Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana ze strany učitelů

Od: radkom

Zdravím,

mám takový menší problém s místní školou. Ředitel nebyl doposud schopný aktualizovat školní řád — je tam stále starý řád z roku 2019. Hodina začíná v 7:35, ale učitelé požadují po dětech, aby byly ve třídě v 7:20, přestože zvoní později. Učitelé i ředitel zvažovali, že budou dávat třídní důtky, pokud děti opakovaně nebudou dodržovat příchod do třídy v 7:20. Dost často jsem se ale setkával s tím, že některé děti v šatně brečely, že to nestihnou.

Pokud mají jet na výlet nebo mají pracovní činnost, učitelka posílá informaci o tom, co si mají děti vzít s sebou, koupit a mít u sebe, pouze 24 hodin předem. V podstatě zpráva od učitelky přijde třeba ve 14 hodin a na druhý den to musí mít.

Nově paní vychovatelka ve družině dává dětem 20 dřepů, pokud se rodič zdrží v čase, kdy si měl dítě vyzvednout — a to i když se rodič zdrží maximálně 5 minut.

Dost se také stává, že učitelka na děti hodně řve. A abych nezapomněl — jde o první stupeň, děti z 2. třídy. Chudáci.

Řešení s ředitelem nemá smysl, nikam to nevede. Začít si něco s učitelkou je neřešitelné a posílat tam školní inspekci je zbytečné, protože se ohlašuje dopředu. Někteří rodiče proto zvažují, že pořídí mikrofon a dají ho dětem do aktovky.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Já si myslím, že kdyby to šlo, tak rodiče budou za své děti i dýchat. Odstraňují z umetené cetičky každý drobeček, jenom aby dítě se nemuselo snažit o cokoliv, co by mohlo ohrozit jeho komfort. Nikdo nechce po dětech, aby ve sněhu a dešti skládaly 50q koksu. Rodiče by si měli uvědomit, jak je obtížné v dnešním světě obstát. A takovou háíklivou kytičku, kterou vidí ve svém dítěti, poslat do světa?! Hrůza! Nějaká výchova pro budoucí život, pro nějakou práci, omezení se, opuštění komfortní zóny?! Fakt si myslíte, že to je to, pro co mají rodiče a škola vychovávat. Škola má být informačním médiem a rodina má být výchovným ústavem. Je jen na rodičích, jestli si vychovají maminčáka, o kterého se budou starat a živit nebo o samostatného člověka, který se bude umět se životem a jeho záludnostmi popasovat. *hej*

runner2
24.05.26 19:01
*palec*
km

babkazov: máme to chápat tak, že to co tazatel popisuje plně schvalujete a jste tedy na straně školy? děkuji.

km, je zajímavé, že tolik lidí pochopilo, že radím, respektovat jednání školy a naopak, naučit dítě přijímat, podřizovat se pravidlům, i když ohrožují jeho pohodlí. Takový byl, je a bude život.

0rion

No ta škola se každopádně chová trochu divně. Je třeba najít ve výchově rozumný kompromis, dítě se musí naučit respektovat pravidla a ctít autority, ovšem odtud potud, nesmí si nechat čůrat na hlavu, jinak bude otloukánek.

V neděli u ranní kávy mi vyprávěla kámoška, že její vnučka přinesla ze školy informaci. Nebudu jí citovat, páč nepoužívám sprostá slova.

Nehodný a zlý žák sdělil paní učitelce:

"Ty jsi velká... " a vyhodil jí z okna v prvním patře její věci ze stolu"

Co s takovým žákem?

0rion

milancukrar: Takovéto případy musí řešit OSPOD. Pokud se nejedná o exces, ale žák je trvale agresivní a rodiče ho nezvládají, bude nejspíš umístěn do ústavního zařízení.

Pane Orione, nejsem expetr nebo znalec na podobné případy. Ale vím z vyprávění, že rodiče jsou přesvědčeny, že jejich dítě je OK, jen trošku živější a hlavně, že za to můžou ti ostatní.

Ve vedlejší obci jsou dva výrostci, kteří ubližují lidem v okolí a neřeší se to k úspěchu. Ale rodiče je stále obhajují.

hodnocení

2x
Už je to dost let, co jsem chodil na ZŠ, ale i za mě bylo obvyklé, že jsme museli být minimálně 10 minut před zvoněním ve třídě, aby byli všichni včas v lavici, zklidnění a s nachystanými pomůckami. Ať už to ve ŠŘ přímo napsané je, nebo ne, tak víte, že požadavek je 7:20. Proč má vaše dítě (nebo vy?) problém to dodržovat?
doplněno 24.05.26 16:38: A proč požadavek na dodržování pokynů považujete za šikanu?
doplněno 24.05.26 20:21: To anzionka: Předepisují, jak jste na to přišla. Máte děti? Školní řády běžně definují, jak dlouho před začátkem výuky musí být žáci ve třídě. Také bývá běžné to, že se 15 minut před začátkem vyučování zamyká vchod a opozdilec se musí dozvonit, aby mu otevřeli. Další, kdo si myslí, že je to šikana?
Připomínáte mi některé matky spolužáků mého mladšího syna. Do druhè třídy měli "učitelku", která děti absolutně nezvládala. "Musíte s nimi číst doma, my to v hodině nezvládáme, protože děti se nedají zklidnit a dělají hrozný hluk." Nedávala úkoly, neřešila pozdní příchody, dovolovala dětem v hodině jíst. Katastrofa. Pak naštěstï otěhotněla a nahradila ji bývalá ředitelka v důchodu. A byla to normální učitelka, vyžadovala včasný příchod, nachystané pomůcky, domácí úkoly. No a zatímco my s manželkou jsme tomu tleskali, tak některé "maminy" se na ni vrhly jako vosy, co si ta "kráva" dovoluje jejich dětičky tak týrat a stresovat.

Jestli zvoní v určitý čas, znamená to, že v určitý čas mají děti být v lavicích a připravené na vyučování. Co dělají 5 nebo 10 minut před tím a jestli jsou na záchodě nebo na chodbě, to může být učiteli nebo řediteli úplně jedno, pokud jsou v areálu školy, a neběhají uprostřed tříproudové silnice. V práci, když vám začíná směna v 7:30, tak šéfa taky nezajímá, jestli sedíte v 7:23 na záchodě a děláte si dobře, nebo že v 7:28 jste ještě v šatně a koušete do rohlíku se salámem, důležité je být 7:30 na místě a být připravený pracovat. To samé ve škole. Škola si nemá vymýšlet p*čoviny.

km

anzionka: píšete nesmysly. rozhodující je to co se píše ve školním řádě. pokud je tam uvedeno, že žák musí být ve škole (nebo v učebně) například 15 minut před začátkem výuky, tak to tak prostě platí.

runner2
Anzionka: nelze přeci srovnávat dospěláka zaměstnance s dítětem na ZŠ. Škola nese za žáky odpovědnost, učitelé mají dozor, který musí před svou výukou včas ukončit. Pokud má škola ověřené, že je nutné aby děti byly ve třídách 10min před zvoněnim aby pak 10min z hodiny misto výuky neřešili opozdilce nebo chování, tak to jako rodič vezmu jako fakt, jako pravidla školy a neřeším blbosti.

hodnocení

2x
Tak verzi rodičů známe, ale vůbec by nebylo od věci znát také verzi učitelů. S pravděpodobností hraničící s jistotou, by byla velmi odlišná.
0rion

A co byste tak asi od toho očekával? Kdyby se tedy náhodou k tomu zde vyjádřila i škola. Ano, jsme banda pitomců, která se k dětem chová divně. To asi těžko, že? Od toho je nadřízený orgán, který by měl stížnost prošetřit (což je i rada pro tazatele). K čemu je to dobré spekulovat na poradně, jestli tazatel píše pravdu?

Pakliže si tazatel vymýšlí, tak je zdejší diskuze naprosto bezpředmětná. Tím ovšem nechci říci, že to bylo jinak, nežli jest psáno.
Ono ve školství se jak na straně školy, tak i na straně žactva se najdou přímo ukázkový exoti.
0rion

Pokud se mi dotaz z nějakého důvodu nezdá, tak ho ignoruji a neplevelím diskusi, případně jen reaguji jen na nějakou pitomost co zazní od rádce. Ale jinak je jasné, že na každé škole se najde pár exotů a učitelům jejich práci opravdu nezávidím.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, takovou hrůzu lze řešit snad jen odstěhováním se hodně daleko (změnit školu i prostředí). Zkuste oslovit (školního) ombudsmana nebo redakce ČT - Černé ovce/Reportéři ČT. Zdravím!

ochrance.cz/...

runner2
hodnocení

1x
Jako rodič bych asi s ničím co píšete neměl problém, snad až na to řvaní. Dřepy chválím.
Jakože rodič se zpozdí a přijde trest pro dítě? *zmateny*
bg

A jak chcete potrestat rodiče, kteří si prostě dělají co chtějí a mají pocit, že se svět točí kolem nich?

coklostan
To je zajimave, kdyz je problem s coklem tak rikate ze za to muze panicek a ne cokl a tady najednou je vinno/trestano to dite a ne panicek - rodic
Nesmíte to chápat jako trest, ale jako způsob působení na rodiče. Něco jako Cimrmanovo trestàní učitele učitelem, které vychází z toho, že děti mají učitele rády, proto je bude nejvíc bolet, když učitel potrestá sám sebe. ;)
Jinak dřepy jsou za odměnu, ideálně by je měli dělat opozdilí rodiče i děti společně. A taky je to pro děti příprava na život, který není fér.
runner2
A vy opravdu věříte tomu, že vychovatelka řekla "tvuj tata nedorazil presne v 16:30, tak proto si za trest udelas 20 drepu"? Možná to bylo řečeno nějak "decka nez dorazi rodice, trochu se rozhybeme". Já totiž vím jak děti reaguji, pokud mají o tělocviku jít plavat, jít běhat. Je to sama omluvenka, alergie, nevolnost. Představte si, že jsem měl na zs kdysi davno učitele který nekazen v hodině trestal tak, že kluci chodili před tabuli dělat kliky a holky dřepy. Rodičům si nestěžoval nikdo, bylo to spravedlivé, každý věděl že pokud bude dělat binec, půjde dělat kliky. Nezanechalo to na nás žádné následky, ani negativní vzpomínky. Jako rodič vidím, jaké absurdity na schůzkách někteří rodiče vymýšlejí.

hodnocení

1x

Podobné téma zde již bylo, asi před půl rokem. I tam se řešilo, zdali je pravda to, co píše tazatel.

Já tomu nevěřím.

Přeji všem úspěšný týden.

k2
hodnocení

0x

A vy jste zamestnanec skoly, ucitel, rodic, nebo zak skoly? Nebo odkud mate ty informace?

doplněno 24.05.26 15:14:

A co jste ve veci dosud podnikl, kdyz pisete, ze "Řešení s ředitelem nemá smysl, nikam to nevede."?

radkom
hodnocení

Rodič jsem. Některé informace jsou od dětí a dětí rodičů. V podstatě informace souhlasí. Nepříjde mně, že by si až tak s něčím vymýšleli. Každopádně dítě co brečí v šatně jsem osobně viděl.

hodnocení

0x

Změňte školu. I kdyby děti měly cestovat trochu dál nebo byste je měla do školy vozit. Tohle je absolutně nepřípustné.

Anzionko, nemůžete věřit všemu, co říká / píše jedna strana očerňující druhou, přičemž druhá strana není účastníkem diskuze. To se tady děje často.

Budiž slyšena i druhá strana.

Když mě někdo bude šikanovat, budu řešit druhou stranu, proč to dělá, jestli mně to patří nebo nepatří, co ta druhá strana cítí, jaké má traumata, jestli ta šikanující strana není psychicky nemocná...? NE. NEBUDU. Jestli se na tohle ptá rodič dotčených dětí, okamžitě dítě přehlaste na jinou školu. Tohle si nenechte líbit!

hodnocení

0x

"Ředitel nebyl doposud schopný aktualizovat školní řád — je tam stále starý řád z roku 2019."

Ten řád je stále platný.

Je možné, že by školní inspekce po sedm let nenašla žádnou závadu? Stěžujte si u zřizovatele.

bg

A proč ne? Pokud se nezměnila legislativa nebo provozní podmínky ve škole, může být řád 20 let starý a stále platný. Je to vnitřní předpis školy, který jsou žáci a rodiče povinni dodržovat. S čímž má hromada lidí velký problém. Čemukoliv se podřidit a respektovat. Zajímavé je, že ti samí trvají na tom, aby někdo respektoval jejich potřeby a požadavky.

0rion
hodnocení

0x

Pokud je problém se školou a ředitel nic neřeší, je potřeba podat stížnost ke zřizovateli školy a na školní inspekci. Samozřejmě stížnost má větší váhu, když se pod ní podepíše více rodičů. Že je to zbytečné není pravda, pokud dojde k vyšetřování, budou dotazováni jak žáci, tak rodiče.

ltz
hodnocení

0x
Šikanou by se mohly nazvat možná ty dřepy, dítě nemůže za to, že někteří rodiče nepřijdou na čas. Jinak všechno ostatní ve škole by děti měly dodržovat dle stanoveného řádu, učí se tím už odmala zodpovědnosti. Také je to i na rodičích, ti musí dohlédnout, aby dítě mělo dost času na šatnu, aby nebylo uhoněné, ubrečené a bylo v klidu včas v šatně i ve třídě, tak jak je vyžadováno. Ty nejmenší doma poučit, nacvičit, jak být v šatně včas hotov.

možna že se autor článku spletl a dřepy musí dělat rodiče...*zed* ale stejně by mne zajímalo jak by to ta osoba vysvětlovala případné kontrole...

111®
hodnocení

0x

Dítě na byt ve škole podle radu. Čas mezi ma na šatnu a přípravu na hodinu. Co je na tom špatně?

k2

1. Tazatel nepise nic o prichodu do skoly, ale do tridy.

2. Trestat dutkou, ze dite nesmrdi ve skole od rana 1/4 hodiny pred zacatkem vyucovani, mi neprijde uplne adekvatni.

Otazkou pak budiz, zda jde trestat dutkou neco, co neni pozdnim prichodem. Protoze zvoni-li v 7:35 a dite je v tom okamziku ve tride na svem miste a pripravene na hodinu, tak je skole kulove po tom, zda dorazilo do skoly v 7:34 nebo v 6:00.

111®

A tobě to projde když dojdeš později do práce?

k2

@111: Jak jako pozdeji? Pokud by mi prace zacinala v 7:35 a ja byl na pracovisti v 7:35 tak je zamestnavateli hovno po tom co jsem delal a kde jsem byl v 7:34, natoz v 7:20.

111®

chápu tvoji nedůtklivost...bez komentáře..

k2

@111: To neni nedutklivost. Jen rozlisuji mezi dochvilnosti a otrokarstvim. Vyzadovat po nekom po podhruzkou trestu, aby byl nekde 1/4 hodiny pred zacatkem pracovni doby/vyuky mi opravdu neprijde normalni. Jako ja nejsem majetkem zamestnavatele a mimo pracovni dobu si muzu delat co chci, tak zak neni otrokem skoly a pred vyucovanim a po nem neni starosti skoly kde byl a co tam delal...

1/4 hodiny ranniho vysedavani ve tride denne je tydne 1,5h, tedy 6hodin prosedenych zbuhdarma ve skole za mesic. Uvazime-li, ze ve 2. tride stravi zak denne ve skole nejake 4-5 vyucovacich hodin, tak prosedi pred vyucovanim navic skoro 2 vyucovaci dny za mesic...

Normálně vídám v krámě zaměstnance klidně i o půl hodiny dřív, než krám otevírá, a vypadají docela zaměstnaně. Asi jim začíná pracovní dobe dřív, než se otvírá pro zákazníky.

Jestli mají děti ve Školním Řádu psáno, že mají být ráno ve třídě 10 minut před zvoněníém, tak jim taky začíná "pracovní doba" dřív, než se zvoní na začátek hodiny a je to obojí stejná "otročina".

Když se vám to nelíbí, tak tam nepracujte/neposílejte dítě. Pracovní/školní podmínky byly dány než jste nastoupili a pokud si nevyjednáte změnu, tak jsou pro vás závazné. (Ano, někteří tohle slovo aktivně odmítají pochopit.)

hodnocení

0x

Prosím tazatele o napsání jména města a školy.

Tohle se musí rozmáznout v tisku a nejlépe na Nově či Primě

hodnocení

0x

Hledat překážky tam, kde třeba nejsou, je někdy dost zbytečné. Řešila bych se školní inspekcí, pokud je tam opakované hlášení, tak musí důkladně prověřit, řešila bych také se zřizovatelem. Pokud učitelka na děti řve nebo je nějak napadá, tak bych klidně dala dítěti nahrávací zařízení, ať máte důkaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]