Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jsem studentka 4. ročníku a letos bych ráda maturovala. Od listopadu 2010 jsem byla často nemocná, ale mám dostatek známek aby mě učitelé mohli klasifikovat. Během dubna jsem si dopsala všechny písemky, které mi chyběly, myslím, že výsledky byly až nad mé očekávání. Jen pí. učitelka, která nás má první a poslední rok na matematiku mi nechce dát možnost opravení známky, která mi vychází čistá pětka, z důvodu absence a zameškaných písemek.
Učí jen na vysoké školy a stejným způsobem bohužel učí i v naší třídě. Mohu říci, že až na pár jedinců, kteří matematiku ovládájí perfektně, máme všichni ostatní 4 nebo 5ky. Věřím tomu, že někteří se na to prostě vykašlou, ale vím, že se všichni snažíme, radíme si o tom, čemu nerozumíme.
Když mi tedy paní učitelka oznámila, že mi dá na vysvědčení pětku (samozřejmě má na to právo, nejsem génius a s matematikou mám problémy již od základní školy) došlo mi, že pro mě to znamená reparát v srpnu. Z matematiky, předmět, který mi nikdy nešel lépe než na 4ky. Jen letos to prostě nevyšlo. Ale mnoho studentů je u nás již opakujících, těm tedy řekla ať jí přinesou domácí úkol s nějakým příkladem, který někde našli nebo ať si vyberou látku, které rozumí, a z té si napíšou písemku. Za takovou práci jim slíbila lepší známku než pětku na vysvědčení. Po dlouhém snažení, kdy jsem chtěla udělat nějaký úkol nebo si napsat písemku, mi bylo oznámeno, že učitelka na to nemá čas, protože odlítá kamsi z ČR a já tudíž nemám nárok na jinou známku.
Mohu v tomto případě požádat o komisionální přezkoušení?
Myslím, že stále jsem schopná něco spočítat a něco umím, takže bych to obhájila. Záleží mi na tom, protože je pro mě maturita důležitá. Sám pan ředitel nám na rodičovské schůzi řekl: "Známky máte možnost měnit ještě alespoň dva týdny. Uzávěrka je 3. května."
Zde máte citaci ze školského zákona:
"Má-li zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka pochybnosti o správnosti hodnocení na konci prvního nebo druhého pololetí, může do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o hodnocení prokazatelně dozvěděl, nejpozději však do 3 pracovních dnů od vydání vysvědčení, požádat ředitele školy o komisionální přezkoušení žáka; je-li vyučujícím žáka v daném předmětu ředitel školy, krajský úřad. Komisionální přezkoušení se koná nejpozději do 14 dnů od doručení žádosti nebo v termínu dohodnutém se zletilým žákem nebo zákonným zástupcem nezletilého žáka."
Jednejte proto rychle, abyste to stihla do maturit. Zkuste se také pídit po klasifikačním řádu školy, kde by měla být některá pravidla upřesněna. Rozhodně by však mělo platit, že všichni žáci mají právo na rovný přístup. Jestliže vyučující umožnila některým studentům zlepšení z pětky na čtyřku za splnění určitého "domácího úkolu", mělo by toto pravidlo platit pro všechny. Fakt, že jedna konkrétní vyučující zrovna teď na vás "nemá čas" by neměl hrát roli. Vysvědčení s vaší klasifikací vám vydává škola, nikoliv konkrétní učitelka. Škola je tedy také zodpovědná za to, že při klasifikaci byla dodržena všechna pravidla.
Pozadat muzes, nicmene budes muset pred komisi dokazat, ze to skutecne ovladas. Ja bych do toho ale sla, protoze, nehlede na zkazene prazdniny, hodne VS (pokud se na ne hlasis), pozaduje maturitni vysvedceni uz v kvetnu a pokud bys delala maturitu pozdeji, proste te nevezmou, ackoli jsi prijimacky udelala.
Na VŠ mám zjištěné, že maturitní vysvědčení je možno předat dodatečně v září.
Už jsem jednou před komisí byla právě na základní škole. Ale to byla úplně jiná pohádka a daleko lehčí matematika než teď. Zkoušeli mě jen z toho, co jsme probrali jen v tom ročníku. Je to na střední stejné nebo mám spoléhat na to, že se odemě očekává odpověď na jakýkoliv příklad z kteréhokoliv ročníku? Protože letošní rok bych zvládla, ale jak říkám s matematikou mám opravdu problém, je to pro mě taková španělská vesnice. Na ZŠ byli komisaři na mé straně a snažili se mi pomoct. Což nyní neočekávám, proto by mě zajímalo jestli musím mít znalosti obecně z matematiky. To by pro mě totiž pak bylo asi lepší nechat si pár měsíců čas a vše se doučit.
I ted na stredni, pokud jsi uspesne prosla nizsimi rocniky, by komisionalka mela byt z uciva tohoto rocniku. Prezkouseni ze vsech rocniku by te cekalo u maturity Zeptej se tridni nebo primo reditele a pocitej s tim, ze budes muset doopravdy zabrat. Pokud to sama nezvladas a rodice nejsou schopni ti pomoct, budes si muset domluvit doucovani, protoze dle meho nazoru to sama od sebe fakt nezvladnes. Doucovani tu ukaze, jak na to a nauci te
Mýlíš se, jsi žačka. Počet známek není určující, ale znalost, toho, co říkají osnovy. O komisionální přezkoušení se žádá ředitel, viz školský zákon a dokumenty školy, školní řád (ten má pochopitelně žák znát, jsou tam jeho práva, povinnosti). Poučí třídní. Za hranici se považuje 30 % absence. Jsou též jen doplňující zkoušky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.