Nejste přihlášen/a.
Zdravím, čím dál častěji vídám všude možně, i v médiích, nad velkým tiskacím "I" psát tečku. Za mě je to nesmysl. Nebo ÚJČ schválil i takovouhle hovadinu?
0x
Jen ze zvedavosti: kde konkretne to vidate? Obecne tistena forma tiskaciho pisma (a jakakoliv media opravdu nepredpokladam "rucne" psana) je limitovana fonty, ktere toto snad ani neumi.
Jinak si trofnu tvrdit, ze UJC nemuze schvalit ci neschvalit podobu fontu (pisma), neb to neni v jejich "pravomoci"...
doplněno 05.03.26 20:21:
Asi by bylo vhodne rozlisovat nejaky "prosty text" od ruznych reklamnich ci "plakatovych" upoutavek, kde jsou (nejen) pravidla ohledne fontu spise prostredkem umeleckeho vyjadreni.
Různé reklamy (letáky apod., vyloženě krabička s lékem TUSSIREX nebo jak...), když byly upoutávky na seriál JEDNA RODINA...
Umělecké vyjádření beru SURVIVOR, kde "I" je stylizované jako pochodeň, a plamen vypadá jako tečka nad ním. Ale co je uměleckého na TUSSIREXU, slově RODINA apod., to teda nevím. V "prostém textu" to samozřejmě nebývá.
Podobný případ je, když např. v úvodních, někdy stylizovaných, titulcích filmů jsou jména např. herců psána celá naopak malými písmeny. "Uměleckost" beru, ale opakuju, blbne to lidi, mnohdy to pak píší běžně, "protože to tak někde viděli".
Obecně nejsem puritán, ale v tomto směru ano.
Za mě, co je vídatelné "masově", by se mělo psát správně.
Zrovna u Tussirexu to je použitým fontem písma (druh), respektive jeho řezem (poddruh, tedy vzhledová alternativa konkrétního druhu písma stejně jako např. tučné písmo nebo kurzíva) kapitálkami, kdy malá písmena vypadají stejně jako velká, ale ve velikosti malých písmen (všiměte si, že začáteční T je větší než zbylá písmena).
0x
Reklamy jsou založené na tom, aby na první pohled zaujaly. Takže se všelijak odlišují.
Na lidi už neplatí CAPSLOCK a vše velkýma bukvama.
Dnes je moderní vkládat do textu i číslice, aby to bylo zajímavější.
Třeba 4camp je "Forcamp" tedy vše pro kempování.
Nebo 100dola je stodola či kup si nové triko psáno 3ko, atd...
Podobně je na tom dle mě I s tečkou.
Nebo GPS gde proboha su ![]()
0x
Oba moji synové dyslexii nejspíš podědili po svém otci. A tečku na I začali psát zcela spontánně a nenechají si to vymluvit. Stejně tak nepíší velké písmenko na začátku věty a znaménko ba jejím konci. Můžu se rozčilovat do alelůja. Tvl kolikrát za život potřebuješ dostat informaci, že na začátku věty je velké písmeno? Tuhle větu opakuji pořád, gumují a opravují a je mi to prd platné. Příště bude malé písmenko zas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.