Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrostatika - příklad

Od: marthani odpovědí: 4 změna:

Kulička o hmotnosti 0,3g zavěšená na tenkém nevodivém závěsu je nabita nábojem 3x10^ -7 C. Do jaké vzdálenosti pod tuto kuličku je třeba umístit druou s nbojem 5x10^-8C, aby se tahová síla působící na závěs zmenšila dvakrát?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x

Vzdálenost bych počítal z Coulombova zákona. Síla by byla rovna polovině tíhové síly působící na kuličku Fe = G/2 = m g

marthani
03.04.11 14:50
hodnocení

Děkuji

qwertzui

je to o dost komplkovaněší, nebo ten co to zadal nechápe ani jednoduchou fyziku. Nikdy! se nepodaří stabilizovat dvě koule nad sebou. Kromě pár speciálních případů. Výsledkem bude, že se závěs horní koule nakloní. Výsledek by byl sice řišitelný (jen by se musela zadat ještě délka závěsu), ale mám obavu že hledané řešení by asi neexistovalo.

marthani
hodnocení

Prostě jsem tuhle úlohu našel v učebnici fyziky a zajmalo mě, jak byste ji řešili...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]