Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukce trojúhelníku c,v_c,rho

Od: borecek odpovědí: 9 změna:

Prosím poradit s konstrukcí trojúhelníku, je-li dána strana c, výška na stranu c a poloměr kružnice vepsané.

Děkuji

Boreček

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obsah trojúhelníku je výška x strana / 2 (to se dá ze zadání snadno vypočítat).

Poloměr vepsané kružnice je 2 x obsah trojúhelníku obdélníku / obvod trojúhelníku.

Tedy obvod = 2 x obsah / poloměr se dá vypočítat.

Obvod = a + b + c tedy

a+b = obvod - c

Elipsa je dána ohnisky (koncové body c) a součtem vzdáleností (a+b), vrchol C hledaného trojúhelníku tedy leží na té elipse a zároveň na rovnoběžce k c, vzdálené o tu výšku od c.

Obecně takhle vyjdou dva trojúhelníky zrcadlově převrácené. (záleží jestli dáš kratší stranu vlevo, nebo vpravo)

borecek
hodnocení

Tak až k tomu a+b = obvod - c jsem to měl. Elipsa mě, pravda, nenapadla, ale stejně: má to být euklidovská konstrukce. A lze najít průsečík přímky s elipsou euklidovsky?

Toť otázka...

... s přímkou rovnoběžnou s hl. osou lze :)

Tak to je fakt trojúhelník - masakr. Díky moc...

Elipsa se dá nakreslit pomocí dvou špendlíků zapíchnutých do konců c a špagátku/nitě o délce a+b+c zavázané a navlečené na ty špendlíky, tužkou v té smyčce opíšeš právě tu požadovanou elipsu.

Případně jen kružítkem a pravítkem: vyneseš si někam vzdálenost (a+b) a kružítkem odpíchneš kus, uděláš kružnici z jednoho konce c, odpíchneš zbytek, uděláš z druhého konce a protne se to na té elipse.

Pokud si uděláš tu rovnoběžku, tak můžeš iterovat k průsečíkům na ní.

hodnocení

0x

Zkuste si to nakreslit.

borecek
hodnocení

To jsem samozřejmě zkoušel, mám počmáráno několik papírů... a nic.

Konstrukce trojúhelníku c,v_c,rho

hodnocení

0x

Napadá mě jen metoda přibližování průsečíku, nenapadá mě, jak by to šlo rovnou. Střed vepsané kružnice leží na rovnoběžce k c ve vzdálenosti rho. Ty potřebuješ najít takový střed, aby se tečny k té kružnici procházející body A a B (sestrojíš pomocí Thaletovy kružnice) protnuly na té rovnoběžce, kde leží C. Ten průsečík tečen se bude pohybovat systematicky s tím, jak budeš posouvat střed kružnice vepsané, pak musíš použít metodu "přibližování průsečíku".

hodnocení

0x

Podívejte se na Matematiku po lopatě - trojúhelník a kružnice v trojúh/....

Myslím, že nepotřebuje nic počítat, ale geometricky zkonstruovat.

Mimochodem - jaké je přesné zadání?

hodnocení

0x
Nemá se to náhodou řešit jen pro konkrétní čísla, kdy z toho např. vypadne rovnostranný trojúhelník?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]