Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvládnout matiku na VŠ?

Od: xyz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s VŠ matematikou? Minulý rok jsem nastoupil na školu, kde máme matiku jen v 1. ročníku. Zjistil jsem že mi největší problémy dělají limity, derivace a integrály to nejhorší, a to se třeba učím 2 hodiny v kuse.., jako další předmět, který je podobně obtížný je algoritmizace v C#, jinak ostatní předměty okolo dopravy mi jdou výborně.
Díky za odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

3x
Tak se domluvte s někým, kdo to chápe, jestli by vám to nevysvětlil. My jsme si tehdy (před více než čtvrtstoletím) na VUT pomáhali nezištně... Matematika tam byla základ, který se táhnul pak dál přes všechny ročníky. Tehdy jsem věnoval učení na zkoušky asi 6 hodin denně a počítal všechny dostupné příklady ze starých zkoušek. Dnes bych to už samozřejmě nedal.
host

jir: dal bych také bod, máte úplnou pravdu.

Nechat si to vysvětlit od někoho, kdo tomu opravdu rozumí a umí to vysvětlit.

Dále, příklady, příklady (jako je na ZŠ je ideální "Běloun")

Taháky - ne pro použití, ale koncetrované nejdůležitější vzorečky, postupy, apod. Tedy vlastní příprava.

trtr
hodnocení

3x
Zdravím, jak radí rádce přede mnou. Bohužel je trochu škoda, že se toto podceňuje a člověk si nezjistí kolikrát vše dopředu. Sám jsem si dělal "matematické prázdniny", abych v srovnal krok s gymplem. Třeba derivace a integrály, tam jsem se pravda nadřel, ale diferenciální rovnice, řady a statistika už byla v pohodě a kolikrát jsem vysvětloval ostatním. *sok*
trtr

riva
hodnocení

1x

V matice le logika. Bohužel u kluků mozek dospívá pomaleji, takže dost často ti to začne docházet až později. Zkoušku uděláš i biflováním, ale je lepší, pokud se pokusíš v tom tu logiku najít a od jednoduchého se dostat až k tomu složitějšímu. Chce to zvolnit a chápat každý krok.

hodnocení

1x

Zkuste třeba tady:

Matematika pro vysoké školy — Matematika polopatě
https://www.matweb.cz/matematika-pro-vysoke-skoly/

Jednotlivé kapitoly vysokoškolské matematiky
https://www.e-matematika.cz/vysoke-skoly/

Základy matematiky na vyskokých školách
https://matematika-ma-zelenou.cz/vs/

---

Řazeno podle relevance. Ten poslední odkaz má hrubku hned v nadpise.

My jsme museli také znát diferenciální rovnice a operátory (nabla) ...

Pro uklidnění: existují i knížky, kde jsou ty nejdůležitější integrály / limity / derivace shrnuty,

například neocenitelný " Bronštejn - Semen/... pro inženýry a studující na vysokých školách technických".

Dodnes ji mám v kniihovně.

hodnocení

1x
Matika je úžasně logická a zábavná. Samozřejmě je výhodou, pokud vám to má kdo vysvětlit, je to samozřejmě časově efektivnější, ale vy dnes máte možnost hromady vysvětlujících videí na YT. Nespěchejte, nedělejte to, že po zhlédnutí videa si řeknete: "Super, nějak jsem to asi pochopil a půjdu dál." Ne, v tomto okamžiku vemte nějakou řešenou cvičebnici a počítejte a počítejte, až vám ty příklady půjdou bez zaváhání. Jo, vezme to čas, ale pokud pro matiku nemáte nějaké extra vlohy, tak je to prostě nutné. Ono je fajn, pokud vám nědo dokáže vysvětlit význam derivací a integrálů, protože pak ty výpočty začnou dávat smysl i vás bavit.

mll
hodnocení

1x

Sestra tohle vyřešila Matematikou pro studující při práci (kniha z knihovny z asi padesátých let), kde to bylo vysvětlené pro úplné lamy.

Já s matematikou dost bojoval (měli jsme jich nějmíň 8 (kromě MA1-6 taky úvod do algebry, matematickou logiku a možná ještě něco dalšího, nusel bych vzpomínat)), a to jsme limity, derivace a integrály brali už ve třeťáku na střední, takže základy jsem měl dobře zažité. Ono toho spíš bylo moc najednou, než že by to bylo složité. Je potřeba počítat nějaké ukázkové příklady. Ne se drtit. Ale spíš u toho myslet. Před zkouškama jsem strávil celé hodiny s tužkou a papírem, během semestru jsem tomu zase tolik nedával.

Algoritmizace je snad nezávislá na jazyku. Svým způsobem je to taky matematika. Jazyk pak určuje jak to počítači napsat. My dělali pascal a céčko, později se dělala jawa což mě minulo. (Samozřejmě když znám možnosti jazyka, přemýšlím rovnou pro něj, ale v základu by to mělo být nezávislé na jazyku.)

Pak je tu ta věc, jak to napsat v daném jazyce. Abych pravdu řekl, ani neznám rozdíl mezi C++ a C# pracuju v obyčejném céčku, když už teda, nebo co to vlastně je (jsou tam objekty tak nevím jestli céčko v základu má objekty). A vůbec nejvíc pracuju v Matlabu. Ale ono je to celkem jedno.

S programováním jsem nikdy problémy neměl, tak v tom neporadim. Každopádně dneska je ta výhoda, že ať hledám cokoliv, je pravděpodobné, že to už někdo řešil a se řešením se pochlubil. Dost velká výhoda proti dobám, kdy jsem (před cca 25 lety) začínal a byl jsem závislý na tom, co najdu v knihách. Internet tehdy už samozřejmě byl, byly i www. Ale nebylo úplně běžné mít k němu přístup, ten jsem získal až na vysoké škole.

xyz

Bohužel u mě je problém, že nemám matiku z gymplu, plus nemám moc velké matematicke mysleni.

absolvent
hodnocení

1x

Měl jsem (a mám, kdybych ji náhodou ještě potřeboval) tuhle knihu. Doporučuji.

databazeknih.cz/...

danr
hodnocení

0x

Já měl na gymplu vždy z matiky trojku a jednou dokonce čtyřku, vůbec mi to tehdy nešlo.. Pak jsem z důvodu nedostaku bydlení a získání koleje v Praze musel udělat přijímačky z matematiky na VŠ. Za 2 měsíce jsem si to zopakoval a přijímacky udelal na 90 bodu ze 100 a po prijetí jsem v prvním ročníku byl druhý nejlepší z matiky v kruhu a doučoval kolegy ( první ročník - Diferenciální a Integralní počet ). Takže se dá naučit, ale musíš OPRAVDU chtít...

doplněno 04.04.26 18:36:

Jestli ti nejde teorie a definice, tak se ně vykašli a uč se pouze na písemky podle vzorových vypočtů. Když projdeš písemkami, tak projdeš oběma semestry . Teorii jsem nikdy neuměl a ani bych si to nezvládl ani zapamatovat, ty výpočty byly aspoň trochu zábavné.

bezdakenglish
hodnocení

0x

O jakou vysokou školu, o jaký obor jde? Matematika na VŠ je těžší než na gymplu ve většině případech (na DAMU ne, ale tam jsou těžké jiné věci). Na MFF (matematicko-fyzikální fakulta) je matematika opravdu výživná. Nejtěžší je matematická analýza, ale lineární algebra dá také zabrat. V případě fyziky (a možná všude) když člověk zvládne prvák, v druháku už je to jednodužší, a ve třeťáku ještě jednodušší.

xyz
hodnocení

Dopravní fakultu v UPCE

trtr
Tak Pardubice bude ok, jen a to mrknout. Horší by byl TUL, ČVUT nebo VUT.
Mrkněte na Báňskou v Ostravě, tam byly taky pěkné a, srozumitelné materiály.

runner2
hodnocení

0x

Zkusenost mam, ale je to uz hodne dlouho, jako prumyslovak na CVUT ped vice jak 30ti lety. Pamatuji si, ze lidi z gymplu byli matikou v prvaku lepe vybaveni ale zase plavali v odbornych predmetech. Ja jsem s matikou potize nemel, byly jine predmety, ktere mi zneprijemnovaly zivot. Ale rekl bych, ze dnes ma vase generace mnohel lepsi, rychlejsi a pohodlnejsi pristup k informacim nez jsme meli my.

K te algoritmizaci v C# - opet bych rekl,ze mate dnes skvele podminky na uceni se. Za nas zadny stackoverflow, github ani ai nebylo. Míslo c# jsme psali v c++. Dnes mate lepsi moznosti uceni se z cizich kodu, ai vam algoritmy navrhne spravne s moznosti doptavani se proc je jak co udelane.

hodnocení

0x
V současné době máte výhodu, že je spousta materiálů zdarma online. Např. na YouTube. Nejprve bych hledal v češtině a pak třeba v angličtině, pokud Vám nejdou jazyky, překlad titulků do češtiny. A v neposlední řadě AI, ptát se, co nevíte, procvičovat atd. Za mne doporučuji Gemini. Pokud by to ani pak nešlo, zaplatit si online učitele. Nebo zkusit konzultace u stávajícího. Jeden rok matematiky zvládnete!

hodnocení

0x

Doučování. Najděte matikáře, můžete sdílet obrazovky a tak vám to vysvětlí. Tak připravil matikář vnuka na přijímačky. Teď občas se spojí a klukovi vysvětlí.

doplněno 09.04.26 11:05:

V době covidu tak vnuk s matikářem pracoval, v poho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]