Dobrý den, syn začal chodit do 1.tridy. bohužel mají ve třídě kluka, který se neumí chovat. Nejedná se o šikanu, kdy si vyhlídce oběť a jde po ni ale soustavne otravuje většinu třídy. Od klasického napadání, ve formě strkani, plivani, braní věci, apod. Zaslechl jsem ze ve skolce mel také problémy a mel asistenta. Ve skole asistenta nema. Co můžu delat z pozice rodiče, kdy se celá věc z pozice učitelů zlepšuje a neustále omlouvá. Syn se věčně vrací z poškozeným ucebnicemi, lahví. Bylo mi řečeno, ze pokud se chování nezlepší, jako ze se nezlepší, tak z družiny muze byt vyhozen. Ze školy nikoli a neví si vlastne rady. Znova opakuji ze je to 1.trida. kdy se to děje od úplného začátku.
Za nás tahle děcka po pár excesech mazala do zvláštní školy. A často i k jejich spokojenosti, protože tam už nebyla černou ovcí třídy. Jenže máme inkluzi a ředitel se jich jen tsk zbavit nemůže. Asi bobánek zase dostane asistenta, který nás všechny vyjde mnohem dráž.. Vy vše můžete oficiálně se školou řešit a tím to urychlit. doplněno 22.10.25 15:47: Příbuzná asistentku dělá a vždy má hrůzu, jaké dítě ji na začátku roku přidělí. Z některých bývá zoufalá.
bloodhoud
Jenže asistent tohle taky nevyřeší. Ten je tam hlavně na pomoc učiteli a žákům s dopomocí s učením. Děti s problémovým chováním nijak neovlivní. Max. ho může vzít stranou, ale to zase budou ječet rodiče jak to, že jejich dítě nebylo v době výuky ve třídě atd. A otázkou je, jestli s takovým dítětem bude chtít vůbec asistent pracovat.
Tohle byva velky problem, protoze skoly si s timhle neumeji poradit. Zkusil bych stiznost na skolskou inspekci a za poskozene veci pozadoval nahradu od skoly.
bloodhoud
Inspekce s tím udělá co? Nic. Škola nemůže za to, že má v 1. třídě takové dítě. U zápisu se to nemuselo vůbec projevit a vyhodit ho ze školy nemohou.
Dobrý den,můžete si stěžovat u ucitelky,pokud to nikam nepovede,tak u ředitele nebo tyto záležitosti řeší i školní metodik prevence. Pokud se s nikým ve škole nedohodnete,tak pak se ještě můžete obrátit na inspekci
bloodhoud
On bude spíš problém, že se nedá na čem dohodnout. Co asi tak můžou udělat s takovým žákem. Sama pracuji na ZŠ a dítě s obdobných chováním ve škole máme. Neuděláte nic. A věřte, že toho žáka škola řeší už třetí rok. Rodiče se tváří jako spolupracující, ale realita je taková, že mu akorát domluví, ale on pak stejně přijde do školy a na někoho plivne, někoho šťouchne atd.
Lituji učitelku. Jedno hyperaktivní a nevíme jak dalece nevychované a nevycválané dítě, to je peklo. Má tolik dětí a musí se každému věnovat, není se co divit, že jednen drak uniká a dělá peklo všem. A poslat na ni inspekci nebo zřizovatele?! Chuděře ještě naložit?!
doplněno 21.10.25 08:47:
km, tohle vyřešit nejde. Nikdo, vůbec nikdo z cizích tohle nevyřeší. Snad jen psychiatr, který dá nějaké prášky na zklidnění a to nikdo nechceme. Dítě s ADHD prostě takové je. Sama jsem byla hyperaktivní dítě a z dětství si nejvíce pamatuji to, že kdo šel okolo mě, tak mě lísknul, na pruhy na nohách a zádech, jak mě táta vychovával. Každý si jen ulevil, ale mě nezměnil nikdo. Ale zase, neměla jsem jiné známky, než jedničky. Víte co mě změnilo? Tělo, které tempo mysli nestíhalo. Zdědila tohle dcera, která má několik vysokých škol a několik i zahraničních certifikátů a také vnuk, který v 9. třídy vyšel se samými jedničkami. A? A co? A nic!
Tady nejde o nějaké ADHD, pokud tam jeden nebychovenej kluk ruší celou třídu, rozbíjí jim veci, kope do holek, plive ostatním do svacin, posílám učitelky do .. tak asi nejde o ADHD. Me zajímá co se da delat z pozice rodiče, který jen chce aby jeho dite se nemuselo bát chodit do školy jelikož učitelka si s ním neví rady.
km
navštivte vedení školy a domluvte se tam. to neni nic proti ničemu. řešení se musí najít.
A pokud jde o poškození věci, škola nahlásí problém rodičům žáka, který věc zničil a ti koupí poškozenému novou věc. Také jsme koupili nějakou propisku za zničenou. Našemu synovi zase museli zašít roztrženou aktovku. Syna jsem učila, že lidi nejsou jen hodní. A že strach bere lidem sílu a tak já jsem se učila nemít z nikoho strach. To se stejně musí naučit. Plivnutí do svačiny snad byla výjimka, pokud ne, nemůže být se žáky o svačině ve stejné místnosti, pokud svačinu nezvládne jako normální člověk. Riziko přenosu nemocí. Obvykle se ve škole řeší jeden konkrétní problém, ne všechny najednou.
0rion
škola nahlásí problém rodičům žáka, který věc zničil a ti koupí poškozenému novou věc.
Tohle ale nemusí být vždy pravda. Pokud škola zanedbává náležitý dohled nad takto mladým žákem, zvláště pokud se jedná o problémového jedince, u kterého je známo poškozování věcí a agresivita, nese za jeho činy plnou odpovědnost (i finanční) daná škola. Škola na to kašle do té doby, než se stane průšvih, nebo až po ní rodiče splužáků začnou důsledně požadovat náhradu za poškozené věci. Pak problém začne reálně řešit, nikoliv jen verbálně na oko.
O ADHD sa jednať nemusí. Ale asistent v škôlke naznačuje, že to bude zamotanejšie ako zanedbaná výchova. Tá môže byt naopak na veľmi vysokej úrovni, ale mladík trpí napr. nejakou poruchou autistického spektra. Nie vždy to školy sú schopné a ochotné reálne riešit. Žiaľ v okolí som sa viackrát stretol s tým, že to riešili len formálne a s alibistickým prístupom, kedy učitelia hrali prekvapených a rozhadzovali rukami namiesto toho, aby účinne pohli zadnicou. Vlastné pohodlie je vlastne pohodlie a ukázať prstom na malého “spratka” je pritom tak jednoduché.
Můžete si stěžovat tř. učitelce, řediteli. Věřte, že i oni toho žáka řeší. Máme obdobné dítě také ve škole. Třídní učitelka s rodičem onoho žáka bojovala celý 1. ročník (plival po spolužácích, vyhrožoval, že je pozabíjí, schazoval spolužákům věci z lavice, strkal do nich...). Problémový už byl také ve školce jak jsme se dozvěděli. Výsledek? Rodiče odmítali, aby dítě odešlo jinam, i to, aby mělo odklad. Jediné co udělali, že s klukem začai chodt k dětskému psychologovi, ale celý 1. ročník byl šílený. Ve druhé třídě se chování o trochu zlepšilo. Obávám se, že nezmůžete nic, stejně tak škola. Základní škola je povinná a bohužel ředitelé nemohou ani takového náročného žáka vyhhodit nebo přesunout jinam. Vše záleží na rodičích dítěte potížisty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.