o 20% více než první den a třetí den o 4 km více než druhý den. Mám spočítat, kolik ušel za každý den. Nenašla by se tady nějaká dobrá duše a nespočítala mi to? Potřeboval bych to i s postupem. Předem děkuji.
Zdravím, není to tak hrozné, jako to vypadá. Důležité je správně si vyjádřit, kolik který den ušel.
První den jednoduše označíme jako X.Druhý den ušel o 20% více, když to převedete na zlomky, tak ušel X + 1/5 X. Třetí den ušel to co druhý den, ale ještě o 4 km víc. To už určitě zvládneš zapsat.
No a teď ty výrazy dáš na jednu stranu rovnice, první den plus druhý plus třetí. A na druhé bude, kolik ušel celkem.
Díky, tak mi vyšlo že 1. den ušel 5,56km, 2. den ušel 18,72km a 3. den ušel 22,72. Mám to správně?
musíš si udělat zkoušku... kdyby první den ušel 5,56 tak druhý den 5,56 + 20% = 6,672 a třetí den také 6,672 + 4 to je spolu jen necelých 23 km takže to nebude zrovna zřejmě dobře...
doplněno 01.05.11 20:30:dej sem rovnici, podle které jsi to počítala a výpočet, ať můžeme najít chybu...
doplněno 01.05.11 20:48:já už rovnice dávno zapomněl, ale zkusím, při nejhorším druzí laskavě opraví nebo upraví...
první den je x
druhý den x + 1/5x
třetí den x + 1/5x + 4
tak to zkus sečíst 3x + 2/5x + 4 a na druhé straně bude 47
nebo také 3x + 2/5x se rovná 43
a ostatní musíš sám...
Ne, to nesedí. Druhý a třetí den by odpovídal, ale ten druhý rozhodně není větší jen o 20%. Zkus to znovu, nebo sem dej tu rovnici, podle které počítáš, ale první den by měl vyjít přes 12,5 km.
No právě nevím jak sestavit tu rovnici, skusil jsem to vypočítat nějak logicky ale to je špatně no...
No ale tu rovnici už máš téměř sestavenu, za první dva dny ušel součet toho, co uvádí Tlapka, (tedy X za první den a X + 1/5 X), no a třetíden snad vymyslíš; když ne, opiš od Hejkala.
A když takhle sestavíš rovnici pro X, tak bez ohledu na to, jestli jo vyřešíš správně nebo špatně, vztah mezi prvním a druhým dnem budeš mít správně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.