Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat zda si myslíte, že když jsem při psaní své diplomové práce využil AI - na pomoc s parafrázováním zákonů do "jednodušší" řeči a následně jsem si to ještě lehce pozměnil a pohlídal si, aby to dávalo smysl, tak mi vyjede shoda, protože to ten program najde v nějaké databázi, že jsem si o tom s AI psal? Profesorka nás tímto strašila na semináři, že to dělat nemáme, že ani nic vkládat do AI atd., protože mají prý nějaký program, co to dokáže najít.
Osobně si nemyslím, že je to možné, protože to co si píšu s AI je přeci soukromé ne? Pochybuji, že nějaký program v aktuální době dokáže u parafráze části úryvku knihy poznat, zda to je AI. Jen pro upřesnění - když jsem parafrázoval zákony sám, tak mi vedoucí napsala, že to je 100% AI a jak si to dovoluji takto používat. Pak jsem jí poslal verzi, kde mi to parafrázovala AI a ona byla nadšená. Takže dost začínám pochybovat o tom, že oni to vůbec poznají - pokud je zadán správný prompt + vlastníte placenou verzi.
Tímto samozřejmě neříkám, že je ok celou práci napsat s AI, i když takových lidí je mraky. Jen mi přijde divné, že nám to bylo doporučeno na kontrolu pravopisu a pro nějaké sjednocení odborné terminologie, atd.., když nám pak je řečeno abychom do AI nic nevkládali, pokud nechceme aby nám vyjel plagiát.
2x
Dobrý tip pro studenty - zkuste AIfolio.cz, kde najdete přehled AI nástrojů v češtině. Jsou tam i nástroje pro psaní, parafráze a kontrolu textu. Co se týče detekce AI v textu - programy jako Turnitin nebo GPTZero analyzují statistické vzory textu, ne konkrétní konverzace. Pokud text upravíte vlastními slovy, riziko detekce se výrazně snižuje. Každopádně doporučuji AI používat jako pomůcku, ne jako náhradu vlastního myšlení.
1x
tim ze pouzivate ai tam, kde vam pedagog rika ze to nesmite, nejen ze porusujete pravidla, ale hlavne sebe okradate o moznost se neco naucit.
kvalifikacni prace prochazi kontrolou plagiatorstvi. program prochazi jiz existujici texty a vyhodnocuje shodu s vasim textem. vzhledem k tomu ze ai pracuje presne tak, ze sosa z jiz existujicich textu, riziko potencionalni shody skutecne existuje. otazkou je jak to riziko je realne a jak je vysoke.
U nás je používání AI dovoleno. Pokud bereme něco, co nám vytvořila čistě AI - tzn. neposlali jsme jí žádný materiál ze kterého má vycházet (např. úryvek z knihy), pak to musíme speciálně citovat.
ALE zároveň máme ve směrnici psáno, že pokud jde např. o kontrolu pravopisu, sjednocení terminologie nebo brainstorming, pak není nutné citovat AI, jen je potřeba to uvést v metodologii práce, že na to a to byla AI použita.
Ovšem nechápu proč profesorka tvrdí, že vše co do AI vložíme nebo vše co si vezmeme, tak automaticky vyjede jako plagiát, když přeci nikdo (kromě oprávněných osob, které mají s daný, nástrojem AI něco společného - předpokládám), nemá možnost nahlížet do toho co si tam píšu.
Jak jsem psal, použil jsem to pouze na pomoc s parafrází a chtěl jsem to využít na kontrolu pravopisu či sjednocení terminologie nebo se zeptat AI aby mi napsala nějaký posudek na tu práci, ať vím na čem jsem (moje vedoucí mi toho k tomu moc neřekne nikdy)...ale zarazilo mě to, že ve směrnici je to povolené, ale profesorka řekne ať to neděláme. Tak jsem se jen ptal, zda je možné aby ten jejich "skvělý" program poznal co kdo přebral z AI. To by zase polovina absolventů z minulého roku neprošla si myslím - co jsem tak slyšel, tak ti jeli komplet celou práci přes AI.
Doby nedoby, já vše vyběhal, vytelefonoval, zařídil a ověřil. Práce byla asi to nejlehčí z celé školy,...
Pokud něco z tv bylo na youtube, tak se ale samozřejmě hned soudila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.