Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj kamarád má problémy ve škole

Od: ondycze odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně mého kamaráda, který studuje obor automechanik.
Je teď ve třetím ročníku a má trochu obavy ze závěrečných zkoušek.
Na praxích je ve skupině, kde většinou dva spolu něco dělají a on spíš pomáhá nebo sleduje, aby viděl, jak to funguje.
Jednodušší práce zvládá — třeba diagnostiku výměnu oleje, tlumičů nebo brzd.
Ale složitější věci jako rozvody, spojky, převodovky nebo elektroniku zatím nezvládá.
Nedávno se mu při přezouvání stalo, že protrhl pneumatiku a poškodil ráfek, což ho dost rozhodilo.
Jinak je to ale slušný kluk, má docházku v pořádku, nikoho neuráží, snaží se a nefláká se, ve třídě má dementy kteří na docházku a chování kašlou.
Jen mu chybí víc jistoty a zkušeností z praxe i teorie.
Chtěl bych se zeptat, co by měl takový žák dělat kromě učení, aby měl větší šanci úspěšně dokončit školu a zvládnout závěrečky — i když není zatím úplně manuálně zručný. Děkuji moc!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

2x

Nejaka epidemie mezi automechaniky 3. rocniku?

poradte.cz/...

kamarad
Dyt jo, to je ten jeho kamarád ‍ už se tu ptal a teď se ptá jeho kamarád za něj

hodnocení

1x

Musí ty věci dělat, ne jen koukat. Optimálně nějaká delší praxe u někoho známého, kdo mu trochu nešikovnosti odpustí. A nejlépe nějaké pojištění odpovědnosti, ale to nevím, jestli se jako praktikant pojistit dá, ale snad jo.

111®
hodnocení

0x

nestačí koukat ale je třeba se opakované ptát co a jak a proč...

hodnocení

0x

já se vyučil autoelektrikářem a i v učení nám říkali že jsme něco víc jak automechanici co se učili na stejném učilišti...postupem doby jsem změnil názor když jsem viděl že většině nedělá problém rozložit motor do šroubku-zjistit závadu-případně změřit vůle či jiné hodnoty-objednat nové díly a třeba za týden i více dní ho zase složit a namontovat zpět-takže jsem s tím povyšováním rychle přestal...prostě Váš kolega na sobě musí zapracovat- no...oni u té zkušební komise vědí že nemůže být jednička hned ze začátku-i když jsem takové jedničky taky potkal a těm se prostě dařilo na co sáhli...já byl spíše takový průměr-někdy se dařilo a někdy jsem chodil do práce s takovým divným pocitem okolo žaludku...ale teď už je to jedno- už mne práce neživí-jsem na důchodě...sice jsem asi neporadil alespoň jsem napsal názor na tu věc...

hodnocení

0x

No tak právě ve třeťáku se naučí nejvíce věcí, co bude potřebovat. Je teprve říjen, tak žádné strachy.

Nějaké podobné otázky tady již nedávno byly. Ohledně nějakého problému při praxi a otázka ohledně závěrečných zkoušek u stejného oboru, zkuste pohledat.

Pokud má táta, strejda, známý auto, co zkusit požádat, ať mu někdo nějaké věci (podle učebnice) ukáže a on si to sám opětovně zkusí.

Každý zaměstnavatel mu po vyučení stejně bude dávat jednodušší věci a bude si ho k sobě zaučovat podle svých pravidel, jak jsou v té které dílně zvyklí, též všude mají různé stroje na obsluhu.

Nikde to po vyučení nefunguje, tady je auto zákazníka, tak ho zprovozni.

Jiji, to pojištění odpovědnosti bude určitě potřeba, ale to je všude. Syn dělal ve skladu a objednal špatné součástky, tak musel něco uhradit a hned si sjednal pojistku.

Nejdříve se pracuje se pod dozorem kvalifikovaného pracovníka. Nebo se mu někde říká mentor.

Teprve když se řádně zaučí, získá praxi, pracuje pouze pod dohledem.

A třetí stupeň je, že už bude pracovat samostatně.

Vše je otázka praxe a času.

Jiji, to pojištění odpovědnosti bude dobré.

tj
hodnocení

0x
Bude zvládat to, co mu projde rukama. To je zásadní pravidlo a věc, kterou musí na svém přístupu změnit.
Jinak také je možné, že na to prostě nemá nadání. Stejně jako někteří lidé nemohou být chirurgové, protože se jim třesou trochu ruce a nemají takový cit, nebo jiní nemohou být učitelé, protože nemají trpělivost s dětmi. Něco se naučit z knihy je jedna věc, ale musí k tomu mít předurčený i zbytek těla a takový jakoby cit pro tu činnost. Samozřejmě dá se doučit na sílu lecos, ale musí tam být extrémní praxe navíc oproti ostatním. Pokud je toto ten důvod a on chce dělat automechanika a je to jeho sen, může to dokázat, ale musí si bokem velmi aktivně hledat praxi jinde, požádat o nějaké doučování učitele, nebo klidně i nějakého mechanika ale nebude to zadarmo (za doučování se platí).
Hodně štěstí.

asd1
hodnocení

0x
Ho pozdravuj, až bude mít koule tak se zeptá sám. Jestli je levej tak musí trénovat, treba na vrakaci rozebírat auta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]