Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
právě nastupuji do prváku na ČVUT FJFI, obor Kvantové technologie a uvědomuju si, že je to velice náročná škola. V posledních dnech se sám sebe ptám, jestli se vystudovat takový level vůbec vyplatí, jestli by nebylo rozumnější jít třeba na FEL, který je výrazně jednodušší (furt velice náročný). Jde mi o to získat dobré studium a po škole si najít dobrou práci s dobrým finančním ohodnocením. Vždy mě zajímala kvantová fyzika, má ale cenu se s ní trápit, když je ve finále velká možnost, že jí v budoucím zaměstnání vůbec nevyužiju? Rád bych proto radu od někoho, komu je tot téma blízké. Vyplatí se vůbec trápit se na jaderce, nebo je lepší zvolit snažší školu, se kterou ve finále budu mít stejné možnosti?
Děkuji za názory.
P.S: Matematika a fyzika mě vždy velice bavily, vyhrál jsem několik soutěží a na studijum se těším, bojím se ale, že to bude zbytečně moc náročné.
Hlavně vydržet. Stejně s tím teď už moc neuděláte. FEL je dost náročný, to jako jeho absolvent můžu potvrdit, nevím jak jaderka. Mluvil jsem s člověkem, který si udělal bakaláře na FELu a pak pokračoval navazujícím studiem na FJFI a nijak si nestěžoval na náročnost (nyní pracuje v ÚJV v Řeži).
O FEL se vypráví takový vtip. Úspěšnost tam bývala okolo 50%. Když jsem studoval, dost se to probíralo, že by bylo potřeba s tím něco dělat. A vypráví se, že to se drží celé roky, že vůbec první třída měla 2 studenty a studium dokončil jen jeden. Takže byla otázka, jestli s tím má cenu bojovat. Netuším jaká je průchodnost na jaderce. Ale ono to souvisí taky s tím, koho přijmou, když jsem nastupoval já, byly přijímačky docela velkorysé a přijali všechny, co napsali testy aspoň na 50%.
Jak se v něčem začne hrabat je to vždy náročné. Vysokoškolská matematika a fyzika je něco jiného než ta středoškolská. A to samé ostatní předměty. Prostě to musíte nějak přežít a pokud budete mezi šťastnými, kteří přežili, tak budete mít dobrou školu.
90% znalostí ze školy člověk v budoucím zaměstnání nevyužije (a naopak se budete muset spoustu věcí doučit), ale pro každého je těch 90% něco jiného. Tak to bohužel chodí na všech školách a ve všech oborech.
To "baví mně to" a "umím ze střední" je významná pomoc studia. Těžká ČVUT - fakulta nedá jen kvalifikaci, ale semele mozek, osobnost. Učit se něco dalšího v praxi bude pak jednodušší, takový náskok. Jinak umístění ansolventů ČVUT obecně je stále přes 90%, těžké hledání místa tedy nehrozí. Ale uberete ze studentské volnočasové zábavy, půjdete-li na červený diplom....
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.