Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dráha a rychlost

Od: nekdo* odpovědí: 14 změna:

Zdravím,Já bych potřbeoval vědet,jak vypočítat dráhu a rychlost,když motocykl vyjede ze startu a po 25ti sekundách dosáhne rychlostí126 km/h.Touto rychlostí se bude pohybovat 700 m a pak začne zpomalovat a po 140 s zastaví na místě z něhož vyrazil.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

3x

s, v, t,
v=s/t s=v*t
zrychlení či zpomalení a,
s = v0t + s0 ±1/2 at2
jednotlivé dráhy skládat

sebod*

buss. Ale kazíme si je my sami. *zed* Jestliže po někom slušnost nevyžaduji, tak se nemůžu divit, jak se ten druhý ke mě chová.

Viz tento dotaz... Hrůza a děs...

buss

Ale takových dotazů je tady neúrekom, než by pohli prdelí a projeli int, tak se ptají. Školákům radím, aby místo docházky do školy, když to učení se tak berou, vždy na konci docházky si napsali o vysvědčení. Na co ztrácet čas. Furt říkám, že jsme podivná společnost v tomto prostoru ... a každé čtyři roky se necháme znovu a znovu doběhnout. Ale podíl na moci, vyčuranost aj je lidské. Kdo by se nechtěl mít dobře a nic moc pro to neudělat?

petapeta*
hodnocení

3x

Nejprve vypočteme dráhy na jednotlivých úsecích:

s1 = ½ v t1 , kde v = 126 km/h = 35 m/s, t1 = 25 s
s2 = 700 m
s3 = ½ v t3 , kde v = 126 km/h = 35 m/s, t3 = 140 s
a nakonec jednotlivé dráhy sečteme: s = s1+ s2+s3
Rychlosti jsou snad dány, takže je počítat nemusíme.

sebod*
hodnocení

0x

. To jsem teda zvědavá, jestli Ti někdo odpoví *klik*. Možná bys měl ke svému dotazu ještě připsat : A koukněte s odpovědí mrsknout, holoto líná *zed*

buss

to jsou ti dnešní školáci a příští naši politici ...

hodnocení

0x

Jakou rychlost? Jakou dráhu? Jaké je zrychlení?

Předvším je třeba říci, jak motorka zrychluje, Implicitně bych předpokládal, že zrychlovat (a zpomalovat) bude rovnoměrně, ale není to vlastně samozřejmé.

Rychlost: nějaká rychlost, totiž rychlost v té části, kdy motorka jede rovnoměrně, je dána. Tu tedy počítat nebudeme, ale stále zůstává otázka, zda nás zajímá průměrná rychlost nebo rychlost v závislosti na čase.

Dráha: opět: jde o dráhu, kterou motocykl ujel celkem (tedy asi po té křivé cestě, protože vzdušná vzdálenost start_cíl je nulová) nebo jak závisí na čase?

Zadání by mělo být jednoznačné.

doplněno 22.04.11 14:05:

Jakmile zadání upřesníš, lze snadno vše spočítat; obecné pokyny dává buss. petapeta uvádí konkrétní výpočet, tím pádem ovšem jistým způsobem specifikovaného a tím možná zúženého zadání.

nekdo*
hodnocení

Děkuji za odpovědi.Jsem v 7.třídě a z rychlosi si pamatuji jen vzorečky pro rychlost,dráhu a čas.Na výpočty se zrychlením si žel už nevzpomínam.

Nevzpomínáš si nebo jste je neměli? Konec konců bez fyzikální veličiny "zrychlení" se obejdeme, a to, že motocykl zrychluje (z nuly na 126 km/hod), tomu rozumíme. To co uvádí petepte, totiž že, například, dráha v prvním (zrychlovacím) úseku je

s1 = ½ v t1 , kde v = 126 km/h = 35 m/s, t1 = 25 s

sice se zrychlením souvisí, (viz vzorečky. které uvádí buss). ale když nevíme, co je (rovnoměrné) zrychlení, tak vyjdu z toho, že motorka zrychluje tak, že její půměrná rychlost v tom úseku, tj. rychlost, kterou by ujel za stejný čes stejný úsek, nebo jinak. celková dráha, dělená celkovým časem, je skutečně aritmetický průměr počáteční a koncové rychlosti, což je ½ (0+v) = ½ v, a jsme doma.

Takže petapeta popsal, jak spočítat dráhu, no a teď jak spočítat rychlost. Samozřejmě není pravda, že ji počítat nemusíme, jen si musíme říci, jakou rychlost počítáme. V zásadě jsou dvě možnosti: 1) okamžitá tychlost v závislosti na čase, ale k tomu bychom potřebovali rozumět zrychlení, nebo, a to bude náš případ, prúměrná rychost celé jízdy. K tomu musíme spočítat celkovou dráhu, to už mám, a celkový čas. Časy t1 = 25 s a t3 = 140 s jsou skutečně dány, zbývá spočítat čas t2 = 700/v , kde v = 126 km/h = 35 m/s. Tyhle časy sečteme, součtem vydělíme celkovou dráhu, a je to.

Jen je tu ještě ten údaj, že skončím tam, kde jsem začal, který jsme nijak nevyužili; ten je redundantní.

petapeta*

Tak to tedy není příklad pro základní školu. Takovéto příklady se učí řešit až v 1. ročníku střední školy.

nekdo*
hodnocení

No,neměli jsme zrychlení.Při výpočtu dráhy jsem myslel,že by místo rychlosti 126km/h dal průměrnou rychlost.

Tak tak; jen jakou průměrnou rychlost a v kterém okamžku? Na úsek kdy zrychluieš nebo zpomaluješ, dáš aritmetický průměr nuly a 126 km/hod. Pro celou dráhu je to jinak, tam sečteš ty tři úseky (jak píše petapeta) a průměrnou rychlost v celé jízdě spočteš.

nekdo*
hodnocení

No,průměrná rychlost při zrychlení či zpomalení je polovina,čili63 km/h ne?

Jistě, (tedy pokud zrychlujeme z nuly či zpomalujeme do zastavení), vždyť to píšu: dáš aritmetický průměr nuly a 126 km/hod. No a (aritmetický) průměr z nuly a v je právě ta polovina. (Jiné by bylo, kdybychom začali zrychlovat ještě jednou, třeba z těch126 km/hod na 150 km/hod, tam by ta průměrná rychlost byla (126 + 150)/2 = 143 km/hod.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]