Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdrobněliny jména Anastázie

Od: baruba odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
už dlouho se nám líbí s manželkou jméno Anastázie, ale nevíme, jak by se to dalo zdrobňovat. Našli jsme jen ,,Stázka” nebo rusky ,,Nastya” (Настя ), ale ani jedno se nám nelíbí. To jméno se nám líbí, ale nevíme, jak to jméno zdrobňovat. Znáte někdo ještě nějaké jiné zdrobněliny tohoto jména? Ve slovnících jsou vždy jen ty dvě výše uvedené.
Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sestra mé babičky se jmenovala Anastázie. Rodina jí říkala Stašo, Stašenko.

hujerml
hodnocení

0x

Nad čím váháte? Říkejte jí jak chcete ne? Takhle to vyřešila moje matka, když si brácha přived do baráku třetí paní..

Matka: A vy se jmenujete jak? Krystýna.. Hmmm -nevadí budu vám říkat Hanko. A bylo hotovo. Tato třetí paní je u nás

s bráchou 40let a vše v pohodě.

baruba
hodnocení

No vybíráme to jako jméno pro dítě…ale nevíme, jak to zdrobňovat. To jméno bych dal, ale dítěti budu pochopitelně říkat zdrobnělinou a tady se mi zdá, že jich moc není
km

tak na to bych řekle: vadí, budu vám říkat krávo

asd1
Stázi.. na můj vkus taky moc ruske.
Být ta Krystýna, tak na Hanku bych jednoduše neslyšel a bylo by vyřešeno.
bear

... Krystýna -> Hanko... To je dosti ujeté a arogantní :-D

baruba
hodnocení

Upřímně moc nechápu, proč má někdo potřebu někomu říkat jiným jménem…i když znal jsem Vietnamce, kteří měli vietnamské jméno, ale každý jim říkal nějakým českým (Milan, Honza)…a nikdo je neznal jako třeba Nama nebo Duonga.

hodnocení

0x

Dá se i použít první část jména jako zdrobnělina, tedy Aňa a od toho je několik tvarů. Stejně život jméno všelijak předělá. Jen pozor na příjmení ke zvláštnímu jménu.

Kamarádila jsem se s Vlaďkou ze sousedství, které nikdo z rodiny neřekl jinak, než Vuška. Až jako dospělá jsem se dozvěděla, že stařenka z Beskyd na ni volala děvuško. Protože někdo špatně odposlechl, zůstala Vuška.

km
hodnocení

0x

nasťa, stázka, stází, staša, stejša, stejsi, ana, aňa, anka... anebo ho prostě nezdorbňujte.

na muj vkus moc ruské, obliba tohoto jména vytrvale klesá, není se co divit. všechny, tohoto jména, které jsem kdy potkal, byly rusky nebo ukrajinky.

baruba
hodnocení

Měli jsme to v rodině, a to nemáme východní kořeny (nicméně už pár generací zpět)

bear
22.11.25 10:44
hodnocení

0x

Aňi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]