Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Tohle je na mne už moc s věkem. Prosím, jak se napíše spravně? Text: První až druhý J. Koloušek číslicemi? Kde budou tečky a mezery. Mezi jedničkou a dvojkou chci dát spojovník nikoliv napsat až. První, druhý se píše tečka jasný, ale jak to bude se spojovníkem a kde tečky a kde mezery. Děkuji předem. Snad jsem to napsal srozumitelně. Teď to mám 1-2 J. Koloušek. Jak to bude správně? Dík.
Napsal bych to taky takto, tedy 1. - 2.
1.-2. mě trochu tahá za oči, evokuje mi to minus dvojku.
Je to vyhodnocení fotografií a mělo by být jasno oč jde, že je stejně bodu na určitém pořadí. Já osobně bych to napsal takto: 1-2. J. Koloušek. Na netu jsem to pořádně nedohledal. Už je to napsano takto: 1.-2. J. Koloušek.
V tom případě by tam neměla být žádná tečka. Jedna mínus dvě, kdo by to pojal jako mínus. Nevím.
mělo by být jasno oč jde
A proc tam teda nenapat to až?
Pak by to bylo jasne zcela kazdemu. Proc se to tedy snazit napsat nejak - sice mozna pravopisne stale spravne - nicmene ne mozna uplne na prvni dobrou srozumitelne?
Zkratka, pokud je priorita, aby to bylo kazdemu jasne, najdu zpusob napsat to tak, aby to bylo kazdemu jasne. A ne tu vymyslet zpusob, u ktereho si budu lamat hlavu, zda si nekdo poplete pomlcku a minus.
Máte pravdu, má tam být pomlčka, ta je delší než spojovník a bez mezer. Teď jde o to jestli to někdo pozná na dvou milimetrových čislicích v tisku, jestli to je spojovník nebo pomlčka či ještě střední pomlčka, jak se uvádí přesně na netu.
2x
Dobrý den, číslovky řadové píšeme s tečkou a při vzpomínce na pomlčkovou "válku" (Česko-Slovensko) bych to psal 1.-2. J. Koloušek (bez mezery před spojovníkem/pomlčkou a i za ním). Až bude spojovník, tak proto těsně. Zdravím!
doplněno 09.02.26 12:32:
Nemáte zač.
tak byste to sice napsal, ale není to správně. patří tam pomlčka, nikoliv spojovník (není to totéž). prosím.
km - kde jste ležel v čase, kdy zde byl dotaz založen? Proč jste neodpověděl hned a jako první? Nechte si své hodnocení cizích rad a příspěvků "od cesty"
.
to není hodnocení, já hodnotit přece nemohu. jen prostě píšu, co je správně a co není dle pravidel. aby i tu vaši odpověď někdo špatně nepochopil a nebyl za nevzdělance. přecejen to tu zůstane na vždy.
a jestli se ptáte co jsem dělal před polednem, tak jsem připravoval oběd. tady jde o rychlost a nebo o správnost? ... odpovídat nemusíte ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.