Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat příklad (procenta)

Od: person222 odpovědí: 15 změna:

Ahoj, mám dotaz. Trochu jsem pozapomněl procenta, tak se vás chci zeptat, jak se počítá příklad:

Honu se zůčastnilo 17 myslivců, 11 psů a 22 honců. Vypočítejte, kolik % z celkového počtu účastníků tvořili a) myslivci b) psi c) honci

děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Základ je, pamatovat si, že jedno procento je odvozeno z obratu per centum, ze sta.Takže jedno procento je jedna setina ze základu.

V našem případě je základem počet všech účastníků, tedy 40 lidí. Takže jedno procento je setina ze čtyřiceti, tj. 0,4 (člověka; blbý co, ale je to tak). Kolik procent je tedy těch, například, 17? No přeci 17:0,40 = 42,5 %

Anebo lze prostě 17 vydělit 40, dostaneme 0,425 (dílů z celku) a výsledek pak vynásobením stem převést na procenta.

tlapka*

Jenže v součtu jich není 40, ale 50. :)

To si ale tazetel jistě opraví, tedy ten výpočet. Budu se tvářit, že jsem to udělal schválně, aby se taky zapojil.

Ono když je jich padesát, tak se to až nemístně zjednoduší: když vše vynásobím dvěma, tak to rovnou v těch procentech vyjde, není-liž pravda?

ladinpraha*

I psi se zúčastnili, takže jsou účastníci.

person222
hodnocení

Děkuji, pochopil jsem příspěvek od uživatele kartáginec, i když napsal 40 místo 50, pochopil jsem jak se to počítá.

Díky moc.

když jsi to pochopil, dej sem výsledky!

doplněno 28.04.11 19:23:

ladin má pravdu, procenta vychází celá, jen jeden mezivýsledek není celé číslo..

peron222
hodnocení

No pokud to mám dobře, tak je to takhle:

a) myslivci - 34%

b) psi - 22%

c) honci - 44%

ladinpraha*
28.04.11 19:34

hodnocení

2x
Pro osvěžení: 1 procento je stá část celku.
Sečti účastníky spolu, teda ty s hromovými palicemi + ty hlučné + ty čtyřnohé a dostaneš počet ůčastníků. Vyděl 100 a výsledek bude 1 procento. Rozdělit to mezi těch 122 noh by už neměl být problém...
Celá procenta by měla vyjít jen u honců.
ladinpraha*

Hejkale nelži, já tam vidím jenom celá procenta.

sebod*
hodnocení

0x

Součet všech účastníků je sto procent. Pak vypočítáš, kolik účastníků tvoří jedno procento. A pak už je to jasné.

person222
hodnocení

A to prosím vypočítám jak? :/ já procenta vypustil úplně

lordiq
hodnocení

0x

Prosimvás, ja jsem zapomněl jednu věc.. jak vypočitam kolik procent je 13 500 - (číslo a potřebuju vědět kolik to číslo je procent) ze 48 000?

díky moc!

13500 / 48000 * 100 = 28.125 %

Čili 28.125% ze 48000 je 13500.

eri*
hodnocení

0x

To je jasné :)).

sečeteme počet lidí ...17+11+22 je ...50 :) a ted

50...100%

17...X%

x je 17x100:50 je 34 myslivců %

50...100%

11...x%

a zase to sami :)...to je 22%

a posledni je

50...100%

22...x%

je ...44% a 44%+24%+34% je 100%

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]