Nejste přihlášen/a.
Krásný dobrý den, potřeboval bych poradit se psaním seminární práce ve formě ISO 690. Jestli to dobře chápu, tak:
-citace (doslovné okopírování textu/myšlenky) dávám do uvozovek s kurzívou a na konec citace dám závorku, ve které bude jméno autora nebo název webu, ze kterého jsem čerpal a rok publikace. Pakliže neznám rok tak dám b.r. (bez roku). Někde jsem četl, že když neznám rok, tak že se uvádí aktuální. ale to se mi nějak nezdá. Zdroj uvedu taktéž na konci práce.
-parafráze (vycházím s informacemi z textu, ale přepíši je vlastními slovy) závorku se zdrojem na konec parafráze nedávám, ale až na konec na poslední stranu s názvem: Seznam literatury
- odzdrojování obrázků -> když do wordu vložím nějaký obrázek, který jsem nefotil já, tak musím přímo pod něj napsat odkaz? Tím myslím, že do dokumentu vložím obrázek a pod něj napíšu např:
obr.1 Dělník používající míchačku
a hned pod to odkaz na daný obrázek
Chápu to správně? Případně budu moc rád za jakékoliv rady.
Předem moc děkuji za případné odpovědi.
Tohle hodně záleží na oboru a jeho zvyklostech (nebo i v rámci oboru na zvyklostech určité komunity). Někde používají jméno nebo nějakou zkratku plus rok např. [Novák2018] jinde prostě číslování [1] a dál a jistě je řada dalších způsobů (třeba jméno a pořadí). Na konci pak musí být nějaká dešifrovací tabulka, co se pod tím skrývá, ve formátu, jaký je zvykem v daném oboru nebo třeba v daném časopise (na to dostanete od vydavatele šablonu, ze které se při troše štěstí dovtípíte jak má co vypadat). Pokud má zdroj doi, je vhodné (možná snad i povinné) ho uvádět, když koukám na ten výcuc (od martinus), tak si nemyslím, že do tištěné podoby by se muselo dávat jako odkaz (tam stačí jen samotné doi), ale do elektronické podoby jednoznačně ten odkaz na doi.org patří, čtenáři pak stačí jen kliknout a je přesměrovaný na příslušný zdroj. Zase záleží na zvyklostech v příslušné komunitě.
Že by nebyl známý rok publikace, to je snad dneska nemyslitelné, to se asi týká starších věcí. Internetové zdroje se opatřují aktuálním datem (což ale má jinou funkci, to je datum, ve kterém ten odkaz fungoval). Tam je asi možné, že není rok vydání dohledatelný, což tak nějak plyne z povahy internetu a toho, co na něm je (a zase je otázkou, nakolik jsou takové zdroje hodnověrné).
U převzatých obrázků se musí hned do popisku obrázku napsat převzaté z [..] (anglicky se používá formulka např. reproduced from [..]).
Každopádně bych se snažil, aby takových věcí toho bylo v práci minimum. Radši než kopírovat cizí text je lepší ho parafrázovat. To se většinou očekává, že napíšete, co uvádí ten a onen a ne že to tam jen prsknete. Obrázky tam je to někdy odůvodnitelné.
Pokud pan učitel požaduje dodržení normy ISO690, tak asi bude vhodné si nejdřív přečíst tu normu. Zajisté Vám ji dal k dispozici (třeba k ní máte přístup přes nějaký školní portál), nemůže čekat, že si ji sami budete kupovat (stojí 221 CHF).
Citační norma ČSN ISO 690:2022: Bibliografické citace – podrobný návod, jak citovat literaturu a prameny, s českými příklady
https://www.iso690.zcu.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.