Nejste přihlášen/a.
V nádrži je 200 litrů hořlavé směsi. za jednu hodinu shoří 1 litr směsi.
A teď Směs hoří x hodin. Kolik litrů směsi zbývá v nádrži?
Vím že to má vyjít 200-0,75x litrů jenže nevím co znamená těch 0,75
Děkuji
Tohle je dost podivné, po pravdě, já to také nevím. Jestliže za hodinu shoří litr směsi, pak při setrvalé rychlosti (a o nějaké závislosti třeba na zbylém množství či čo se zde nemluví) by za x hodin mělo shořet x litrů a tedy zbýt (200 - x) litrů. To je tak jednoduché, až to budí podezření; žádný další údaj v zadání není, třeba že po shoření 1 litru se vytvoří třeba čtvrt litru vody? Ani to se mi nezdá, protože pak by sice po x hodinách zbylo v nádrži 200-0,75x litrů čehosi, ale ne původní směsi, nýbrž nějaké naředěné. Jaká je geneze úlohy a napsal jste zadání přesně a úplně?
jenom jsem se spletla má tam být za jednu hodinu a dvacet minut shoří jeden litr smesi. Jinak tento příklad je se sbírky příkladů CERMAT cermat.cz/... je to sbírka příkladů C příklad 11. Děkuji
Tak pak je to jasny.
Pomer 1 hodiny k 1h20minutam je prave 0.75.
Ty si totiz musis spocist pocet litru za jednotkovy cas horeni, tedy videlit 1 litr 1 hodinou a dvaceti minutama a pak nasobit poctem hodin. Vysledek je skutecne spravne.
Nicmene dulezitejsi ponauceni z tohoto plyne, ze je dulezite umet ulohu nejenom spravne spocitat, ale tez spravne opsat jeji zadani.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.