Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Posouzení správnosti slohového útvaru

Od: pafeka odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

chtěla bych poprosti někoho, kdo se vyzná ve slohu o posouzení tohoto textu. Napsala jsem, alespoň doufám líčení. Je to líčení nebo ne, když ano chybí mu něco, je poutavé, stylisticky správné. Děkuji moc všem.

Stále stoupám a napadne mě myšlenka, že snad zdolávám nejvyšší horu světa. Na cestě se rozprostírají kamínky různých barev a tvarů, které mi křupou pod nohama jako bych šla po tlusté vrstvě sněhu. Jsem konečně na vrcholku prudkého kopce, jenž jsem právě zdolala a dýchám, jako bych právě uběhla maraton. Náhle mě oslní paprsek slunce, které se až doposud skrývalo za nadýchaným bílým beránkem.

Otevřu oči a můj pohled zabloudí k vodní hladině, na kterou pohlížím z výšky více jak deseti metrů. Nakloním se přes hráz, která je postavena z obrovských balvanů, které jsou barvy myšího kožíšku. Je horko a kanárkově žlutý disk žhne tak silně, že mi na čele vyskočí krupěje potu. Dotknu se kamenů, ale ty jsou kupodivu studené, jako by se jich držela v dlaních sama paní Zima. Nahnu se ještě více a vychutnávám si pohled na stříbrnou vodní plochu. Na tváři mě polechtá vlahý větřík, který na vodní hladině vytvoří drobné vlnky. Skakají jedna přes druhou, jako by závodily, která se dostane dřív ke břehu. Těmto malým závodnicím mávají větvičky stromů, které lemují celou ohromnou masu vody. Na každém prutku půčí pupeny, ze kterých později stanou zelené praporky.

Rozhodnu se sejít až k místu, kde životodárná tekutina omývá vyprahlou půdu. Na hladině něco zaleskne a já uslyším šplouchnutí, na hladinu právě vykoukla hlava zvědavého kapra. I on si chce jistě vychutnat tento překrásný jarní den. Znovu pohlédnu na oblohu, nespatřím však nadýchané chomáčky vaty, ale šedé oblaka, které se rozlévají po celé obloze. Vítr se zesílí natolik, že z drobných vlnek se stanou vlny, za které by se nemuselo stydět kdejaké moře. Z potemnělé oblohy se začnou snášet třpytivé kapky vody, které dopadají na vodní hladinu. Ztrácejí se ve vodní mase, zůstanou po nich jen kulaté otisky na neklidné vodní hladině. Odcházím, sice trochu mokrá, ale s pocitem, že naše přehrada je snad nejkouzelnější místo na světě.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cheetah
hodnocení

0x
dobry den,
nebudu psat nahradni varianty a prepisovat nekom treba domaci ukol.
Kratke shrnuti:
- je to liceni hranici s popisem
- absence vyjadreni citu formou citoslovce, otazky, vykriku z momentu prekvapeni...
- vety tvori temer stejne dlouha souveti, chybi kratsi pro vetsi dynamiku
- vsechna souveti maji podobne usporadani: barvy a tvary, ktere ..., sllunce, ktere..., hladine, ktere... Spojeni se slovem ktery je az prilis mnoho, nasledujici za ktere se da opsat jinak mnohem vic barviteji
- veskere pocty vyjadruje ktery a jako by, obojeho je tolik, ze je to pro me spise nudny text, po kterym oci rozhodne nezavru, abych se u te jiste krasne vody alespon ve snu ocitla.
... Asi tak, nejaky prechodnik, pricesti, citoslovce, stupnovita pridavna jmena, vice pridavnych jmen za sebou, nejake napeti, stridani tempa.
CO CTENAR TO JINY NAZOR, JINEMU SE TO BUDE ZDAT PERFEKTNI, taky zalezi na veku pisatele, jestli je to zakladni skola nebo stredni :)
pafeka
hodnocení

Děkuji za připomínky, zkusila jsem to trochu přeformulovat a tady to je. Snad je to lepší.

Stále stoupám a napadne mě myšlenka, že snad zdolávám nejvyšší horu světa. Na cestě se rozprostírají kamínky různých barev a tvarů. Křupou mi pod nohama, jako bych šla po tlusté vrstvě sněhu. Jsem konečně na vrcholku prudkého kopce, jenž jsem právě zdolala. Nádech, výdech, právě jsem asi uběhla maraton. Ba ne, jsem jenom na mém nejoblíbenějším místě. Náhle mě oslní paprsek slunce, skrývajícího se až doposud za nadýchaným bílým beránkem.

Otevřu oči a můj pohled zabloudí k blyštivé vodní hladině, na kterou pohlížím z výšky více jak deseti metrů. Nakloním se přes hráz, sestávající se z obrovských balvanů, které jsou barvy myšího kožíšku. Je horko a kanárkově žlutý disk žhne až palčivou silou, proto mi na čele vyskočí krupěje potu. Dotknu se kamenů, ale ty jsou kupodivu studené. Nedržela je před chvílí v dlaních sama paní Zima? Ne, to není možné, ta už dávno ztratila vládu nad přírodou. Nakloním se ještě více a vychutnávám si pohled na třpytivou vodní plochu, zařící mnoha překrásnými barvami. Na tváři mě polechtá vlahý větřík, vytvářející na vodní hladině drobné vlnky. Skákají jedna přes druhou, jako by závodily. Která první dorazí ke břehu? Těmto malým závodnicím mávají větvičky stromů, lemující celou ohromnou masu vody. Na každém proutku pučí pupeny, na každé větvičce je jich ohromné množství. Vysoké štíhlé stromy budou později vlnkám mávat velkými smaragdovými praporky.

Rozhodnu se sejít až k místu, kde životodárná tekutina omývá vyprahlou půdu. Na hladině něco zaleskne a já uslyším šplouchnutí, na hladinu právě vykoukla hlava zvědavého kapra. I on si chce jistě vychutnat tento překrásný jarní den. Znovu vzhlédnu k obloze, nespatřím však nadýchané chomáčky vaty, ale šedé oblaka, rozlévající se po celé nebeské klenbě. Z lehkého vánku, šimrajícího na tváři, se stane prudký dující vichr. Drobné vlnky jsou ty tam, po neklidné hladině se valí vysoké vlny, za které by se nemuselo stydět kdejaké moře. Potemnělé mraky se otevřou a začnou snášet třpytivé kapky vody. Kap, kap, kap ... dopadají jedna za druhou na neklidnou hladinu. Ztrácejí se ve vodní mase, zůstanou po nich jen kulaté otisky na neklidné vodní hladině. Otisk je zpočátku maličký hrášek, je však stále větší až se úplně ztratí. Odcházím, sice trochu mokrá, ale s pocitem, že naše přehrada je snad nejkouzelnější místo na světě.

naihonn*

Stoupám, otevřu oči, rozhodnu se sejít,... podle mě tohle je důvod, proč to sklouzává do vyprávění, což je vlastně dá se říct popis děje, zatímco líčení je subjektivně zabarvený popis něčeho, ale myslím, že právě bez nějakého popisu děje. Toliko můj názor.

cheetah
hodnocení

0x
uz je to lepsi, ale porad mi tam chybi ta dynamika, prijdou mi ta souveti porad stejne dlouha. liceni je o estetice, na rozdil od popisu ma byt vice poeticke, ale ne zdlouhave. Jeste bych si s tim vice pohrala...
A pak oblaka, ktera se rozlevaji, ne ktere... Muze byt oblaka rozlevajici se a to ktere/ktera muze jit pryc.
A kaminky nekrupou jako snih, to mi prijemne jako ctenari neni...ale legracne vrzou jako kdybych byla spatny dirigent. Ale nebojte se, oblazky moje, priste to bude lepsi, priste si s vami pohraju, to bude panecku koncert! Vsak sem teprve dirigent zacatecnik, obzvlast ted po zime.
Asi tak nejak.

pafeka
hodnocení

Díky moc za reakce, asi je to vážně líčení s prvky vypravování. Přišlo mi to trochu nudné, hned začít popisovat krajinu. Např. Moje nejoblíbenější místo je naše přehrada. Nejkrásnější je na jaře, kdy již svítí slunce ... To mi příjde nezajímavé a nudné. Ale doufám, že jsem alespoň s části dodržela slohový úvar líčení.

Dovolte mi ještě maličkost: ...pohlížím z výšky více jak deseti metrů... to není dobře, i když se tato formulace velmi často používá.
Správně má být více než. Pokud řeknete jak, znamená to "stejně jak", takže není možné, aby bylo "více jak"nebo méně jak", rozumíte? Bohužel toto slyším i od redaktorů v televizi a vždycky se mi zakroutí uši do kornoutů.
doplněno 24.04.11 20:40: A ještě ...na vrcholku prudkého kopce, jenž jsem právě zdolala... 4. pád vztažného zájmena jenž správně zní jejž.
cestinarka.bloguje.cz/...
doplněno 24.04.11 20:43: A taky...ale šedé oblaka... jelikož jsou ta oblaka, tak šedá.
cheetah
uz jsem ji na tyto hrubky upozornovala. Snad je opravi. Ale to je zaklad :).
A s reportery je to pravda. Taky se nekdy udivuji...
a vas priklad se nejlepe vysvetluje na: je sirsi nez delsi, jak lidi rikaji, nejde oboje natahovat. Je sirsi nez jak je dlouhy... ma byt...
Ale my zde nejsme od toho, abychom ji opravovali chyby, to musi sama :)

pafeka
hodnocení

Jo, na gramatické chyby jsem nehleděla, ale určitě je opravím, a díky za to více jak (více než), zajímavé, ještě se tady naučím něco nového.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]