Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cikáni nebo romové?

Od: juniorjunior odpovědí: 28 změna:

Mám napsat do slohovky cikáni nebo romové? Všichni jim říkáme cikáni tak nebude to jako chyba? V novinách přeci pořád píšou o romech.

Hledal jsem ve slovníku cikáni normálně jsou tak to snad nemůže nikomu vadit ne? Naše učitelka je taková stará píííp a názorově zůstala kdesi u dinosaurů. V tématu se tomu výrazu prostě nevyhnu a nerad bych si tím pokazil známku.

Dík

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

4x

zahoď slovníky, první od strejdy G. cs.wikipedia.org/... z čehož mi vyplývá, že cikáni jsou všichni nekteří z nich jsou Romové. V podstatě něco jako běloch, Ital.

A pokud je učitelka z pravěku, tak musí mít raději slovo cikán, Rom se rozšířilo až po "sametu"

doplněno 08.04.11 13:53:

něco z "pravěku"

doplněno 08.04.11 14:04:

a ještě z historie langer.cz/... to samé

dfens-cz.com/...

Cikáni nebo romové?
jabraka*

Taky jsem to sem právě chtěl dát,Nemáš to ode mne?

JB

Cikáni nebo romové? #2

1jara*
hodnocení

2x

Raději napište Romové i když jsou to cikáni. Roma lze považovat za etnickou menšinu, z kulturního a rasového hlediska to jsou cikani, což některé rádoby ochránce lidských práv nadmíru štve.*stop*

hodnocení

1x

Napiště rómové a do závorky (dříve se tak sami označovali-cikáni).

hm*
hodnocení

1x

Asi bych se přiklonil k "Romové". Sice to jsou Cikáni, ale "politicky korektnější" se nyní zdá být slovo Romové.

Někteří přede mnou projevili tendence "neustupovat jim" apod., ale pro tebe je teď důležitější dostat dobré ohodnocení slohovky. Až budeš mít školu za sebou (případně když jsi mezi známými apod.), říkej jim, jak chceš.

Jo jo, něco jiného se smí říkat oficiálně a něco jiného neoficiálně. Stejně, jako tomu bylo před 20 a více lety.

lidus*

hm a přesně o to mi šlo, předpokládám, že student chce na škole bez problémů studovat dál. Můžu mít názor na romskou otázku negativní ale nebudu ho prezentovat veřejně. Vlasně v naší "demokracii" si dávám dobrý pozor jaký názor na veřejnost vypustím a čím ho eventuelně mohu doložit.

petr1234*

Takže již je to stejné, jako před rokem 1989. Také jsme měli nějaký názor, který jsme na veřejnosti odmítli prezentovat, abychom neměli problémy. Asi máme novou totalitu.

lidus*

Petře ASI? *ee*

ewka69*
hodnocení

0x

záleží, v jaké souvislosti to píšete. já bych osobně dala přednost slovu róm. něco mi říká, že se říká občan rómské národnosti a ne občan cikánské národnosti. jo, to se vlastně zpívá v písničce...

pecenkav*

Odjakziva si i oni sami rikali cikani, az najednou posledni dobou si nekteri najednou zacali rikat romove, pritom puvodem jsou uplne odjinud. Asi bych, aby nebyl nejaky problem, radsi pouzil termin " neprizbusobyví spoluobcane "

patronka*

Doporučujete to opsat i s tou hrubkou? Patronka

pecenkav*

Jakou hrubkou?

soina*
hodnocení

0x
Cikáni ani Rómové nevadí, ale dle mého názoru je slušnější napsat Rómové, cikáni je spíše hovorový výraz.

Rom je takzvaně politicky korektní, ať už to znamená cokoliv.

hodnocení

0x

Klidně do slohovky použijte větu "cikán studující při zaměstnání vysokou školu"...

Když se to paní učitelce nebude líbit, můžete vždycky říct, že jste psala sci-fi...a slovo cikán je ve Vaší sci-fi povídce něco jako Avatar...

Jste z obliga...a všichni pravdoláskové, pseudohumanisté a multikulturalisté můžou zklapnout kušňu.

necikaninerom

Cikáni, kam jdete?

Do kina.

Na co?

Cikáni jdou do nebe.

A co takhle cikáni jdou do práce?

Na vědeckofantastické filmy my nechodíme!

buss
hodnocení

0x

ZÁKON O POTULNÝCH CIKÁNECH Z R. 1927 Senát Národního shromáždění R. Čs. r. 1927- 117/27 Sb.Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona o potulných cikánech a podobných tulácích. Též po 1945 ... zákaz kočování.
Jedna obec 1945,, kronika: Letos v zimě se však dva mladí cikáni vrátili a domáhali se všeho zpět. Když začali vyhrožovat, byli z obce vyhnáni.

garg*
hodnocení

0x

Nejtrefnejsi bude: povolanim celozivotni pobirac socialnich davek. Ale to by bylo asi uz moc dlouhy.

jabraka*
hodnocení

0x

Když jsem byl kluk,tak jsme jim říkali Cigáni.Od tohoto slova bylo odvozeno slovo - cigánit - tedy lhát.

JABRAKA

hodnocení

0x

Wiki:

Pojem Cikáni se všeobecně používá jako souhrnné označení různých větví (skupin) národa, pocházejícího původně z Indie, jehož nejznámějšími představiteli jsou Romové a Sinti.

A dále wiki říká toto:

Původ pojmu cikán není zcela vyjasněn. Nejčastěji se poukazuje na řecký původ, kde athinganos znamená nedotknutelný (používané pro příslušníky nižších sociálních skupin, podobně jako v Indii).
A také:
Tradičně se cikánský národ dělí na dvě větve: Romové, původní cikánské obyvatelstvo přibližně ve východní Evropě, a Sinti, kteří přišli do západní Evropy již ve středověku a dodnes zde žijí. Toto dělení je poněkud nepřesné...
Takže u nás máme Cikány nebo Sinti. Romové je rádoby korektní, ale je to stejná blbost jako Afroameričan atd...

lidus*
hodnocení

0x

Hlavně si dejte velký pozor co napíšete, vyvarujte se něčeho co by byť jen vzdáleně připomínalo rasismus a za co by vás mohl romský koordinátor popotahovat. Divím se, že si vůbec pedagog dovolil toto téma zadat. Držte se pouze faktů. Raděj používejte slovo romové.

Proč raději? Raději jim budeme pořád ustupovat, pozor ať neřeknu něco nekorektního, nedej bože, abych použela slovo "černý". Ale oni nám můžou nadávat, jak se jim zamane, to nevadí. Hlavně ať my neřekneme něco špatného! Nejsem rasista, ale nemám ráda ani pozitivní rasismus...

marenka*

*palec*tak nějak.

K otázce. Já jím říkám kofoly, cikorky.. *smich*

lidus*

kolikokoli já vím o čem mluvím, dcera na VŠ napsala na téma "Romové a vzdělání" seminární práci a naštěstí se nám podařilo ty vzniklé problémy zažehnat. Profesor co téma zadal měl také velké problémy. Proti větru se čůrat nedá, to už říkala babička a politika je taková jaká je, ano máte pravdu oni můžou a my můžem držet hubu.

buss
hodnocení

0x

Irelevantní, co s nimi, abychom některé neživili?
Co kdyby měli tak vlastní stát?

hodnocení

0x

Vyplatí se přečíst si dobré a obsáhle podané vysvětlení na téma Cikán, Róm, gadžo na

varianty.cz/...

doplněno 10.04.11 13:10:

Myslím, že i tazatel tu najde odpověď na svoji otázku, od které se některé odpovědi "trochu "odchýlily...

juniorjunior
hodnocení

0x

Právě jsem to sepsal a po poradě s rodiči jsem všude psal o Cikánech. Přeci je to práce do Českého jazyka a Rom není české slovo, kdby byl tak nejsou menšina - říká táta. Taky říkal přesně to co Vy, že za komunistů to bylo to samý - že se nesmělo nahlas říkat co všichni věděli...

Děkuju Vám za rady;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]