Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adaptace ve školce -tipy jak na to

Od: tomas

Dobrý den. Od září má začít chodit dcera do státní školky. Máte nějaké dobré tipy jak zvládnout to aby předání dcery ráno bylo co nejvíc v pohodě? Je na nás dost fixovaná i když jsme se snažili ji připravit a socializovat. To že bude brečet je jasné, jde spíš o to at se to zvládne co nejvíc v klidu. Děkuji za jakékoliv tipy a triky jak jste to udělali s vašimi dětmi nebo co jste pro to udělali. Děkuji moc

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

3x

Je to jednoduchý, žádný zbytečný tanečky. Prostě jí tam předejte a rychle odejděte. Jestli se tam budete zbytečně zdržovat, děcko bude dělat scény což nechcete. První dny tam choďte s dcerkou sám, ženský to odkládání hůř snáší a zbytečně tam zevlují.

Souhlas. V naší školce toto mají i jako jedno z pravidel - žádné zdržování. Rychlé rozloučení a rodiče rychle pryč. Tety si je převezmou a děti vmžiku zapomenou :) Nicméně, měli jsme tam jednu maminu, která toto nerespektovala a nasírala tak nejen tety (vychovatelky) ale i ostatní rodiče, protože automaticky se každé dítko ptalo, proč ona může zůstavat a ostatní ne...

liska5
hodnocení

3x

Povídat si s ní, že tam půjde a že tam chodí všechny děti, že si tam hrají a učí se nové věci, a pak si je maminky vyzvednou. Dcera do školky nastoupila, když jí byly dva roky. I vnuk chodil od dvou let, jelikož byl též samostatný. Když jsme šli kolem, tak jsem mu říkala, to je tvoje školka. Školku bral jako samozřejmost. Byl zvyklý na partu dětí v bydlišti, tak ho to nerozhodilo. Zachovejte sama klid a pohodu.

ltz
hodnocení

3x
Vychválit ji, jak už je velká holka, že už půjde do školky. Vyprávět ji, jak vy jste chodili do školky, co tam mají hezkých věci a hraček, že chodí všichni na procházky nebo si hrají na zahradě. Bude to pro ni lehčí, když tam bude mít nějakou holčičku, kterou už už zná. Vždycky ji pochválit jak je šikovná a odvážná.

hodnocení

1x
Ještě pamatuji.
Do školky s brekem a ze školky to samé.

hodnocení

1x

Každé normální dítě má smutnit. Viděno jeho očima: Máma už mě nechce, odložila mě někam, k cizím dětem, okolo je křik, pláč, neznámé tváře, neznámé zvuky, neznámé prostory, neznámé věci. Vyděsí se. Jen si vzpomeňte jak my, dospělí prožíváme dopředu, třeba stěhování v práci, lázně nebo dovolenou a ne tak dítě, pro které je pevným bodem rodina, domov.A je to fakt, "Nechce mě, protože mi dává pyžamo a mám tam i postýlku. " Divíte se, že děti pláčou? *alene* Jako uč.ze školky téměř 40let odslouženo, bych doporučila: Teď obhlédnout školku, zahradu. Využít příležitosti, když tam třeba jsou už uklízečky nebo někdo, nakouknout dovnitř. Jestli by to šlo, přimlouvala bych se, snad 3 dny pár chvil, při nástupu, s dítětem pobýt a všechno mu ukázat, včetně umývárny a záchůdku. Navíc, ve školce se nespí, ve školce se odpočívá, jsou tam lehátka. Nejsou tam postýlky. Postel je doma a spí se doma.

Nevím, jestli je vám jasné, jak náročné to je pro učitelky. Děti křičí, pláčou, bezhlavě se motají, neznají prostory, mnohdy neznají své přijmení (a když jsou třeba 3 Markétky), neznají své věci-olblečení-nemají podepsané, neznají a nereagují na hlas učitelky. Tak to vypadá v malém oddělení školky. Kapku se mi teď špatně začalo dáchat, když jsem si na 1. den školky vzpomněla. Ale stačí týden a je pohoda. Některé děti pláčí hned, některé až po několika dnech, když si uvědomí, že to bude každý den. A pak už je pohoda. Pak to více prožívá maminka, než dítě. Takže s nástupem do školky nedělejte dramatickou událost.

Každé normální dítě má smutnit.

Ze zkusenosti nemuzu souhlasit. Dcera zavidela brachovi skolku, ze on muze a ona ne a kdyz na ni ve trech letech konecne dosla rada, nemohla se dockat. Od prvniho dne tam chodila vysmata a vzdy nam utikala napred, aby uz tam byla. Aby uz byla prevlecena a prezuta nez tam dojdeme a honem si hrat. O zadnem smutneni nemohla byt ani rec.

Ale urcite to bylo tim, ze byla druha.

U syna to byla klasika. Prvni tyden brek, mavani z okna. Ale nasel si tam kamarady a za par dni to bylo take OK.

Axus, klid, snažím se uklidnit ustrašenou mamku.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, nevím přesně jak to teď chodí, ale pokud je, aktivní nějaká dětská hlídací skupina, nebo prázdninová školka, tak bych ji tam začal dávat, ano tzv. zbytečně,jen ať si zvykne a nemá stres z plného režimu.
Dovedu si představit (zejména matku), že tam chvíli zůstává a postupně ubírá dobu, než se vytratí.

hodnocení

0x

Nějaká obecná rada neexistuje, protože je každé dítě jiné, u každého je ta adaptace jiná...

Úplně nejlepší by bylo, pokud by tam chodilo i nějaké dítě z okolí, které dcerka již zná, aby se těšila do školky na kamaráda/kamarádku.

Samozřejmě nezapomenout s sebou oblíbeného plyšáka, bez toho to u nás u vnoučat vůbec nejde. A jednat s ní na rovinu, nelhat třeba o tom, že půjde "po o" a potom ji tam nechat spát, vše vysvětlovat v klidu, vymezit si ráno dostatek času, aby vše neprobíhalo ve stresu, cestou do školky si s ní třeba povídat o něčem, co má ráda, nebo zpívat, prostě cokoliv, zabavit ji, aby neplakala.

Bez pláče se to u nás také neobešlo, ale vše se poddá, jen je to u každého dítěte jiné. Vnučka byla šikovnější, u vnoučka se to kombinovalo s obdobím vzdoru. Výhodou by samozřejmě bylo, pokud byste měl v okolí babičku, která by mohla občas zaskočit a vypomoci.

bramburka
hodnocení

0x

Pokud je na vas dite hodne fixovane, domluvte se, ze tam prvni dny budete treba ctvrt hodiny zustavat. Pak diteti reknete, ze si musite neco zaridit, ale ze se pro nej vratite, ale ze je tam hodna pani ucitelka, ktera se o nej bude starat.
Pres prazdniny bych dite nechavala u nejakeho jeho kamarada, treba na 2-3 hodiny.
Idealni by bylo, kdyby dite slo do skupiny, kde nekoho zna.
Ale zda se, ze mate vetsi strach, nez to dite. A dite to pozna!

hodnocení

0x
Chovejte se tak, aby se tam dítě těšilo. Žádné obavy, jak to bude atd. Občas prohoďte, jak byste zase rádi chodili do školky, ale už nemůžete. Jaké tam mají pěkné hračky, programy...,to, že dříve nebylo.Dítě vycítí vaše obavy a napětí a pak to negativně působí. Dodnes si pamatuji na mou matku, která jezdila do práce prvním vlakem a já chtěla, aby byla se mnou doma, brečela jsem úplně nemožně, babička mě držela, aby matka mohla vůbec odejít...Ve školce jsem pak nechtěla jíst a často zvracela. A teď na stará kolena ...prostě matka byla infantilní jedinec, kterou jsem bavila, jen když ona měla náladu.

hodnocení

0x

Představte, že vaše manželka, se kterou máte vaši dceru, každý den před prací a v práci brečí. Ptal byste se, jak manželku adaptovat, aby před prací a v té práci nebrečela, nebo byste spíš řešil, aby tam chodit nemusela, když se jí tam nelíbí nebo byste jí pomohl najít práci, před kterou a ve které by nebrečela?

spu

Navrhujete tedy aby obráželi školky a když teda brečí v jedné, dáme jí do druhé, třetí, čtvrté a ono dítko brečí furt. Nu což, tak tedy nebudeme chodit do práce a děcko s náma bude cvičit.. A živit nás může třeba anzionka?

Koukám, že se ke svým dětem chováte hůř než k obtížnému hmyzu. Jen doufám, že nemáte styk s manželkou, když zrovna brečí nebo nechce, a neříkáte, že s vámi přeci nebude cvičit, protože dělá jen zbytečný cavyky.

spu

Vám něco vysvětlovat je marný, nic jste nepochopila.

bear

... opačnej extrém jsou rodiče, kteří dítě nutí do kroužků, na které nemá vlohy a ani náladu.

Musí mít kroužek, aby jsme se dítěte zbavili do večera, než příjdeme z práce. Nemáme na dítě čas, tak raději zapaltíme kroužek malování, fotbalu, bojových umění a houslí. Ono se časem ukáže, co ho baví a nemusíme to jako rodiče zjišťovat sami, protože stejně nemáme čas.

Výsledkem je pak akorát ztracený čas a flustrace.

Oba zde nastíněné extrémy jsou blbě.

Tak to špatně vysvětlujete, spu, když jsem to nepochopila. Klasická výmluva líných lidí, vy jste to nepochopila, nemá cenu vysvětlovat. Co konkrétně jsem nepochopila? Že dáváte dítě někam, kde brečí a nelíbí se mu tam, protože když byste ho tam nedával, tak s vámi bude cvičit? Nebo, že jste si udělal dítě, a pak až po jeho udělání argumentujete tak, že udělal jsem si dítě, a abych to dítě mohl živit, musím ho odkládat někam, kde brečí a nelíbí se mu tam. Jak bych sebe a to dítě uživil, když bych ho nedával někam, kde brečí a nelíbí se mu tam?

spu

Vámi navrhovaná liberální výchova, kde je rodič kamarád a ne autorita je cesta do pekel. Nechce chodit do školky tak nemusí. A co škola, nebo práce, do té taky chodit nebude muset, když si to vyřve?

Mnou navrhovaný postup nedávat dítě někam, kde brečí a nelíbí se mu, je prostě jen úcta k živému tvoru (lidské mládě). Neznamená to, že dítě nemá žádné hranice nebo že nemusí dodržovat žádná pravidla. Má hranice a dodržuje pravidla. Školka není povinná. Základní vzdělávání oproti tomu v česku povinné je. A to jde splnit domácí výchovou, komunitní školou nebo klasickou základkou, kterou si dítě vybere a kde je mu dobře. Vy byste naopak potřeboval nařídit, že budete chodit do práce, kde vám nebude dobře, a kde budete nešťastný, trpět a každý den brečet. Jestli se opravdu chováte ke svým dětem tak, jak to tady popisujete.

runner2
Anzionko od toho je rodič ten který má za dítě zodpovědnost a měl by vyhodnotit zda dítě že školy přesune protože je tam třeba šikana. To přeci nemuzete srovnávat s dospělým člověkem, který by se měl umět rozhodnout sám za sebe a z práce která jej trápí tak odejít. Vodil jsem děti do školky a prni týdny nebo měsíce, už nevím, tam ráno při předání některé děti plakaly. Ne proto že by se jim tam nelíbilo ale protože cizí prostředí, poprvé samy od mámy. Za nějakou dobu už z těch nejmenších neplakal nikdo. Měli jsme skvělou školku, 2 učitelky jsme znaly osobně tak vím že se tam děti měly dobře. Nikdo z rodičů pryč dítě nedával. I moje děti na tu školku po letech vzpomínají v dobrém prestoze tam plac na zacatku taky byl. Nakonec to pro děti je to nejlepší, jsou v kolektivu, učí se vycházet s ostatními. A nemáte pravdu že školka není povinná poslední rok před školou povinná je. Právě z těchto důvodů aby to pro děti nebyl šok ve škole. Dítě bych presu ul v okamžiku, kdyby vznikl nějaký konflikt který se nedá vyřešit a pro dítě by byla lepší změna. Rozhodně ne proto že první týdny pláče.
spu
Anzionko, opakují, je to marný. Sice tu máte patnáct let praxe, ale dovolím si citovat: Až vychováte vlastní dceru, přijďte diskutovat. (Kočka se nepočítá)

Tohle není žádný argument. Vy jste svoji vagínou kolik vytlačil dětí, pokud jste muž? Jestli ani jedno, tak nemáte šanci se jakkoliv vyjadřovat k tématu dětí. A muži gynekologové? Sodoma gomora, kdo to kdy viděl, zavřít až zčernají. Ti aby říkali moudra o ženských vagínách. Neexistuje. Ke smrtí se vyjadřují zásadně jen důchodci, ti to mají za pár. Anebo pohřebáci.

Debata je o výchově dětí. Se svou vaginou jděte do pi.i.

riva
hodnocení

0x

Bývá to problém rodičů, kteří mají jedináčka. A tento problém přenášejí rodiče dost často na dítě. Když je dětí víc, rodiče nemají čas stresovat se něčím takovým.

To je dnes extrémně v módě mít jedináčka. Dvě maximum. Ale spíše žádné nebo jedno.

spu
Anzionko. Nebo tu kočku, že?

mll
hodnocení

0x

A v čem je jiná státní školka oproti soukromé? Prostě je předáte a pak už je to záležitost učitelek. Ve školce má hračky a kamarády (což nejsou děti z jiného světa, ale děti, které jistě zná z hříště; pokud teda nebude chodit na druhou stranu města jako jsem chodil já, a i to byla pro rodiče výhra, předtím jsem dojížděl do nějaké vesnice, holt museli tu neúčast na akci Z při stavbě školky za barákem mému otci nějak zohlednit). A taky jsou tam kvalifikované učitelky.

Co pamatuju, tak neteře se do školky vždy těšily. Teda tu nejmladší to popadlo až poměrně nedávno po dvou letech ve školce (nejdřív nechce tam a pak zase ven), ale podle učitelek je to prý normální. Tak uvidíme následující rok.

Stejně prvních půl roku si bude pěstovat imunitu vůči školkovým bacilům a víc nebude chodit než bude.

A vy si v práci budujete imunitu vůči pracovním bacilům? Nebo je to jen takový eufemismus pro to, že do školky nechodí, protože do školky dávají rodiče nemocné děti, a moje dítě je pak také nemocné.

Když jsem šel do práce, tak už jsem měl z různých škol a školek vybudovanou imunitu na většinu běžně se vyskytujících bacilů, tak se na mě už nic nechytlo. Kdybych tu imunitu neměl, tak pochytám od kolegů kde co.

Tohle je nešťastné. Mamka přivede zasoplené dítě a má od lékařky potvrzení, že je jen trochu zahleněné a do kolektivu může. *alene* Omlouvám se, stále žiju v minulosti, tenkrát to tak bylo. A neuděláš nic!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]