Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz. Trochu jsem pozapomněl procenta, tak se vás chci zeptat, jak se počítá příklad:
Honu se zůčastnilo 17 myslivců, 11 psů a 22 honců. Vypočítejte, kolik % z celkového počtu účastníků tvořili a) myslivci b) psi c) honci
děkuji
Základ je, pamatovat si, že jedno procento je odvozeno z obratu per centum, ze sta.Takže jedno procento je jedna setina ze základu.
V našem případě je základem počet všech účastníků, tedy 40 lidí. Takže jedno procento je setina ze čtyřiceti, tj. 0,4 (člověka; blbý co, ale je to tak). Kolik procent je tedy těch, například, 17? No přeci 17:0,40 = 42,5 %
Anebo lze prostě 17 vydělit 40, dostaneme 0,425 (dílů z celku) a výsledek pak vynásobením stem převést na procenta.
To si ale tazetel jistě opraví, tedy ten výpočet. Budu se tvářit, že jsem to udělal schválně, aby se taky zapojil.
Ono když je jich padesát, tak se to až nemístně zjednoduší: když vše vynásobím dvěma, tak to rovnou v těch procentech vyjde, není-liž pravda?
Děkuji, pochopil jsem příspěvek od uživatele kartáginec, i když napsal 40 místo 50, pochopil jsem jak se to počítá.
Díky moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.