Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co, když skoro dospělý neumí plavat

Od: martinn

Dobrý den řešíme v rodině takový problém neteř neumí plavat, prostě to tak vyšlo, vzhledem k opakovaným zánětům středního ucha, respiračním onemocněním a pod. nechodila nikdy plavat. Nikdo to nikdy neřešil, my jsme rodina, co nejezdí k moři, neláká nás to, takže to nikomu nevadilo, až teď strašné halo je na střední a neumí plavat. Sice už plavák končí, nesměla do bazénu, protože učitelka se bála, že se neteř utopí a půjde kvůli ní sedět, ale přišla na to, že ji nemá z čeho klasifikovat, takže sestřenice řeší s doktorkou, že má neteř bradavice a s tím do vody stejně nesmí.

Vrátilo mě to v čase o skoro 30 let zpět, já taky neumím plavat, ze stejného důvodu jako neteř a tehdy na té střední byli předvolání mí rodiče, kde jim oznámili, že mě musí naučit plavat, pak nastalo ve škole velké zděšení, protože ani má máma ani táta neuměli plavat, takže řekli profesoru tělocviku, že mě má naučit plavat on, což on nechtěl, protože řekl, že to není jeho povinnost, takže jsem mohl na bazénu pouze přihlížet :D ale popravdě mě překvapuje, že to ti učitelé tak řeší, že jsou v koncích, když zjistí, že mají ve třídě někoho, kdo neumí plavat. Chci se zeptat, zda třeba neexistuje nějaký metodický pokyn ministerstva, jak řešit dítě, co neumí plavat.

101 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

0x

Vzhledem k faktu, ze navstevovat jakoukoliv SS neni povinne a i se dost lisi predmety tam vyucovane, dost silne pochybuji, ze by existovala nejaka metodika ci pokyn "shora", jak resit neznalost neceho, co je na ZS povinne.

No a z toho plyne i to, ze jsou ucitele v koncich a resi to. Vyucujici na SS se proste domniva, ze vsichni maji alespon nejake znalosti z povinnych predmetu ZS, at uz je to mala nasobilka, vyjmenovana slova si plavani...

doplněno 17.04.26 23:41:

To ale logicky vyvozujete spatne. Ze nekdo vychodil ZS jeste neznamena, ze nejaka jeho neznalost neni (respektive v budoucnu nebude) problem.

martinn
hodnocení

ale tak základní školu vychodila, ve čtvrté třídě už plavání nebylo, takže logicky vyvozuji, že to, že neumí plavat nebyl problém, ale na střední s tím problém je, ale až po několika měsících, protože pi. uč. se asi zamyslela

mm

Plavání NENÍ povinnou kompetencí, kterou by měl absolvent ZŠ ovládat. Na rozdíl třeba od čtení, psaní, procent, trojčlenky ap.

id
Plavání na ZŠ možná kdysi nebylo povinné. Dnes ano. Vnuk musel ve 3. třídě plavat na čas, zvládl a dones si vysvědčení z plavání. Kdo to nezvládl, měl na to 2 měsíce, aby se plavat naučil. Asi 14 dní před koncem roku byl z plavání přezkoušen a podle výsledku byl klasifikován.
Nic neobvyklé, tak jak v jiných předmětech.

vernon
hodnocení

0x
Taky neumím plavat a nikdy jsem to nepotřeboval a nikdy to ani potřebovat nebudu...
martinn
hodnocení

tak to je jasné, taky to k životu nepotřebuji ani neteř, ale pi. uč. si vytvořila v pondělí problém, přitom plavák je od února a už končí, celou dobu to nikomu nevadilo, náhle se objevil problém, přitom na té hodině je přítomna, sedí tam jak blbka, protože jí prý nemůžou pustit o tu hodinu rychleji domů, no ale budiž, ale že až po několika měsících začnou řešit, že musí mít potvrzení od lékaře, že neumí plavat, ale ten takovou blbost samozřejmě psát nebude, tak napíše, že má bradavice a bude to datovat na leden

jir
Já zase neumím lyžovat, nikdy jsem to ani nezkoušel a vím, že by mi to nešlo, nebavilo by mě to a ještě bych se u toho mohl nepříjemně zranit. Naposledy jsem si při bruslení natrhl vazy v kotníku. Nebudu se o to už vůbec pokoušet a nechybí mi to. Proč by to tak nešlo i s plaváním?

hodnocení

0x
Taky neumím plavat,no a co.
Teď si představte, že jsou i některé národy které jsou obklopeni mořem, a neumí plavat.

A představte si, že některé národy jsou obklopeny vduchem a neumí létat :)

martinn
hodnocení

jj, tady se to plavání přeceňuje

Jj a taky jsou národy co jsou obklopeni ledem a neumí lyžovat, či bruslit :-D
vernon
To nic není. Můj strýc je z jižní Moravy a je abstinent... *smich*
bear

Vernon: A řešil to taky s doktorkou? Třeba že nesmí pít s flašky, protože má pásový opar?

km

pobavil jsem se, těmito komentáři. :-D
nicméně poznamenám, že u umět lyžovat a umět plavat je rozdíl v tom, že, uměním plavat si člověk zachrání život spíš, než uměním lyžovat

rajskyprotlak
hodnocení

0x

Tak mě napadá... Když to otočím a podívám se na to z pozice učitele. Co má dělat, když má oznámkovat plavání třeba na čas (které má žák umět ze základní školy), ale žák to ani na střední neumí. Má dát pětku? Nebo jak by to měl řešit?

jir
Může jít cvičit s jinou třídou, pokud to samozřejmě rozvrh a organizace školy umožňuje.
bear

Pokud je na zdravotní škole nebo nějaké pedagogické přípravě či sportovním gympl (což asi ne), tak je plavaní povinné v rámci výuky.

Stejně jako elektrikáři mají povinnost mít dobrý barvocit. Nebo potravinářské obory musí mít zdravotní bezúhonost, nesmí trpět na potravinové alergie či ekzémy.

Který obor studuje?

martinn
hodnocení

jazykové gymnazium

bear

Tak to čumím, že je tam potřeba umět plavat.

Asi obecně na gymnáziích. Nevím.

Nicméně asi nepochopím a Vás nepřesvědčím, aby nějaký plavec s ní šel do vody a ukázal jí alespoň základní techniku plavání, aby se neutopila. Nemusí být mistr v plavání.

Já taky nelyžuju, ale na škole jsem na lyžák jel a v rámci možností si to i užil. Takže vím o co dnes přicházím.

Ona to neví, protože to ani nezkusila.

martinn
hodnocení

já musel chodit na plavák na průmyslovce, tím, že jsem neplaval, jsem byl taky nucen mít omluvenku, ale na druhou stranu, doktorka se pak už nikdy na nic neptala a napsala mi omluvenku na tělocvik každým rokem, takže nakonec jsem nechodil do tělocviku vůbec a nakonec jsem odmaturoval úplně bez problému

bezdakenglish

Pokud neejde o střední školu, kde je specializace s důrazem na fyzický výnon, tak je známkování tělocviku (nebo výtvarky, hudebky) zhovadilost. Asi bych dal dvojku - výkony odpovídají jeho-její možnostem. Jako když se někdo fláká zcela úmyslně, tam samozřejmě horší známka bez problémů.

k2

@bezdakenglish: Proc by znamkovani povinneho predmetu, ktery je normalni soucasti ucebniho planu, mela byt zhovadilost? Jake vykony odpovidaji jejim moznostem, kdyz zadny vykon realne predveden nebyl? A dotycna se snad neflaka umyslne, nebo Vy nekde v popise situace vidite snahu nejak to cele resit? Vzdyt sam popisujete, ze plavani na VS se da "absolvovat" bez nejakeho vytribeneho stylu...

ltz
hodnocení

0x
Neteř se vlastně nenaučila plavat ze zdr. důvodů. Někdo má třeba zase fobii z vody. Co by to učitelce udělalo, kdyby se nyní snažila neteři pomoci, že by ji jako učitelka plavat naučila. A i s tou klasifikaci v jejím případě, by si jako učitelka měla vědět rady.
martinn
hodnocení

tak ale ta učitelka přece není od toho, aby někoho učila na střední plavat, ona očekávala, že už to umí :D naivní jak prvorodička

ltz
Tak co teda chcete radit. Sama píšete, že v rodině jste to, že neumí plavat, neřešili. Určitě to neřešila později ani s kamarády. Pak se tedy nemůžete divit, že má ve škole problém. Drive se to moc neřešilo, dnes je už jiná doba.

asd1
hodnocení

0x
A co takhle naučit jí plavat? Skola k tomu neni potreba. A pokud ji to nedokážou naučit rodiče nebo ona sama, tak existují třeba kurzy plavání. Stačí nebýt línej a něco pro to udělat, a ne jen brečet že se jí učitel boji pustit do vody. Se mu nedivím, na střední se předpokládá že plavat umí všichni, stejně jako že má znalosti na úrovni ZS
martinn
hodnocení

ale ona vůbec nebrečí, ona je ráda, brečí učitelka, potažmo škola

asd1
Tak o co jde? A proč by měla škola brečet, prostě neplavec bude na brehu a z plavání dostane za 5. Nevidím pro školu žádný problém. A jestli nebude klasifikovana tak holt nebude a nazdar, střední škola není povinnost.

id
hodnocení

0x
Když vy neumít plavat, jistě máte sousedy, kamarády nebo známé, kteří plavat umí. Požádal jste někoho?
Neumí plavat ze zdr.důvodů. To 17 let má nějaké nemoci? Prdlajs, vybodla se na to neteř i vy. Plavání je od ledna. Za tu dobu by se naučilo plavat i největší nemehlo. Klidně ať má za 5.
martinn
hodnocení

já nevím, zda tady umí někdo plavat, ale to není důležité, neteř to k životu nepotřebuje

id
Tak neněla chodit na školu, kde je plavání povinné. To je to samé jako by neměla základy ze ZŠ a neuměla angličtinu. To také nemusí uplatnit v praxi.

To je pravda, tu školu zřejmě taky nepotřebuje, žít může i bez ní.

hodnocení

0x

Je to taková bouře ve sklenici vody. Myslím, že plavání není zásadní dovednost pro budoucí povolání. Pokud dcera v jiných předmětech v pohodě prospívá, nevidím důvod, proč by jí měli nějak výrazně trestat. Určitě si něco prožije, něco vyslechne, ale co čeká když, neumí ani plavat.

Ale kdyby trochu chtěla, neseděla uťápnutá v koutě, požádala učitelku, kamarádky atd, pak jistě aspoň nějaké základy zvládne aby prošla. Ale místo snahy o nápravu hledá důvody jak se tomu vyhnout, viz ty bradavičky.

Ale když její rodina ji utvrzuje v přesvědčení, že tělesná aktivita je k ničemu, lepší je stát úplně vzadu nebo se se někde válet, není se co divit, že přejímá blízké vzory. Svědčí o tom i tahle otázka. Než vyvinout trochu vlastní snahy, raději svalujete vinu na učitelku a obecně školství.

martinn
hodnocení

já na nikoho nic nesvaluji, já jen říkám, že po létech, kdy to nikomu nevadilo, se najednou najde někdo, kdo řeší, že neumí plavat a to ještě neví, že neumí ani lyžovat :D

k2

@martinn: Ten nekdo to resi, protoze musi. Predpokladam, ze je to na dane skole povinny predmet v osnovach, tak to ucitelka nejak resit musi. Pokud budou mit i povinne lyzovani, tak nekdo bude resit i toto. Ne proto, ze se nudi, ale protoze se k tomu nejak "musi postavit". Nevim, co na tom nechapete.

martinn
hodnocení

tak v tom případě si asi musí vyžádat omluvenku z celého tělocviku jako předmětu, když s tím škola neumí pracovat

k2

@martinn: Ale skola s tim umi pracovat, jen proste mozna vyucujici cekal, ze dotycna vyvine ze sve strany nejakou aktivitu, aby to nemuselo koncit za 5 nebo N se vsemi dusledky z toho vyplyvajicimi. Casu na to mela dost.

martinn
hodnocení

kvůli tomu ji vyhazovat nebudou, učitelka si musí zvyknout, v důležitých předmětech má velmi dobré známky

asd1
Dobre známky z ostatnich predmetu si může vylepit na nastenku, pokud jeden předmět nezvládne tak dal nepostoupi.
Pro školu naprosto jednoduchá záležitost a brečet kvůli tomu nebudou. Napíšou 5 nebo N a holka starej se.
martinn
hodnocení

učitelka tělocviku, řekla její mámě, že je nutné si vyběhat potvrzení, že nemůže do bázenu, i ty bradavice ji poradila, pak bude omluvená, otázkou však je, proč to řeší až po několika měsících, když to vlastně nevadilo a řekli, že tím, že neumí plavat je omluvena, protože na střední tam nejsou od toho, aby učili něco, co mají umět, v pondělí ji učitelka řekla, že musí mít omluvenku od lékaře, takže tam její máma volala, co jsou to za novoty, ale prý potřebuje papír, tak dostanou papír o bradavicích, které ji sama učitelka poradila, takže škola učí své žáky lhát, jen kvůli tomu, aby oni měli čistý štít

bear

Takže učitelka je špatná, že jí poradila kličku, jak si vyběhat doktorku?

Kdyby byla pravdomluvná, tak jí napíšou N nebo za 5 a do dalšího ročníku nepostoupí a školu bude muset opustit. Škola má totiž předměty, které "učí" a jsou podmínkou k postupu oborem až k maturitě.

Takže je potřeba nadávat učitelce a škole dál a důrazněji, aby to bylo legální.

martinn
hodnocení

a co to je když ne lež? neumí plavat, ale my ji to tady učit nebudeme, ale není žádný problém, vylžete si bradavice a my budeme spokojení, zjevně v tom mají praxi, tak z hlavy by to tu učitelku nenapadlo, ale tak co se divím

k2

@martinn: Vy jste ovsem extra material. Ucitelka, ktera se snazi (ji nezavineny problem) za nekoho resit tak, aby z toho dotycna nemela problem, je nakonec ta spatna.

Pokud neni neter uplne blba, tak by bylo na miste donest ucitelce bonbonieru, nebo alespon jinou formu podekovani prave za to, ze nedela svou praci dusledne a jeste lze...

martinn
hodnocení

a vy zase nechápete, že řeší problém, který byl považován za vyřešený už v lednu, sama to tak učitelka tehdy řekla a v dubnu si to rozmyslela, je jedno jestli ona nebo škola a problém se opět vytvořil

id
Jak byl problém v lednu vyřešen? Učitelka řekla, chmij si děvče na břehu, to nevadí a na vysvědčení ti dám za 1? V lednu se snad neznámkuje, proto se to řeši v dubnu.
martinn
hodnocení

v lednu jí bylo řečeno, že když tedy neumí plavat, tak je automaticky omluvená, tak to bylo prezentováno i její mámě, ale v dubnu usoudili, že to tak nejde, že musí mít omluvenku, že neumí plavat, což ale logicky nemá kdo omluvit, tak musí mít omluvenku na nějaký zdravotní problém, bradavice, s bradavicemi nesmí do bazenu

bear
hodnocení

0x

Podle mě umět plavat je základní dovednost, jako umět jezdit na kole u zdravého člověka.

Když bude mimořádná situace a bude se potřeba přepravit na kole pro záchranu života nebo přeplavat řeku, tak raději pojdete hlady nebo budete čekat na záchranu?

A plavat se dá naučit i ve starším věku. Jen se nebát ostychu. Mnozí pak naráz v bazénu objeví nejlepší relax a zábavu a ještě si budou ťukat na čelo, proč se naučili plavat až teď, když je to tak super v létě jít do přehrady nebo k moři.

;)

martinn
hodnocení

to, že umí nebo neumí někdo plavat nic neznamená, při povodní tady rozbouřený potok smetl chlapa, který plavat uměl, prý dobře a když jsem chodil na střední tak z vedlejšího ročníku nějaký můj spolužák chtěl udělat dojem na holky a našli ho za 3 týdny na jezu, taky uměl plavat, ale abych řekl pravdu v naší rodině voda nikdy nikoho nelákala, já bych nevlez ani do rybníka ani do moře, byl jsem tam, ale čekal jsem od toho víc a ono to spíše bylo nic než moc, prostě v naší rodině nás nikdo nedojme ani pobytem u moře ani bazenem na zahradě

bear

A trávíte nějak volno, kdy si to opravdu užijete?

Jízda na kole, turistika, lezení po horách, rogalo, houbaření, rybolov, ...?

martinn
hodnocení

ne, jezdím na kole, protože se nějak musím dostat do práce, radost z toho nemám, ale je to rychlejší než autobus, nikdy jsem nechápal, proč když mám volno tak musím nějak cestovat, když mám volno, tak si chci odpočinout a taky proč bych chodil třeba houbařit, co když mě to nebaví? nebo rybolov, to už vůbec ne, když mám volno, chci vstávat v 9 a nikoliv ve 4:30, chci si v klidu sednout, natáhnout se, odpočinout si, uhoněný jsem v práci, tam nachodím i 20 tisíc kroků za směnu

bear

No vidíte. Mě by zas nebavilo dělat v práci na směny a bejt utahanej, že bych volno prospal a proležel na gauči.

Raději jdu na sluníčko, ale ne, když je vedro a projdu se lesem nebo jdu do řeky.

martinn
hodnocení

jako moje bývalá a pak jsem poslouchal jak jsem se blbě tvářil a vůbec si to neužíval a zkazil jsem jí celý den

hnojnik
hodnocení

0x

Řešil bych to krátkým plaveckým kurzem. Plavání je velmi potřebná dovednost. Je běžné, že člověk stojí na břehu a pozoruje ptactvo nebo vyhlíží potravu a zejména v letních měsíc ho kamarád či kolemjdoucí v dobré a veselém úmyslu postrčí a tento spadne do vody. Má-li člověk štěstí, spadne do mělké tůňky nebo na rozložitou labuť, ale když ne a neumí plavat, utopí se, zavře se za ním hladina a pes po něm neštěkne. Nehledě na situce, kdy do vody spadne dítě nebo dražší míček a člověk není schopen záchrany.

bear

Přesně tak. Kdo má děti, tak ho přece nenechá utopit a nebo se neutopí společně s ním.

Neumět plavat je "tragédie" stejně jako neumět běhat.

Nebo neznat staré české spisovatele ...

bear

K čemu dnešním lidem je znalost ze základní školy něco o Přemyslovcích nebo Husitech? Co napsal Seifert ani nemluvě.

Nikdo krom historiků to v běžném životě nepoužije a všichni to dávno zapomněli.

Kolik Vás mělo na škole Ruštinu a dnes neumí blafnout ani fň.

...

Oproti tomu plavání člověk využije po celý svůj život. K rekreaci, záchraně věcí či života svého nebo druhých a ve stáří klidně v lázních k rehabilitaci.

Srovnávat základní dovednost s okrajouvou specializací je zcestné.

Kryštof Columbus sice taky nevěděl, kam pluje a co objevuje, za to by se určitě neutopil :)

Naše češtinářka byla jiného názoru *smich*

Neznat nějaké datum byla v jejím podání životní tragédie srovnatelná s Bílou Horou *sok*

k2

@bear: Rika se tomu zakladni prehled/znalosti a od toho je zakladni skola, aby Vas to naucila. Prave proto, ze ucitelka nemuze vedet, zda v lavici nesedi nejaky budouci historik ci nositel Nobelovky za literaturu.

@k2 Inu, neseděl, ale trápila nás tím všechny, důkladně, vytrvale a zbytečně.

bear

k2... Já to beru, ale proto jsem nešel na SŠ se zaměřením na češtinu a historii. Šel jsem na elektro obor. Tam nebyla ani hudební výchova, pokud jsme zrovna nelámali češtinářku, aby nám nedala písemku. Potvora nás nechala dozpívat a pak jí stejně dala :-D. Zkoušeli jsme to i na fyzikářku a té se tot ak líbilo, že nám dala písemku až příště. :-D

Tazatelova neteř přesto šla na školu, kde v rámci oboru SŠ je i plavání.

To jako nevěděli, když se na školu hlásili?

hodnocení

0x

Já si myslím, že plavat umí úplně každý. Že jde jenom o to překonat strach z vody. Jinak mám kamaráda, co má příbuzné v Austrálii a tam pobýval asi tři měsíce a zjistil, že tam ve velkém lidé co bydlí u moře neumí vůbec plavat. A o něm si mysleli, že moc dobře plave, tak jestli není závodník... A on plave jak jim říkal, tak jako každý běžný Čech..

Čímž ti Australani celkem jasně demonstrují, že i u moře se bez plavání v pohodě obejdou :)

halamus

Mořská voda je slaná a díky tomu více nadnáší. Ale pozor na vlny a na odliv.

hodnocení

0x

Dotaz, ve kterém minimálně čtyři členové rodiny neumí plavat, mi připadá vymyšlený. Ale budiž. V místním bazénu jsem viděla mladého muže, jak se pod dohledem plavčice učí plavat. Jak dlouho takový výcvik trvá a kolik to stojí, nevím. Pro děvče by určitě bylo pár lekcí psychicky méně náročných než stud před spolužáky, handrkování se s učitelkou a případně s ředitelem atd. A ono nejde jen o pobyt u vody. I v mladém věku se stane, že z nejrůznějších důvodů je vhodná rehabilitace spojená s plaváním. I Vás a další členy rodiny možná čekají ve vyššmí věku problémy s pohybovým aparátem. Budete litovat, že jste se plavat nenaučili.

bear

Nebudou litovat. Za celý svůj život mají připravenou tisíce výmluv. :-D

martinn
hodnocení

ale prosímvas, s pohybovým aparátem mám problémy už celé roky, mám skoliozu, hyperlordozu a hyperkyfozu a přišli na to tak nějak náhodou před 5 léty, kdy jsem si zlomil nohu, přitom jsem si celé roky stěžoval na to, že mě bolí záda, později jsem si stěžoval i na bolestí kyčlí a taky jsem neměl pravdu a hle ve 38 mi zjistili artrozu II. stupně, s tím, že to ale musím mít už dlouho

Bear - máte pravdu. Už začíná. Vlákno se začíná modrat :).

lll
Pane martinn, nerozhodujte za vaší neteř, jestli plavání bude potřebovat nebo ne.
Plavání je úplně základní znalost, něco tak samozřejmého jako chození, běhání, jízda na kole, počítání atd. Neničte jí dopředu sebevědomí.
Blíží se léto, koupání, její spolužáci a kamarádi budou trávit spoustu času u vody, a ona bude sedět na břehu?
Zajistěte jí kurs a zaplaťte jí ho! Bude vám celý život vděčná.
Vůbec mě překvapuje jak hodně lidí zde přizná že neumí plavat - v dnešní době!
martinn
hodnocení

ale ona nechce plavat, jí to jedno, ona je nejraději doma, jít ven je pro ní za trest, pro mne vlastně taky

Takže se vůbec nic nestane, když tu školu nedodělá. Doma zvládne sedět i bez maturity ...

bear

A bude jak tazatel. Urvaná z práce na směny někde na pásové výrobě. Nebo možná vyběhají III. invalidní důchod, protože krom bradavic a absence plavání, bude mít i deprese a úzkosti z života.

Rodiče máma s tátou jí také tak motivují jako tazatel strýc?

Začíná se poodhalovat důvod, proč nejen neplavat.

Rád bych se pletl.

Stále nechápu důvod, proč nehledáte lepší řešení a jen je celá diskuze o tom, že je to vpořádku.

martinn
hodnocení

ale dodělá, jejímu otci je to celkem jedno, má novou rodinu a nová manželka má vysokou spotřebu

bear

... čeho má nová manželka vysokou spotřebu?

martinn
hodnocení

sexu a peněz, je o 20 let mladší, no a taky mají nové dítě, to je taky třeba živit, pár let s novou slečnou a vypadá o 20 let starší :D

bear

Pak chápu, že se o neteř zajímáte a je to dobře. Takové rodiče by jí nezáviděl nikdo.

Nicméně život i v budoucnu není o tom, jak co "přečůrat". Je taky o motivaci a ideálně, aby měla v někom z rodiny nějaký pozitivní vzor.

Stereotyp z práce do gauče jí zachvilku bude nudit. Proto my ostatní máme i jiné aktivity. Jako třeba ten sport (rekreačně).

Pokud ovšem nebude motivovaná od nevlastní matky, že... To je taky "sport".

martinn
hodnocení

tak vlastně je fajn, že ji na gymplu učí, že pravda se nehodí a je třeba lhát, aby se dosáhlo svého

bear

Hus byl k vůli své pravdě upálen.

Musíte najít kompromis. Aby dělala co jí baví a nebyla jen příživníkem a proplouvačem v systému.

Všichni v něčem lžeme.

Ani jeden extrém nefunguje.

Učitelce by jste měl děkovat, že to tak vymyslela. Na učitelce to totiž nestojí. Je podřízená vedení školy potažmo řediteli.

Pokud chcete vyhazov a přestup na jinou školu, je potřeba se v tom takhle moc rejpat a udávat pravdu.

martinn
hodnocení

takže jako v práci, tam lžeme jako když tiskne :D

bear

Krom tiskáren. Tam je to obráceně.

Tam tisknou, jako když lžou :-D

id
hodnocení

0x
Je divné, že celá rodina brání slečnu. Nemá slečna náhodou 100 kg a stydí se obléct plavky? Jsou to prostě gaučáci
, no smutnej to život mají.
martinn
hodnocení

nevím kolik má, já ji nevážil, asi 60 kg, říká, že na ní všechno visí

id
Tak ano. Pokud má na výšku 190 cm tak při 60 kg ji může něco viset

hodnocení

0x

Je to spíš metodologický plán dané školy. I nějaké VŠ mají plavecké prověrky (jsou teda nastavené tak, že stačí nebýt neplavec), ale jinak následují 2 semestry plavání. Ty teda naopak počítají s tím, že někdo neumí plavat v 19 (a není jich málo).

bezdakenglish

Jo plavecké prověrky na vejšce jsem zažil. Na 7 ráno jet někam na druhou stranu Prahy a pak dlouhá cesta zpět. Samozřejmě že jsem prošel, byť styl žádný nemám (požadavky byly brnkačka, prošel jsem s velkou rezervou). Magor co se vysmíval mému pravopisu naopak plavat neuměl. On celkově ten tělocvik na vejšce je naprostej nesmysl.

mm
hodnocení

0x

Klasifikace z tělesné výchovy je výhradně problém oné střední školy. Buď žáka plavat naučí a z tohoto výcviku ho oklasifikuje. Pokud žáka k nějaké činnosti z obav o bezpečnost nepustí, musí mu určit smysluplný náhradní program, což rozhodně není "sedět na lavičce a čekat", zvláště, když to má trvat celé pololetí. A právě z této náhradní tělesné výchovy ho má oklasifikovat.

Takže s klasifikací ať si ta škola poradí, jak umí, je to její problém. Dá-li "nehodnocena", musí určit termín náhradní zkoušky (ale z čeho vlastně?). Dá-li pětku, mají rodiče plné právo protestovat a vyžádat si komisionální přezkoušení (a z čeho vlastně, že?).

Tipuji, že škola sama to i bez "papíru od doktora" vyřeší alibistickým "osvobozením".

A mimochodem, z výchov (Tv, Hv, Vv...) se nedá propadnout.

pb®
hodnocení

0x
Občas mám pocit, že učitelé nejsou ve škole proto, aby cokoli naučili, ale aby oznámkovali to, co se žák zvládnul sám naučit navzdory přítomnosti učitele.
Existují plavecké kurzy i pro dospělé a plavání je pěkný sport, nechť se neteř doučí to, co rodiče zanedbali. Třeba moji rodiče s námi nedělali nic, matka umí ze sportů pouze plavat styl paní radová, jinak nic. A tak jsem se musela sporty učit sama v dospělosti. Proto moje děti lyžují, plavou a jezdí na kole. Já už nic líp dělat nebudu, ale moje děti mohou.

bezdakenglish
hodnocení

0x

Tak neumí plavat a co? Celý tělocvik je taková buzerace, nic víc. Pro naprostou většinu povolání k ničemu. A že se mají děti hejbat. Ten kdo se hejbe skoro každý den (u mě v době mládí běžné), tomu to nic nedá. A kdo pořád sedí doma, tomu 2 hodiny stejně nepomůžou. O to větší idiotizmus je někoho známkovat z tělocviku (nebo i hudební a výtvarné výchovy).

Já plavat umím, ono studené moře v Norsku s velkými vlnami je sranda. Ten kdo plavat neumí, ať se koupe jen ve vaně. Pravdou je, že při pádu do vody může jít o život. Já zase neumím lyžovat nebo třeba bruslit, malovat, zpívat. A co jako? Život to nezachrání, profesní využití nula (pokud nejsi profesionál) a není to nic co člověk potřebuje k běžnému životu. Jízda na kole je o dost důležitější a s více praktickým využitím. Na škole se ani neučí.

hodnocení

0x
Podle mě děti nečinní v jedné části bývají neaktivní i ve všech dalších částech společenského života školy a nejen školy. A takoví pasivní lidé nejsou moc oblíbení. Co měli dělat s holčinou, jejiž jedinou snahou je se schovat vzadu a dobře se najíst.
Několik let chodí do školy, celou dobu ví o povinném plavání. V zimě dostála velké upozornění, co udělala? Nic. Místo snahy o nápravu si jen stěžuje rodině, nadávky na učitelku, školu, režim.

mll
hodnocení

0x

To jste kamarádi, že se mu smějete. Tak ho to naučte...

To je jedna cesta, prostě vyrazí s kamarádkami na koupák a oni ji to naučí (samozřejmě musí se snažit sama). Tak jsem se naučil plavat já (teda tehdy se chodilo na rybník Konopiště, tam by se dneska snad už nikdo nekoupal, takže tradiční vyhlašování zákazu koupání (většino tak v půlce června) se už mnoho let nekoná). Je to zajímavý, škola měla bazén (pochybuju, že ho dodnes má), chodili jsme tam na prvním stupni (třetí, čtvrtá třída) pravidelně, ale plavat nás soudružky neučily. Vlastně si ani moc nevybavuju, co jsme tam dělali, asi nějaké cviky, ale plavání určitě ne, vody tam bylo tak po pás, na konci po krk.

Definitivně plavat jsem se naučil na ex-pionýském táboře (už nebyl pionýrský, a bylo vidět, že trochu tápou, co to vlastně je). To byl ještě větší bahňák než Konopiště (bahno skoro po kolena). Měli jsme povinně (všichni) plovací vesty. Ovšem byly to takové ty polystyrenové, kde nejmíň půlka polystyrenu chyběla, takže zase tolik nenadnášely, ale dobře izolovaly teplo. No a když nenadnáší vesta, tak se musím nadnášet sám.

Jinak v čem je problém, plavání pro neplavce bylo i na vysoké škole. Taky jsem tam 2 semestry chodil, i když překonání bazénu v Podolí jakýmkoliv stylem jsem splnil v pohodě, takže jsem nemusel (ale on výběr tělocviků nebyl zase tak bohatý a usoudil jsem, že plavání bude nejlepší).

Učitel nebo lektor samozřejmě je tam od toho, aby naučil plavat kohokoliv. Na konci roku byli akorát dva, co to nezvládli (byli to černoši). Učitelka tehdy na ně bědovala, to mi povídejte, všichni už přišli na to, že je voda nadnáší, akorát vy dva ne. Někdo pani učitelce říkal, že to bude asi tím, že oni v poušti mají akorát písek a ne vodu, tak jsme se aspoň kolektivně zasmáli. Zápočet byl za účast, takže pro další studium žádný problém.

Dneska se začíná s nějakými nadnášecími podložkami. Učí se různé plavecké styly. A kdo se udrží na vodě, tak postupně tyhle podložky odkládá, až plave bez ničeho. Samozřejmě se to odehrává v bazénu, kde je vody tak akorát na to, aby se člověk postavil.

Pokud je učitel v koncích, asi to neni člověk na správném místě. Asi jako když si učitelka prý stěžovala na někoho, že neumí kotoul - no tak ho to naučte, vyprávěl nějaký kolega.

Trochu z jiného soudku. My jsme byli první (nebo možná druhý) ročník, co neměl ani kousek ruštiny (měli jsme němčinu nebo angličtinu). Takže učitelé byli v nějakých situacích zaskočení. Nejvíc pak na vysoké, kde nám angličtinářka říkala, že učí začátečníky ruštiny (opravdu od té jejich abecedy - bukvic) a že tohle nikdy nedělala, že do té doby se na ruštinu hlásili lidi, co mají nějaké základy. (Rusko tehdy ještě neválčilo a ruština byl prostě normální cizí jazyk.) A aby toho nebylo málo, tak že učí ještě ruštinu v angličtině (pro cizince), kde si ani menůže pomoct podobností s češtinou.

Také vzpomínám na VŠ tělocvik a z cca 25 osob asi 3 neplavci. To mne jako jihočecha dost zarazilo protože tenkrát v JČ kraji kdo uměl chodit uměl i plavat. Co si pamatuji tak neplavci byli odněkud z východních čech kde nejsou rybníky a tehdà asi bylo i méně plováren ev jejich dostupnost byla horší. Tj nedělat z toho problém sehnat si kurs a naučit se nebo sehnat chlopce molodce a ten jí nauči plavat a ještě si užijí.

liska5
hodnocení

0x

Já si nedovedu představit, že bych neuměla plavat. V mé rodině jsou všichni plavci. To je věc rodičů, aby se jejich dítě neutopilo, aby si poradilo, kdyby se jakkoliv dostalo do vody. Taky aby v plavání objevilo příjemnou a zdravou činnost. Do takových 10 let to musí každý zvládnout, i kdyby měl děravé uši - dají se "zašpuntovat".

Kurz není třeba, ale prostudovat si metodiku a zásady sám, vyzkoušet na suchu a sehnat si člověka, kdo na mne dohlídne, event. poradí. Podstatné je naučit se splývat, položit se na vodu, dýchat do vody, vycítit její odpor. Stačí styl prsa, kvůli přehledu nad vodou. Existuje navíc plno nafukovacích či korkových pomůcek a nadlehčovadel. Divila bych se, kdyby to děti nelákalo.

bear

No pokud jim z toho rodiče udělali trauma, tak pak už je to neláká.

jirkaqwe
hodnocení

0x
Bohužel je slečna parazit, co ohrožuje ostatní.
Pokud by spadla do vody a topila se, tak ohrozí každého, kdo jí bude zachraňovat.
Řada lidí se i při záchraně utopila.

hodnocení

0x
Dobrý den, plavat se dá naučit v jakémkoli věku, jen je třeba překonat přirozený strach a zábrany.
Já to naučila kamarádku v jejich 50 letech

hodnocení

0x

Plavu dobře, plavu ráda. Plavecký výcvik jsme kdysi měli v 6. třídě a to už jsem plavat předtím uměla. Svá vnoučata jsem naučila plavat v bazénu mezi 3 - 5 rokem.

Dříve všichni lidé plavat neuměli. Třeba manželovi rodiče - ani jeden z nich. Manžel ano, naučil ho to šikovný soused. Ale v mladší generaci mi to připadá jako jedna ze základních dovedností. Třeba jako jízda na kole. Také neznám nikoho, kdo by na kole neuměl.

Myslím, že děti by měli naučit plavat rodiče. Nejde všechno házet na školu, na učitele. Mně naučil plavat kdysi taťka. Pokud člověk chce, naučí se, i ve vyšším věku.

Vzpomínka - kolem roku 1970 šel na vojnu bratranec. Neuměl plavat. Ti si na něm smlsli. Šoupli ho do bazénu, kde nestačil, bidlem ho odstrkovali od kraje. Dodnes vzpomíná, že vypil půl bazénu vody. Ale nakonec se na hladině udržel.

Proto je dobře, když se k tomu rodiče postaví zodpovědně a dítě naučí aspoň základním pohybům. Škola to pak může doladit, ale hlavní důraz bych opravdu dala na rodiče. Jaga.

Naučir se jízdu na kole je horší než naučit se plavat ... za našich časů dětská kola (nebo kola s přídavnými kolečky) nebyla, jen velká pro dospělé a ještě pánská, se štanglí ...

hodnocení

0x

Čistě teoreticky - člověk se v klidné vodě nemůže utopit. Jeho specifická váha / hustota je menší, než hustota vody.

Takže ve vodě lehnout na záda - zaujmout co největší plochu (roztáhnout ruce) a SPLÝVAT ... nemůžete se utopit ...

No a časem přijde i to plavání (na čubičku, prsa, kraul, motýlek ...)

pecenkav

Kecáš, já se na vodě neudržím, pokud vydechnu, tak jdu ke dnu, v bazénu si klidně lehnu na dno.

Pokud se chci udržet na hladině, tak musím zůstat úplně naplno nadechnutý, ale stejně mi spadnou nohy dolu, pokud tomu nepomáhám lehkýmy pohyby rukama.

bear

Mám 90kg a chodit po dně ani v bazénu mi nikdy nešlo. Vždy jsem byl na hladině.

pecenkav

No vidíš, mě stačí normálně vydechnout a klesám na dno, a ani to nemusí být silou, stačí normální dýchání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]