Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet výšky v rovnostranném trojúhelníku

Od: noooo odpovědí: 4 změna:

Upozornuji,že jsem ještě na ZŠ a Sinus,Cosinus budu mít až na střední.Dostali jsem úkol vypočítat objem ,kde je na obrázku pravidelný šestiboký jehlan a jeho podstava je rozdělena na 6 stejných dílů (resp. rovnostranných trojúhelníků) .Jediné co víme je,že ty trojúhelníky mají strany dlouhé 2 cm a celá výška tělesa je 6cm.

Napadlo mě,že pokud ten jeden trojúhelník "rozpůlím",mohu to Pythagorovou větu spočítat jako : C(2)=1(2)+2(2) ,ale nevím jestli je to takhle dobře a tu výšku tímto způsobem spočítám.Potom bych dosadil určitou výšku do Sp(podstava)=a*va (výška trojúhelníku) / 2 .

Pak už by stačilo jen V= 1/3 * Sp * vt (výška tělesa).

Nevím,jestli se to třeba nespočítá nějak jednoduššeji třeba přes úhly (pokud je 6 rovnostranných trohúhelníků,které mají všechny úhly 60°,měl by mít ten střed podstavy šestibokého jehlanu ,kde se všechny hlavní vrcholy trojúhelníků setkávají 360°).

Vím,že je to velmi jednoduché (pokud je to tak jak píšu :) ),ale radši budu když mi to "schválíte" :).

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Uvažuješ dobře, ale nepřesně. Nevím jistě, co znamenají ty symboly, ale pokud C je výška toho rovnostranného trojůhelníka a c/2) je C na druhou, pak by mělo být C(2)+1(2)= 2(2) (odvěsna toho rozpůleného trojúhelníka je strana a, nikoli výška; podívej se na odkaz

cs.wikipedia.org/...

No a podstava čili šestiúhelník je šest takových trojúhelníků. Ale myslím, že s uvedeným odkazem to zvládneš.

doplněno 07.04.11 17:18:

Jinak: Tvůj výsledek mi nesedí. A doporučuji výsledek vyjádřit becz toho, že bys odmocniny, které se tam objeví a nejsou celočíselné(bude tam odmocnina ze tří) vyjadřoval numericky a zaokrouhloval. Prostě je tam nech; lépe se to kontroluje a spočítat to můžeš vždy.

doplněno 07.04.11 23:25:

Pardon, dopustil jsem se ostudného překlepu, strana a je samozřejmě přepona toho pravoúhlého trojúhelníku, o který jde.

noooo
hodnocení

Omlouvám se za zpožděnou odpověd.Ten vzorec jsem příliš nepochopil,psal jsem si to jen jednoduše jako Pythagorovu větu (C(2)=A(2)+B(2) ) .Myslíte že byt do toho Vašeho C(2)+1(2)= 2(2) měl dosadit nebo je to jen pro pochopení :).Vím,že je to odvěsna,ale zároven i výška toho celého trojúhelníka ,nebo ne?Ještě jedna věc :).Tím že Vám výsledek nesedí myslíte že je špatně ,nebo jen že je zaokrouhlen a bez odmocnin?Protože,zatím na ZŠ musíme vždy uvést výsledek jako "samotné číslo" (případně zlomek,apod.) - takže neodmocněné bych to asi mít nemohl.

Ještě bych se rád zeptal na ten odkaz .Pokud se ten vzorec pro obsah šestiúhelníka z wikipedie nemění,zjednodušeně by zřejmě stačilo jen 2.589 * a(2) .Zkusím to dát do zítřejšího testu a uvidím jak dopadnu :) .Jinak děkuji za rady..

Takhle: mně ten výsledek prostě vyšel jinak, po zaokrouhlení 20, 8. To, že musíte ve výsledku odmocniny spočítat, mne trochu překvapuje, ale budiž, když to tak požadují, nedá se nic dělat. A k té pythagorově větě: podívej se na obrázek z wikipedie. Když vezmeš za základ třeba ten trojúhelník, co je do něj nakreslen červený poloměr r1, tak vidíš, že ten r1 je právě jeho výška a jak pravíš je to odvěsna, druhá odvěsna je a/2 a přepona je a. Pokud jsi to myslel takhle, je to v pořádku a výška by ti měla vyjíd (před odmocněním) jako a * (V¯3)/2. Tady jsme si možná jen nerozuměli, tys tam původně neměl A(2) + B(2), ale 1(2) + 2(2) a to mne zmátlo. . A to, co píšeš nakonec, jako že ten šestiúhelník je 2.589 * a(2), to máš pravdu (tedy po odmocnění).No a zdálo se mi, že obsah podstavy bereš z jednoho trojúhelníka a ne ze šesti. Ale v zásadě uvažuješ dobře, atak sii tojen ještě projdi.

noooo
hodnocení

no...vyšlo mi to 17,3cm3 ,pokud byste se někdo nudil a zkontroloval mi to(výsledek stačí),byl bych rád.Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]