Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím pomožte mi. Mám pomocí euklidovy věty sestrojit s pomoci pravoúhl. trojúhelníka čtverec,který bude mít stejný obsah jako obdelník.
pf.jcu.cz/...
zde je hezky ukázano,co myslím,ale my začínáme pravoúhl. trojúhelníkem.
hodilo by se mi,kam co přenést pomocí krůžitka apod.
Poraďte prosím děkuji.
Tak za prvé, aby to zadání bylo úplně přesné, mělo by znít
Mám pomocí Euklidovy věty sestrojit s pomoci pravoúhl. trojúhelníka čtverec,který bude mít stejný obsah jako obdelník s danými stranami m, n.
Tak to jistě bylo myšleno. Dále, Euklidovy věty jsou v principu dvě: o odvěsně a o výšce (viz
Napovím nejprve použití té o výšce.
Zde bychom sestrojili pravoúhlý trojúhelník tak, aby jeho výška dělila odvěsnu c na úseky délky m,n (na obrázku z citace, který pro pohodlí roněž přikládám k odpovědi, tomu odpovídají úseky c_b, c_a , kde tím podtržítkem označuji dolní index, který sem jinak zapsat neumím.) No a strana hledaného čtverce je výška na odvěsnu c (na obrázku označena v_c) Tahle konstrukce je jednoduchá: narýsuji přímku, na ní zvolím bod (označím ho D) a na obě strany od něj přenesu délky m (vlevo, koncový bod bude A) a n (vpravo do bodu B). Nad úsečkou AB sestrojím Thaletovu kružnici, dál už to doufám popisovat nemusím.
Použití věty o odvěsně by bylo podobné, konstrukce mi přijde nepatrně složitější (ale opravdu jen nepatrně, a stejně je to věc vkusu). Thaletovu kružnici sestrojím nad úsečkou, jejíž délka bude větší z obou čísel m, n a (nechť je to m) a patu výšky budu mít ve vzdálenosti té kratší strany (zde n).
doplněno 06.04.11 10:49:A jak hledím, miramira to mezitím napsal pro větu o odvěsně stučněji a přehledně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.