Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vliv teploty na pevné látky

Od: dody® odpovědí: 5 změna:

Prosím poraďte mi jaký je vliv teploty na pevné látky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

především dochází k teplotní roztažnosti. Teplotou s růstem se objem tělesa/látky obvykle zvětšuje s poklesem teploty zmenšuje. řeší to např. i problematika staveb. k-cí = roztahování ocelových a betonových mostů vlivem teploty. Čím delší most a čím větší teplotní rozdíl, tím větší problémy s roztažností. Samozřejmě v mrazu se smršťuje, jako skoro všechno.

bruk600*
hodnocení

2x

Tak se zvyšující se telotou se pevné látky roztahují. Dále pak mají všechny látky tu vlastnost, že mění skupenství a tak se se zvyšující teplotou mění na kapaliny, plyny a jako poslední skupenství se uvádí plazma

cs.wikipedia.org/...

Teploty pro změnu skupenství jsou pro každou látku jiné.

Ještě připomenu (to je navíc, a implicitně je to v předchozí odpovědi zahrnuto), že změna pevné látky v plyn obvykla probíhá přes kapalinu, ale může proběhnout i přímo (sublimace).

ladajaskva*
hodnocení

1x

Dobrý den. Já bych řekl, že teplota a změna teploty má vliv pouze na rychlost molekul, které se permanentně pohybují v každé hmotě. A změna rychlosti pohybu těchto molekul vyvolává také změnu jejich vzájemné vzdálenosti. Zpravidla se se zvyšující teplotou zvyšuje i rychlost pohybu molekul zahřívané hmoty a tím se zvětšuje i vzdálenost těchto pohybujících se molekul. To se potom projeví jako délková a objemová roztažnost hmoty. Tož tak to vidím já. A nebude to daleko od pravdy. S pozdravem Laďa

hodnocení

Moc vám děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]