Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má smysl studovat informatiku?

Od: programator odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, má smysl se hlásit na informatický obor na VŠ? Nebudou programátoři nahrazeny umělou inteligencí?
Děkuji a zdravím

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
AI umře.
Klidně studujte.
programator
hodnocení

Jak to myslíte prosím?

Rozhodně smysluplnější jak nějaké genderové nesmysly

petrm
hodnocení

0x

Kdo bude podle vás vyvíjet umělou inteligenci?

programator
hodnocení

omezený počet už zkušených programátorů?

hodnocení

0x
Dobrý den. Informatika není jen programování ale je to hodně široký obor s velmi pestrou náplní. Pokud vas zajímá jen programování, tak pokud jste šikovný, programovat uz umíte a spokojite se s nějakou řadovou pozicí programátora, asi se bez ní obejdete. Profesní dráhu můžete začít na nějaké juniorní pozici a chybějící dovednosti se časem doučit dle toho, co budete potřebovat. Pokud ale máte větší ambice, VŠ vám výrazně rozšíří obzory, umožní se dostat k projektům, kam by jste se normálně nedostal, dostanete možnost navázat zajímavé kontakty.
A nebojte. Ono i to AI bude muset někdo vyvíjet a i ti, nyní zkušení, programátoři, na které se odkazujete, časem skončí a bude potřeba je nahradit
Je to jen o tom, aby jste si uvědomil, kam to chcete dotahnout. Tak či onak, VŠ vam otevře i ty dveře, které mají lidé se SŠ zavřené

hodnocení

0x

Já měl upřímně to štěstí, že jsem studoval na přelomu toho, kdy se AI začla využívat více a více. Říkám štěstí, jelikož díky tomu na sobě vidím, jak nemám v hlavě bordel a vím přesně co, jak a kde funguje. To je i mimochodem to, co mají vystudovaní informatici mnohem lépe zvládnuté než "jen" programátoři. Ono upřímně tím, že vystudujete nějaký konkrétní obor/konkrétní problematiku, tak se neučíte programovat - jakože byste se jen naučili, co jak se dělá v nějakém programovacím jazyce. Ba naopak se naučíte z čeho se takový programovací jazyk skládá a jak to celé funguje a potom berete každý programovací jazyk jen jako takový nástroj, jak vyjádřit řešení nějakého problému. Např. já navrhuji složitější webové aplikace/databázové systémy atd. Neříkám, že by mě v tom AI nemohla nahradit, ale rozhodně bych nesvěřil 100 % práce AI, protože vždycky u složitějších aplikací je potřeba přemýšlet/kontrolovat/validovat. Sám AI při programování využívám naprosto běžně a je to jen urychlení práce, ale i tak si dávám dny, kdy AI nevyužívám vůbec, protože to dost otupuje a člověk se odnaučí přemýšlet.
Zkráceně já jsem optimistický a i kdybyste se nevěnoval přímo umělé inteligenci, informatika je tak obrovský obor, že uplatnění určitě najdete.

hodnocení

0x

Programátoři ... nahrazeni ... doučit češtinu.

A informační technika je široký obor. Ano, souvisí i s jazykem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]