Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druh slova čekání

Od: gina

Jaký druh je slovo - čekání - .Na Ai mi nskakuje pořád sloveso čekat, což slovosi není a v jednom případě dokonce podstatné jméno dle vzoru stavení.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Čekání je podstatné jméno. Sloveso ne, to by byl ten případ čekat. A je skutečně středního rodu podle "stavení." /zdůvodnit si to: čekání bez čekání jako stavení bez stavení/. Na město, moře a kuře to nepasuje.

Na vlak bylo dlouhé čekání. Základní skladebná dvojice /podmět a přísudek/ je tedy ČEKÁNÍ BYLO. Jaga.

On ten dril na základní škole, který zažily naše generace a ty poslední už ne, přece jen k něčemu byl. Narozdíl od tazatelky, které přijde divné, že název činnosti (tedy věci, u které člověku jaksi automaticky naběhne slovní druh sloveso) je ve skutečnosti obyčejné podstatné jméno. Mně se okamžitě ozval vzadu v hlavě téměř čtyřicetihlasý sbor: Podstatná jména jsou názvy: Osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů... Osob, zvířat, věcí... *znalost*

...který zažily naše generace a ty poslední už ne, přece jen k něčemu byl...

Treba k prokazani znalosti na poradte.cz *cteni*

Vazne. Napiste mi prosim kdokoliv jeden jediny priklad, kdy je znalost slovniho druhu jednotlivych slov beznemu cloveku k cemukoliv v zivote dulezita. Rad bych se mylil, ale neverim, ze takovy priklad existuje.

Rad bych se mylil z toho duvodu, ze bych si mohl rict, ze polovina veci, ktera se uci na zakladkach a o ktere jsem presvedceny, ze je v beznem zivote naprosto zbytecna, ze treba vazne zbytecna neni.

Deti se na zakladce uci podobne chujoviny, ktere prakticky vyuzije leda par specializovanych jazykovedcu a na mnohem pro dnesni zivot dulezitejsich veci uz neni prostor.

Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel, k čemu mi jsou zrovna slovní druhy. Ale zrovna u podstatných jmen a u sloves to dopadá tak, že pokud nevím, jestli je to podstatné jméno, těžko ho zařadím do další kategorie (rod, vzor) a tím pádem budu psát jako absolvent letecké školy (nebo školi?) . Jak se často stává.

Prave. Clovek nad tim vubec nepremysli. Neni duvod. V zivote ho toto totiz uplne miji.

Ja si to plne zacal uvedomovat az ted, kdy se syn ve skole uci grafy vet. Vetne cleny a co na co ve skole navazuje.

Proc? K cemu? Kdyby z nej nahodou jednou byl kryptograf nebo tvoril nove jazyky? Urcite by v takovem pripade absolvoval nejakou specialne zamerenou skolu.

K cemu je to ale v beznem zivote? Ceske vzdelani je skostnatele a uci se dogmaticky dane okruhy, ale u spoustu z toho nedokazi ucitele ani vysvetlit proc vlastne se to uci. A ani se to zakum nesnazi vysvetlit k cemu to je dobre. Jakou motivaci pak maji mit se to vubec ucit.

A neni to samozrejme jen cestina.

:) Tak to jsme se zarazili ve stejném okamžiku (akorát nemám syna, ale dceru). Tady mám určitě mezeru ve vzdělání. A byl bych pro nějaké zjednodušení. K čemu jsou dobré grafy vět? No, z nich se dá odvodit, kde psát mezi slovy a větami čárku a kde ne. V tom mám mezery a určitě dělám chyby. Ale chtěl bych vidět někoho, jak si během psaní na Poraďte říká: Tohle je věta hlavní a tohle věta vedlejší (a jaká) a podle toho napiš čárku a nebo ne. Ač jsem obecně proti zjednodušování výuky a pravidel češtiny, tady bych byl jednoznačně pro.

Některá podstatná jména neoznačují jen osoby, místa a věci, ale i děje.

Proto je podstatným jménem například i pečení, mytí, bruslení, učení, tančení, plavání, kreslení a třeba i čurání...Prostě i taková slova, která vyjadřují určitý děj, i když to mnohdy ani jako podstatné jméno nevypadá. Ale je to opravdu tak. Jaga.

gina
hodnocení

pro amper : potřebovala jsem to slovo ihned pro překlad do jiného jazyka a fakt jsem znervozněla, obrátila jsem se na Ai a to mě zmátlo úplně, prý sloveso, pak mi napadlo příslovce a už jsem se musela poradit, 2češtináři v mé rodině už v 23.hod. v noci neodpověděli, tak jsem napsala zde...Jazyk český v 9.za jedna *palec*

AI jsem kdysi zkoušel a k mé škodě na vyhledávání věcí, které zkrátka zatím neumí (lidé a místa). Před nedávnem jsem zkoušel jazyky (slovenština) a tam jsem taky narazil. V těchto oborech jsem tedy obzvlášť ostražitý. Kupodivu dobré zkušenosti mám ve vlastním oboru (strojařina). I když i tam je třeba výsledky ověřovat.

gina
hodnocení

Děkuji za pochopení, rozepsanou komunikaci, kde se ztrácíte s jistotou, je právě tento případ.Dva jazyky slovem a písmem, tak si nějak podvědomě vybere pamět to "pohodlnější", u mě je to tak.Strojařina mi vyvolávala respekt, i ženy projektantky technologie jsem vidívala jako vyjimečné .

gina
hodnocení

pro poslední odpověď babajaga : souhlas. jak píšete

Tak ono je to hlavně jazykový model, nikoli inteligence.

Takže se to snaží k vašemu promptu vylosovat slovíčka tak, aby to dobře znělo a něco jako pravdivost to vůbec nezajímá.

cien
hodnocení

4x
Substantivum. Místo AI použijte slovník.
gina
hodnocení

Ano, nechala jsem se zmátnout, přiznám se, že jsem si to už ze ZDš už nevzpomněla.

nov

Jen pro pořádek. Nikoliv zmátnout, nýbrž správně zmást. ;)

gina
hodnocení

PaneBože, zachraň nás od hnidopichů. Amen

Na seznamu: na téma politické, jedna z vašimi manýry, otravovala cca 50 odpovědí se tam neslo v duchu nějakých mluvnických chyb a ta dotyčná byla nesnesitelně dotěrná, že možná doteď tam píše *zed*

To není hnidopišství. To je odkaz na pravopis a slovník spisovné češtiny.

Je to podobné jak "propásnout" - také nespisovné, jen hovorové a často používané.

Můžete si vytvořit svá vlastní slova - ale nečekejte, že se ostatním budou líbit a budou jim rozumět.

nov

Má reakce na vaše: Jazyk český v 9.za jedna *palec* Pozor na boule.

Těch chyb by se ve vašem písemném projevu našlo více.

Nenechte prosím nechat dotčenost / hněv cloumat vaším egem.

Dobré odpoledne.

nov
16.02.26 16:09

*slunce*

gina
hodnocení

Ne vy, založte stranu, je vás na netu více.jen šílíte z mluvnice, ale k tématu nic i ta ze seznamu.cz, možná ještě sepisuje od rána chyby komentujích *dril*

nov

Jsem v naprostém klidu, to vy tu zbytečně vyšilujete, jedničkářko.

gina
hodnocení

Téma je překladatelství versus čekání a ne nimrání se, nejsem vaše žákyně

Typický manipulant ------- The end

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]