Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych prosím poradit dneska jsme se učinili procentovou část a vůbec jsem to nepochopil mám příklad
14% z 259kč a nevím kolik to je mohl by mi někdo poradit? Chci se tonaučit o víkendu protože máme v pondělí písemnku
Počítám procenta denně a na počátku mi pomohla trojčlenka - přes tu se spočítá všechno!
Základem je, napsat si pod sebe stejné hodnoty - v tomto případě na jednu stranu pod sebe procenta, na druhou stranu Kč. Napravo dole bude vždy to, co neznáš a potřebuješ spočítat.
A pak jedeš podle vzorečku - viz obrázky.
Obr. 1 - víš, že 100% je 259 Kč, 14 % je? Kč. A počítáš podle šipek. 14 x 259 : 100. A máš výsledek.
A zase kdybys potřeboval spočítat naopak např. kolik % z 259 Kč je 50 Kč. Nalevo si pod sebe napíšeš co znáš, napravo to, co neznáš - "?" bude opět napravo dole. Víme, že 259 Kč je 100%, 50 Kč je?%. A jedeme podle vzorečku. 50 x 100 : 259...
doplněno 08.04.11 21:14:Tak tentokrát snad i ty obrázky
Obr.2
Dobrý den Procenta jsou vlastně bezrozměrné a obecné výrazy, kdy pouze platí, že celek má 100 %. A z toho se potom odvozují i výpočty. A mezi jednoduché výpočta patří třeba slevnění, zražení a pod. Já takové věci počítám podle této úvahy - příklad : Jaká je cena zboří po slevě 27 % , když původní cena byla třeba 1000 Kč ( pro jednoduchost ). Úvaha cena před slevou je 100 % , cena po slevě 27 % je 100 % - 27 % = 73 %, což je 0,73 z celku ( 73 setin ). Z této úvahy vyplývá, že cena po slevě je násobek ceny původní a vypočítaného rozdílu. Čili nová cena je 1000 * 0,73 = 730 Kč. Samozřejmě, že ke stejnému výsledku dojdeme i klasickým postupem, kdy spočítáme jedno procento z celku, pronásobíme slevou 27 % a tuto sumu odečteme od původní ceny. 1000 - ( 27 * 10 ) = 1000 - 270 = 730. S pozdravem Laďa
Je to tak, jak zde napsáno, dobré je uvědomit zi, že procento, pro cento, (jeden) ze sta, je prostě totéž co jedna setina. A ještě varování, je třeba si pamatovat, že je to jedna setita ze základu, který se v průběhu ůvah může měnit, takže například když cenu dejme tomu 1592 korun zvedneme o deset procent a pak o deset procent klesne, nebude stejná jako na začátku, ale nižší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.