Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Někdo dobrý na matiku?

Od: kikousek odpovědí: 3 změna:

Ahoj, můžete m prosím někdo poradit s touhle slovní úlohou? Matika mi nikdy nešla a už opravdu nevím co s tím.

Do 45 plechovek, z nichž některé jsou pětilitrové a některé třílitrové, máme uskladnit 7 konví oleje po 25 litrech. Kolik musíme mít třílitrových a kolik pětilitrových plechovek?

Mělo by to vyjít 25 třílitrových a 20 pětilitrových, ale potřebuji postup a na ten nemůžu přijít.

Předem děkuji za pomoc :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No, já to spočítala takhle (krok za krokem):

třílitrové konve = X, pětilitrové konve = Y, 7*25=175 (počet litrů)

X+Y=45 (tedy celkové množství konvi) a 3X+5Y=175 (celkové množství litrů)

X=45-Y

3(45-y)+5y=175

135-3y+5y=175

135+2y=175

2y=175-135

2y=40

y=40/2

y=20

Máme 20 pětilitrových konví.

45-20=25

Máme 25 třílitrových konví.

tlapka*
hodnocení

2x

V prvé řadě, musíš si vypočítat, kolik litrů se vlastně snažíš umístit. Takže roznásob ty konve.

A teď úvaha: plechovek bude celkem 45. Takže počet třílitrových si označme x. Pak si můžeš vyjádřit počet těch pětilitrových. Jestliže celkem jich bude45 a z toho x je třílitrových, na pětilitrové zbyde 45-x pětilitrových. Kapišto? ;)

A teď už to jen dáš do rovnice. Na jednu stranu počet litrů, na druhou počty plechovek, ty počty musíš vynásobit jejich objemem. Roznásobíš, sečteš, hotovo.

Stačí tak? ;)

hodnocení

0x

To jsou yzv. diofantické rovnice. Teď jdu pryč, něco napíšíi večer nebo zítra, ale jeden nápad ti dám. Když x je počet 3litovek a y počet pětilitrovek, tak platí 3x + 5y = 7*25. To je jedna rovnice a to je málo, jako dodatečná podmínka je to, že poč´ty jsou celá kladnáčísla. Nicméně, když si na papír namaluješ souřadné osy a celočíselnou mřížku, a pak tu rovnici v této soustavě narýsuješ, grafické řešení bude tam, kde se přímka trefí do bodu té celočíselnémřížky.

Více později.

doplněno 09.04.11 13:28:

Pardon, teď jsem si teprve všiml, že máš dán celkový počet 45 plechovek (x+y=5). To je ta druhá rovnice, a na diofantické rovnice a můj návrh zapomeň.

doplněno 09.04.11 17:16:

Pardon, x + y = 45, pospíchal jsem. Doufám, že tě to nespletlo.

Řešení máš níže, lesi2311 to řeší přes systém dvou rovnic o dvou neznámých, tlapka vystačí s jednou rovnicí a podává návod, který jistě dopočteš. Proúplnost ještě možnost řešení úsudkem: kdyby všech 45 plechovek bylo třílitrových, vešlo by se do nich 135 litrů, zbývá 40 litrů. Potřebuješ proto některé třílitrové nahradit pětilitrovými. S každým takovým nahrazením uskladníš další 2 litry; kolik nahrazení tedy potřebuješ na těch 40 litrů?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]