Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napětí v obvodu

Od: zoubek* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den. ;) V učebnici je zadán příklad (viz.obrázek). Chci se zeptat, jestli je možné, že mi příklad vyšel U=25,2 V . Přijdte mi to právě velmi zvláštní, nejprve jsem počátala výsledný odpor všech rezistorů (R=90 ohmu) Pak el.proud (I=0,28 A) No a nakonec jsem tyto výpočty dosadily do vzorce U=I*R a výsledek vyšel 25,2 V. *plac* Už vážně nevím jak dál.Jedná se vlastně vůbec o sériové zapojení?

Napětí v obvodu

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zřejmě tam bude chyba z nepozornosti, toto se dá vypočítat i z hlavy...

U = 25 V

R = R1 + R 2 = 40 + 10 = 50 ohmů (ne 90)

napětí na odporech se rozdělí v poměru k jejich velikosti, teda 4 : 1,

nemůže být napětí na R 2 vyšší jak napětí zdroje...

ano, jedná se o sériové zapojení odporů...

doplněno 17.04.11 15:29:

není za co, všichni občas chybujeme...

zoubek*
hodnocení

Děkuji, moc :) Ano, zřejmě jsem se přehlédla...Nicméně fyzika není zdaleka mou silnou stránkou

zajixxx*
hodnocení

1x

Jedná si čili o nezatížený dělič napětí...

helicka
hodnocení

No, ani netuším co to je nezatížený dělič napětí ( *smich*). A kolik teda vyšel ten příklad.Váš výklad je sice úžasný, ale jaksi v něm nejde vyčíst výsledek.Mě tedy vyšel shodně 25V

zajixxx skutečně výsledek neuvádí, ale o řádku výš si ho můžete přečíst hned dvakrát, i s výpočtem. voltů je samozřejmě bapětí zdroje, ne hledané napětí (napětí na desetiohmofvém rezistoru je 0,5*10 = 5 ohmú)

doplněno 17.04.11 20:23:

Vypadl mi kus ; má být 25 voltů je samozřejmě bapětí zdroje, ne hledané napětí

pravdomluvny*

kartaginče, člověče, přečti si to posobě. Máš tam dost chyb. Vždyť tu holku úplně zblbneš :)

Je to pravda, já to sem teda napíšu ještě jednou. Na druhou stranu, ona to stejně nečte, jinak by nemohla tvrdit, že napětí na voltmetru je 25 V. Takže:
Takže shrnuto: Pravděpodoně použitý, ale chybný postup:
Souhrnný odpor obou rezistorů je 90 ohmů (chyba)
Proud v obvodu je 25/90 = 0,28 ampérů... to vycházi z chybně stanoveného odporu, ale pokud by obvod obsahoval rezistory tohoto celkového odporu, bylo by to dobře až na zaokrouhlovací chybu.
Napětí na rezistoru je 0,28*90 = 25,2 ... chyba, toto by bylo zpětně vypočtené napětí na obou rezistorech dohromady, tedy vlastně na zdroji; rozdíl proti vstupní hodnotě je způsoben zaokrouhlovací chybou ve druhém kroku.
Správný postup: buď dle Hejkala: napětí zdroje se na jednotlivé rezistory rozdělí v poměru jejich odporů, tedy 1:4; napětí na desetiohmovém rezistoru je tedy 1/5 napětí zdroje, tj. 5 V (a napětí na tom druhém je 4/5, tj. 20 ohmů)
nebo, analogicky tazatelovu výpočtu:
celkový odpor obou rezistorů v serii je 10 + 40 = 50 ohmů.
Proud v obvodu je 25/50 = 0,5 V
napětí na desetiohmovém rezistoru je 0,5*10 = 5 ohmú (ve shodě s předchozím postupem).
Opravil jsem, doufám, všechny chyby..
Ohodnoceno: 0x
doplněno 17.04.11 21:13: A ještě ten druhý příspěvek,
zajixxx skutečně výsledek neuvádí, ale o řádku výš si ho můžete přečíst hned dvakrát, i s výpočtem: 25 voltů je samozřejmě napětí zdroje, ne hledané napětí (napětí na desetiohmofvém rezistoru je 0,5*10 = 5 ohmú)
pravdomluvny*

Bohužel ne, spočítané to máš dobře, ale:

napětí na tom druhém je 4/5, tj. 20 ohmů!

Proud v obvodu je 25/50 = 0,5 V!

napětí na desetiohmovém rezistoru je 0,5*10 = 5 ohmú!

To jako fakt, jo?

No jo, já se sousředil na překlepy v písmu, Takže ještě jednou:

(a napětí na tom druhém je 4/5, tj. 20 voltů)
celkový odpor obou rezistorů v serii je 10 + 40 = 50 ohmů.
Proud v obvodu je 25/50 = 0,5 A
napětí na desetiohmovém rezistoru je 0,5*10 = 5 voltů (ve shodě s předchozím postupem).

doplněno 17.04.11 21:27:

A děkuji za upozornění.

pravdomluvny*

Mě je jasné, že to bylo ve fofru psané :) Já jen aby mladá nepřišla na Fyziku s nějakými novinkami, ze kterých by fyzikáře kleplo. :)

buss

vše je relativní

zoubek*
hodnocení

Piště ještě chvíli a už se v tom vůbec nevyznám *smich* Zkrátka a dobře, ono výsledné napětí je 5 voltů.Tečka.:-P

17.04.11 21:27

Ano.

hodnocení

0x

Těch 90 ohmu je samozřejmě okamžitě viditelná vhyba, ale musí tam být ještě jiná. Těch 0,28 A odpovídá tomu špatně spočtenému celkovému odporu (tedy po zaokrouhlení), ale zase napětí 25,2 při tomto proudu odpovídá odporu 90 ohmu, čili tomu původně chybne spočtenému celkovému odporu. Samozřejmě, jak pravi Hejkal, napětí nemůže být větší než napětí na zdroji, ale tento výsledek je způsoben chybami zaokrouhlení (ten proud je ve skutečnosti, při odpotu 90 ohmů, 0,277777...)

doplněno 17.04.11 18:12:

Takže shrnuto: Pravděpodoně použitý, ale chybný postup:

Souhrnný odpor obou rezistorů je 90 ohmů (chyba)

Proud v obvodu je 25/90 = 0,28 Ampérů... to vycházi z shybně stanoveného odporu, ale pokud by obvod obsahoval rezistory tohoto celkového odporu, bylo by to dobře až na zaokrouhlovací chybu

Napětí na rezistoru je 0,28*90 = 25,2 ... chyba, toto by bylo zpětně vypočtené napětí na obou rezistorech dohromady, tedy vlastně na zdroji; rozdíl proti vstupní hodnotě je způsoben zaokrouhlovací chybou ve druhém kroku.

Správný postup: buď dle Hejkala. napětí zdroje se na jednotlivé rezistory rozdělí v poměru jejich odporů, tedy 1:4; nabětí na desetiohmovém rezistoru je tedy 1/5 napětí zdroje, tj. 5 V (a napětí na tom druhém je 4/5. tj. 20 ohmů)

celkový odpor obou rezistorů v serii je 10 + 40 = 50 ohmů

Proud v obvodu je 25/50 = 0,5 V

napětí na desetiohmofvém rezistoru je 0,5*10 = 5 ohmú (ve shodě s předchozím postupem).

jabraka*
hodnocení

0x

25 V : 5 = 5V x 4 = 20V + 5 V v takovém poměru bude rozděleno napětí na děliči.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]