Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne všem,
vloni jsem se dostal na dvě školy: ekonomka a práva, obě státní, ale vzhledem k tomu, že jsem si nebyl jistý, kterou z nich zvolit, tak jsem nastoupil na obě. Teď mi ale začíná docházet, že obě najednou, při práci, by asi nebyly zvládnutelné a osobně nevím, kterou si vybrat. Vysokou školu beru spíše jako základ pro lepší práci/podnikání, než že bych chtěl přímo dělat ekonoma/právníka - považuji za důležité ji mít, avšak beru to tak, že se v budoucnu nemusím věnovat tomu, co jsem vystudoval.
Máte někdo zkušenost s jednou z těchto škol, a to buď osobní, anebo od známých (rodiny) nebo mohli byste mi doporučit, na které z nich zůstat?
Děkuji
Dobrý den, těžká volba, protože ekonomů i právníků je všude "hafo" (a navíc tu profesi potom ani nechcete vykonávat). Když doděláte práva, tak budete ještě bez titulu Judr a musel byste si dělat doktorát, když doděláte ekonomku budete hned Ing a dáte si to na vizitky. Na právech není matematika, na ekonomce (asi/snad) je. Práva jsou "suchá", ekonomka by mohla být "záživnější". Poznal jsem studenty obou těchto VŠ (ještě za minulého režimu) a byli "vysmátí", protože nemuseli doma např. rýsovat a dělat výpočty - říkali jsme jim "lehkoživkové"
. Takže jsem Vám neporadil konkrétně, protože to bez dalších informací a znalostí např. Vaší povahy, snahy a představ o budoucnosti/rodině ani přesně nejde. Ovšem, pravdu máte v tom, že alespoň jednu z těch VŠ byste si vystudovat měl. Zdravím!
Teda nevím, podle mě se při práci dá horko těžko zvládat i jen jedna. Ale jinak bych zkusil zkoumat, jaké jsou synergie, tj. co vám z jedné školy uznají na druhé. Měl jsem na FELu spolužáky, co studovali ještě ekonomku. Tam si nechávali uznávat matematiku z FELu, na FELu zase tělocvik a ekonomiku (a jistě spoustu dalšího, ale tohle se musí dohodnout se studijním nebo s příslušnými katedrami co jsou ochotné uznat). Řešili taky takové ty případy, kdy museli být na dvou místech současně, nebo měli na přejezd třeba mezi Dejvicema a Jižákem 15 minut. Zvlášť ve vyšších ročnících, když už se s rozvrhem nedá tolik hýbat, protože cvičení je jen jedno nebo dvě (v prváku, kdy jsme měli všichni všechno bylo těch kruhů nejmíň 50, takže se dalo s rozvrhem hýbat, v posledních ročnících jsme měli rozvrh víceméně daný zapsanými předměty).
A teď záleží, k čemu směřovat. Co chcete dělat. Jaké máte zájmy. Která škola je schůdnější. Která se víc hodí. Já třeba bych radil podle sebe, ale Vy to můžete vnímat úplně jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.