Nejste přihlášen/a.
příklad,který bych chtěl,aby mi někdo spočítal,jelikož jsem chyběl ve škole,a učitelka mi to nevysvětlí:6-3-2y krat 2=4y
5
nebo jinak:6-3-2y krát 2=4y to 3-2y je v čitateli,lomeno 5
No jo, to je težké zapsat, ale pomůžeš si závorkou. Zatím tomu nerozumím, ale se závorkami by se dalo napsat například
(6- (3-2y)/5)*2 =4y
(místo x pro násobení použij raději hvězdičku, aby se to nepletlo s písmenem x, zvlášť když se tam vyskytuje taky y)
Takhle to asi není, ale tímto způsobem by se to mělo dát zapsat,
Ještě mi odsud není úplně jasné, co je tu násobenno dvěma. Z posledního údaje se mi zdá, že ten zlomek, já bych to zapsal (zase, místo krát napíšu hnězdičku)
6-[(3-2y)/5] * 2=4y
Pak bych začel tím, že celou rovnici vydělím dvěma:
3-[(3-2y)/5] =2y
Dále se zbavím zlomku tím, že rovnici vynásobím pěti:
15 - (3-2y) = 10y
a dál už by to mělo být snadné. Jen pro kontrolu, mělo by vyjít
y = 8/12 =2/3
( 6-3-2y)x 2=4y (pokud je zadání myšleno takto )
Upravíš to:
12-6-4y=4y
6-4y=4y /+4y
6=8y /8
y=6/8
nene nevím jak mám sem napsat zlomkovou čáru,ale skusím to napsat bez ní.příklad:6-3-2y lomeno 5 krát 2=4y
Ani to bych nevyloučil, i když se mi to nezdá, když 3-2y má být v čitateli, ale pak by ovšem výsledek byl jiný.. Prostě je to zadání spíš pro jasnovidce. As po snídani zkusím namalovat a naskenovat všechny interpretace, které mne napandou, ať si tazatel vybere. (Ale přijde mi to jako nadstandardní služba, umět úlohu srozumitelně zadat by měl být základ.)
doplněno 29.03.11 12:21:Tak jsem naskenoval možnosti, které mne napadají; nechť se tazatel vyjádří.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.